SCHOTTEN BREKEN GEEN POTTEN

Niet zozeer een Two Sides-, maar meer een Otherside-Story. Cardoso voer helemaal naar Braveheart-land om te ervaren dat ie toch meer heeft met Mickey Mouse dan met Pluto. Kijk, dát is de ware Voetblah-spirit! Niet op afstand mee lullen, maar gewoon ter plekke aanwezig zijn! Of het nu Almere, Beerschot, Midlothian of Berlaar-Heikant is. Waarvan akte.

In de mondiale gekte die het professionele voetbal heet te zijn, speelt Nederland al jaren een ondergeschikte rol. Zelfs de Nederlandse topclubs kunnen niet mee in de financiële megalomanie in Engeland en Spanje en in mindere mate Italië en Duitsland. En nu ook Frankrijk in de ban lijkt te zijn gekomen van de zandbak-investeerders dreigt voor Nederland meer en meer een rol op het tweede plan.

De karakterschets die het Nederlandse voetbal in het verleden nogal eens meekreeg om deze ontwikkeling te typeren, was die van ‘Mickey Mouse Competitie’. Een weliswaar vermakelijke, maar internationaal gezien ondergeschikte competitie dus. De inspanningen van hogerhand om de koopzucht van topclubs enigszins in te dammen ten spijt, hoeven we vooralsnog niet te verwachten dat hier verandering in gaat komen.

Maar, om de huidige situatie dan maar in een positief daglicht te zetten, we zijn nog altijd de ‘Mickey Mouse Competitie’ en dus is er sprake van attractief en onderhoudend voetbal. Dat het ook anders kan, heb ik vorige week mogen ervaren in Schotland, waar het bekerduel Hearts of Midlothian tegen Auchinleck Talbot FC zich mocht verheugen in onze aanwezigheid.

Toegegeven, Auchinleck Talbot is een ploeg uitkomend in een westelijke regio van de Scottish Junior Football Association en doet qua niveau vermoedelijk zelfs onder voor een gemiddelde hoofdklasser in Nederland. Maar Hearts of Midlothian speelde begin dit seizoen gewoon nog voorronde Europa League en is bovendien in handen van een Russisch-Litouwse investeerder met de markante naam Vladimir Romanov. Een David versus Goliath dus, die door de geelzwarte mannen van The Bot werd begroet als “The greatest match in clubhistory”.

Dat werd het niet. De conclusie die ik – uit slechts één wedstrijd, het moet gezegd – wil trekken is, dat als Nederland een Mickey Mouse Competitie is, de Schotse competitie eerder gekenschetst wordt door Pluto, de wat dommige hond van Mickey Mouse. Het klassieke kick-and-rush-voetbal waarmee de Britten ooit furore maakten, lijkt in Schotland eerder aan devolutie onderhevig. En dat levert een bedenkelijk schouwspel op van lange ondoordachte dieptepasses, kluitjesvoetbal en mislukte ballen over minder dan tien meter.

Gezien het feit dat Hearts in 2008 nog  £ 51 miljoen in de verbouwing van het stadion pompte, mag worden verwacht  dat de begroting niet onderdoet voor die van de gemiddelde Eredivisie-subtopper. Hoe fijn is het dan te mogen constateren dat ontwikkeling in jeugdopleiding, spelopvatting en tactiek ook zonder grote investeringen kunnen leiden tot een Mickey Mouse Competitie die in ieder geval aantrekkelijk en doordacht is. Er is wat dat betreft in 120 jaar voetbal, overzees weinig Schot in de zaak gekomen en zo kunnen ploegen als Auchinleck Talbot FC puur op wilskracht zich aardig meten met op papier veel betere tegenstand.

Het werd uiteindelijk 1-0 voor Hearts of Midlothian. Grote uitblinker was Andy Leishman (al eerder positief opvallend) die een penalty stopte en Auchinleck met enkele fraaie reddingen lang liet meedoen. Uiteindelijk moest zelfs een onterecht afgekeurde goal voor de geel-zwarten de bekerdroom van Hearts in leven houden.  

Voetbal in de woestijn komt van http://www.fotos.crookie.nl
Braveheart staat op bogs.telegraph.co.uk
Pluto is van disneyclipart.net
Andrew Leishman vonden we op pitchero.com

Advertenties

2 Reacties op “SCHOTTEN BREKEN GEEN POTTEN

  1. Lang, maar mooi verhaal. Voetblah-waardig. Door wie anders hadden we ooit geweten wat en wie Auchinleck Talbot FC en Andew Leishman zijn? En inderdaad, onze hier zwaar onderschatte competitie is nog lang zo gek en slecht niet.

  2. Pingback: DE WAMBERTOTOUR |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s