VOOR NIKOS DABIZAS EN AL DIE ANDEREN

Gisteren bewees Frank de Boer dat echte klasse zich nooit verloochent. De Amsterdamse ziekenboeg kan inmiddels leunen op een sterke verdediging en dat bood Frank de mogelijkheid om weer eens mee te doen. Eerder beschreven wij al het belang van de voetbalcarrière van de Trainer. De broer van Ronald bewees dat maar weer eens. Hij maakte misschien wel de mooiste goal die er dit seizoen door een Ajacied is gemaakt. De tweede plaats is gek genoeg niet voor een van de spelers. Nee, die is voor assistent en onderdeel van het technisch hart Dennis Bergkamp.

Als liefhebber van nutteloze feitjes leidde de goal van Bergkamp mij naar Nikolaos Dabizas. Deze Griek won met zijn land het Europees Kampioenschap van 2004. Het toernooi dat ‘Harry’ Charisteas een mooie carrière opleverde en die hem, hoe toevallig, ook langs Ajax voerde. Overigens speelde Nikos in Portugal geen enkele wedstrijd door een blessure. Ondanks het feit dat hij die zomer met zijn club Leicester City degradeerde, werd het wel een mooie zomer. Hij is één van de vele onbekende Europese kampioenen. En tweemaal Grieks kampioen.

Maar Dabizas is vooral (on)bekend als lijdend voorwerp. Zoals Hans-Dieter Flick dat was voor Rabah Madjer in de finale van 1987. Of Otto Versfeld van Helmond, die door Johan en Jesper voor gek werd gezet in de doelmond. Nikos is de Sepp Maier van Antonín Panenka. Allen waren betrokken bij zeer memorabele en historische voetbalmomenten. Het werden zelfs voetbaltermbegrippen: de Panenka en een Madjer! Iedere voetbalfan weet wat dat inhoudt. Nikos Dabizas werd beroemd als de nummer 34 van Newcastle United die door the Non-Flying Dutchman in een pirouette voor schut werd gezet! Een onbekende figurant in een fantastisch schouwspel, maar toch onbewust aanwezig in de herinnering. Daarom deze post, voor alle voetballers die onbewust en soms ongezien, toch het voetbal van kleur hebben voorzien!

– Nikos see ya at www.smithysports.com/2011/08/23/

Advertenties

5 Reacties op “VOOR NIKOS DABIZAS EN AL DIE ANDEREN

  1. Ja prachtig! Zonder die ‘figuranten’ geen legendarische beelden. Nooit geweten dat de man waar Dennis omheen draaide Dabizas heette. Maar zonder hem was er nooit dit voetbalpareltje geweest. En dat uitgerekend ene Flick door Madjer een kunstje wordt geflikt, kan geen toeval zijn.

  2. Haha, ik moet nu direct denken aan mijn aardrijkskundeleraar op de middelbare school, Cees Weimar. Hij voetbalde zoals wellicht bekend in een verder verleden voor ADO Den Haag. De magistrale lob van Johan Cruijff tegen deze club geldt nog altijd als één van zijn mooiste goals. Telkens als Cruijff jarig was, kwam die goal weer voorbij en werd Weimar aan de zijlijn eerst gepasseerd door Cruijff, waarna hij ook Ton Thie verschalkte. De commentator zei iets simpels als “Weimar… op het verkeerde been gezet”. Het woord Cruijff was dan ook taboe tijdens zijn lessen. http://www.youtube.com/watch?v=cT0Iy9NJIBA

    • Nu snappen we waar jouw voetbalfeitjesfetisjisme (tongstruikelwoord) vandaan komt. Cees Weimar als aardrijkskundeleraar! Was ‘republieken’ zijn favoriete onderwerp? 🙂
      Maar mooi verhaal wederom Mikki!

      • Haha, nee, die republieken waren niet opzichtig vaker onderwerp van gesprek in elk geval. Wel moesten we toen als één van de eerste dingen, was de brugklas, alle Europese hoofdsteden leren. Toen kwam mijn voetballiefde wel van pas, want aan pakweg Riga koppelde ik direct de club Skonto Riga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s