WAAROM WAMBERTO? DAAROM WAMBERTO!


Voetblah-nestor Mazuro kondigde het afgelopen donderdag al aan. Op zondag 19 februari – de dag dat het carnaval in Brabant en Limburg officieel aanvangt; de dag dat Ajax thuis tegen NEC probeert het kampioenschap binnen bereik te houden; de dag dat het Sneeuwklokjesgala zoals ieder jaar Zaandam weer in vuur en vlam zet –  juist op die dag gaan wij uren in de trein of auto zitten; op weg naar een amateurvoetbalwedstrijd in België om een overjarige wannabe Romario aan te moedigen. Een mislukte Ajax-aankoop met stripfiguur-uiterlijk. En toen we dat vertelden, zeiden best veel mensen: “Hee, goed plan.” En een aantal zelfs:  “Joh, we gaan mee!”

Waarom Wamberto?
Wamberto is zo’n speler waarvoor wij het doen. Waarom wij al bijna vier jaar elke dag onze pennen in de inkt dopen en onze bescheiden, doch overtuigde mening geven over de voetbalwereld. Wamberto is Voetblah. En wel hierom.

1. Wamberto de Jesus Sousa Campos heeft bij twee topclubs in de Benelux gevoetbald en is daarmee een gefortuneerd man. Echter, in plaats van zijn geld te gaan tellen, speelt hij door totdat hij niet meer kan. Wamberto representeert de puurheid van het spel die ons zo dierbaar is.

2. Wamberto de Jesus Sousa Campos komt uit Brazilië. Het land van het waarachtige carnaval. Het land dat  scouts, TD’s, supporters en trainers tot hijgerig klapvee transformeert. Zouden we de nieuwe Romario hebben binnengehaald? Nee. Honderden bewezen het tegendeel, maar we blijven hopen. Wamberto representeert de gekte van de voetbalwereld die ons zo dierbaar is.


3. Wamberto de Jesus Sousa Campos
speelt momenteel in de Tweede Provinciale. Dit is het zesde niveau in België (vergelijkbaar met de Tweede Klasse in Nederland) en dat kunnen we met recht amateurvoetbal noemen. En dan ook nog eens in het houtje-touwtje-voetballand bij uitstek. Wamberto representeert de zo vaak genegeerde amateurvoetballerij die ons zo dierbaar is.

4. Wamberto de Jesus Sousa Campos begon zijn loopbaan bij Seraing. Hij koppelt daarbij de lengte van Kabouter Wesley aan de flapoortjes en guitige blik van een stripfiguur. Niemand anders kan door de arbitrage zó over het hoofd worden gezien. Bovendien mag hij zich in het rijtje Gabrich, Rudy, Kuffour plaatsen als Ajax-miskoop. Wamberto representeert de cultvoetballer die ons zo dierbaar is.

Daarom Wamberto!


– De foto van de altijd goedlachse en optimistische Wamberto
komt van voetbalbelgië.be

Advertenties

18 Reacties op “WAAROM WAMBERTO? DAAROM WAMBERTO!

 1. Ha – ja, ik kan er ver in meegaan, maarrrrrr… onder Ajacieden staat Wamberto toch niet bekend als miskoop van het kaliber Gabrich. Allerminst. Wamberto was geen grootheid, geen superster, maar wel een menneke dat stiekem heel waardevol was. Stiekem scoorde hij vrij veel. Stiekem zaten daar heel veel belangrijke en onvergetelijke goals tussen. Stiekem deed hij het eigenlijk altijd best goed. Beperkte mogelijkheden, maar wel altijd brengen wat erin zat.

  Zijn zoon heet Wambertino trouwens. Dat is al briljant. Bijnaam, bij deze: Pipito. Als die weer een zoon krijgt, heet ‘ie Wambertitino (a.k.a. Pipitito). En zo verder, ad infinitum.

  • Tja.. Onder Ajacieden was een kinderhand, ook destijds al, gauw gevuld. 🙂 Wamberto’s oudste (21 al!) en meest talentvolle zoon heet Danilo. Naar Dani, dat andere ‘kindsterretje’ van Ajax? Diens zoon gaat dan Daniloson heten? Doet weer denken aan Inge Danielsson, die viermaal scoorde in de legendarische serie tegen Benfica, diep in de vorige eeuw.

 2. Nou, Wamberto was niet echt een miskoop hoor! Dat kwam ook wel door het vaak bedenkelijke niveau van Ajax tijdens zijn periode aldaar. Zag dat ie weer had gescoord afgelopen weekend in de topper tegen Herenthals (4-1 winst FC Heikant). Staan nu beide op kop, Verbroedering Balen met wedstrijd minder op 2 punten. Linda Olen, de opponent op 19 feb, volgt op 5 punten, evenals FC Branddonk, dat ook nog een wedstrijd tegoed heeft. Volop spanning dus nog. Graag gedaan!

 3. http://www.dannyvanstrien83.web-log.nl
  Het Web-Log dat gaat over talloze onderwerpen over hemzelf

 4. Pingback: OUDE VOETBALKRIJGERS: Alessandro del Piero |

 5. Om er maar eens een relevante vergelijking tegenaan te gooien: ik vond Wamberto beter (en beslist meer rendabel) dan Sulejmani.

 6. Pingback: DE RODE LANTAARN 2.0 |

 7. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 8. Pingback: VOETBALKIJKMINUTENSTATUS |

 9. Pingback: Wamberto de Jesus Sousa Campos (1974) | Kent u deze nog? – onvergetelijke voetballers en nostalgische voetbalmomenten

 10. Wamberto was geen miskoop joh! Was een fantastische voetballer. Heeft 5 keer in een klassieker gescoord en heeft fantastische herinneringen achtergelaten.

  • Nee, zeker niet voor FC Heikant! 3-0 winst, 2x trefzeker!

  • Ja, dat klopt!

   • Ik kan me inderdaad verschillende Wamberto-goals tegen Feyenoord herinneren. Verder natuurlijk de klassieke buitenspelgoal in de bekerfinale tegen Utrecht. En een heel mooie goal op Celtic Park, de enige van de wedstrijd. De 0-1 winst was voor Ajax niet genoeg, maar iedereen die toen in het uitvak stond, zal zich herinneren wat een geweldige avond dat was (iedereen opgetogen naar huis; klinkt gek, maar het was zo). En dan herinner ik me ook nog een hele mooie boogbal tegen Twente: 3-2, pal voor tijd, na 0-2 achter.

    Ik wil maar zeggen: Wamberto scoorde niet alleen vrij veel, het waren ook vaak belangrijke en memorabele goals. Je had nooit het gevoel dat hij een superster was, maar ook nooit het gevoel dat hij faalde of er met de pet naar gooide. Hij was echt niet alleen een cultheld, maar vooral in 2001-2002 (het seizoen dat Ajax uiteindelijk verrassend de titel opleverde) ook echt goed en productief.

    Ik ken geen enkele Ajacied (althans, geen enkele stadionbezoeker) die hem een miskoop noemt.

 11. Pingback: DE WAMBERTOTOUR |

 12. Des te onbegrijpelijker dat jij een misplaatste miskoop misloopt Menno…

 13. Bekijk ook het Weblog http://www.dannyvanstrien83.web-log.nl Het Weblog dat gaat over talloze onderwerpen over hemzelf

  De vorige website http://www.dannyvanstrien.nl werdt wereldwijd meer dan 15.000 keer bezocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s