WEEKENDPOST: Africa Cup of Nations

Vanavond om 19:30 uur vindt de aftrap plaats van de Africa Cup of Nations, gastland Equatoriaal-Guinea ontvangt Libië. Dat waarschijnlijk zonder de zoon van zal aantreden. De wedstrijden voor de 28ste editie worden naast E-G ook in Gabon gespeeld. Een opvallende en gedurfde keuze van het Afrikaanse continent. Met ongeveer 1,5 miljoen inwoners behoren beide voetballanden tot de kleintjes van Afrika. Vergelijk het met een Europees Kampioenschap in Estland en Letland. Geen moderne nieuwe stadions, een geüpgradede infrastructuur van metrolijnen en trolleybussen of evenemententerreinen. De Confédération Africaine de Football gunt ieder land de mogelijkheid om dit toernooi te organiseren op zijn of haar manier.

Wat kunnen we verwachten van respectievelijk de voormalig Spaanse en Franse kolonie? Een international van Equatoriaal-Guinea? Goede quizvraag. Ik kan op voorhand geen naam verzinnen, maar nader onderzoek levert Javier Balboa op. Wie kent hem niet? Thans voetballend bij SC Beira-Mar in Portugal, maar voorheen volgens Wiki toch 7 officiële wedstrijden gespeeld voor De Koninklijke. Het zal u niet verbazen dat de meeste internationals een verleden hebben bij Spaanse jeugdelftallen. De beste prestatie van E-G is het winnen van de CEMAC Cup in 2006. De Communauté Économique et Monétaire de l’Afrique Centrale bestaat uit zes landen: Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Kameroen en Tsjaad. De toernooispelers moeten uit de nationale competities van de landen komen. Geen van deze competities is professioneel, dus er spelen alleen amateurs op dit toernooi. Mogelijk een nieuwe bestemming voor de Blogbroedertrip!

Ook Gabon is één van de landen uit Centraal-Afrika. Azingo Nationale, zoals de bijnaam luidt, heeft ook ooit de CEMAC Cup gewonnen.  Het Gabonees voetbalelftal behaalde in juli 2009 met de 30e plaats de hoogste positie op de FIFA-wereldranglijst. Met vier deelnames in 40 jaar Afrika Cup mogen we ook van Gabon geen wonderen verwachten. Echter, als er één jaar is waarin kleine landen een uitgelezen mogelijkheid hebben om voor een verrassing te zorgen, dan is het dit jaar wel. Grootmachten als Egypte, Kameroen, Zuid-Afrika en Nigeria hebben zich niet gekwalificeerd. Op dit moment is Daniel Cousin – de neef van? – spelend voor AE Larissa in Griekenland, de meest in het oog springende speler. De Frans-Gabonese voetballer genoot zijn jeugdopleiding bij FC Martigues in – u raadt het al – Frankrijk. Bij Racing Lens scoorde hij in 101 wedstrijd 26 doelpunten en verdiende daarmee een transfer naar de Rangers. Ik herinner me hem nog van mijn Online Soccer Manager-periode, toen ik bij toeval de RC Lens had gekozen. We houden de Africa Cup of Nations nauwlettend in de gaten! Wie gaat de tropische verrassing worden?

– De vlaggen zijn van de website www.landenverzamelaars.nl
– Het plaatje van de Afrika Cup is van www.nieuws.be

Advertenties

2 Reacties op “WEEKENDPOST: Africa Cup of Nations

 1. Ik vrees dat de Afrika Cup hier in Europa bij de clubs meer chagrijn en vrees veroorzaakt vanwege de absentie en het blessurerisico van spelers. Maar ter plekke zal het ongetwijfeld een geliefd evenement zijn.

 2. Voor mij is Marokko toch wel een favoriet.
  Diverse Nederlanders zullen wel op het hoogste Afrikaanse podium mogen presteren.
  Verder zie je dat vele Afrikaanse landen een paar hele goede spelers hebben die in Europa spelen.
  Denk aan Drogba.
  Senegal, Ghana, Kameroen………ze hebben er allemaal wel een paar.
  Maar ik tip Marokko….let op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s