BACK TO THE FUTURE

Voetbal speel je het grootste gedeelte van je leven met z’n elven. Op een half veld wordt er nog weleens gevarieerd, maar zodra je voor het eerst op een echt veld speelt, heb je er elf nodig. Daarvoor bepaalt de trainer, hopelijk op inzicht, wat jouw positie is. Afhankelijk van je kwaliteiten word je (doel)verdediger of aanvaller. Blink je in allebei niet uit, dan word je middenvelder. Veel jongetjes willen op 10 spelen of voorin. Doelpunten maken spreekt aan, verdedigen wil bijna niemand. Waarbij de plaatsen aan de kantlijn van de verdediging het minst populair zijn.

Tot een paar jaar geleden was dit ook goed te begrijpen. Als back liep je hoofdzakelijk achter je vent aan en Berry van Aerle en Ruud Heus zijn nou niet echt stoere voorbeelden. In het huidige voetbal is dit echter helemaal veranderd. Het was Louis van Gaal die een linksbuiten van Sparta en een rechtsbuiten van FC Groningen haalde, omturnde tot linksback en er de Champions League mee won. De heren Reiziger en Bogarde zouden vervolgens een mooie carrière hebben, die ze als voorhoedespeler nooit zouden hebben gehad. Dat je als aanvaller gelukkig wordt als back, is toch opvallend.

Tegenwoordig staan er achterin steeds meer aanvallend ingestelde voetballers. Dat is logisch, aangezien spelers steeds allrounder moeten zijn. Terwijl er paradoxaal genoeg steeds meer verdedigertrainers en coaches voor aanvallers komen. Maar het meest opvallend is dat goede, opvallende backs vaak duaal opkomen. Vreven en Bosschaart bij Utrecht, Cafú en Roberto Carlos bij Brazilië en de eerdergenoemde twee bij Ajax. Op zich niet vreemd, omdat backs kunnen opvallen in een systeem waarin zij niet gebonden zijn aan hun positie. De statische 4-3-3-formatie wordt steeds meer verruild voor een roulerend systeem waarin spelers geen echte vaste plaats meer hebben en dus veel meer mee mogen doen met het spelletje. Vraag is dan wel wat nu onder jeugd de minst favoriete positie is.

Ps. De Nederlandse back met de grote bek komt van http://wembley.fortunecity.com/soccer/204/html/michael_reiziger.html

Advertenties

2 Reacties op “BACK TO THE FUTURE

  1. haha, als je op die link klikt, dan zie je staan dat Reiziger nog bij Barca speelt 😀 Mooi hoe internet soms blijft steken in het verleden.

    Ik denk nog steeds gewoon de backpositie. Want er staan nog steeds heel veel Heusjes en van Aerles daar hoor, zeker als de kinderen wat ouder worden. En bovendien is dat in veel gevallen ook wat een back moet doen: De bal van de tegenstander afpakken en bij de dichtsbijzijnde teamgenoot inleveren. Op het moment dat ze meer willen doen, krijg je vaak van die manolev-ballen.

    Laten we de opkomende back maar voor het profvoetbal (vooruit de topklasse ook nog) houden, op lager niveau zijn er namelijk geen middenvelders voorhanden die de positie over willen nemen. En hoewel dat natuurlijk een spektakel van jewelste oplevert, met kansen over en weer, denk ik dat de meeste trainers daar toch heel treurig van worden.

  2. Hallo! Met Berry back to the future. Kwam uit/voor zichzelf op als de wiedeweerga, anders doet Theo Maassen dat wel. Heus wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s