WEEKENDPOST: El Súperclásico


In het streven naar wereldheerschappij is niets de redactie van Voetblah te gek. Europa kijkt via een illegale live-stream El Clásico, uw favoriete voetbalblog stuurt lachend speciale verslaggever Maarten217 naar El Súperclásico. En die duikelt, naast onderstaande analyse, en passant een briljant filmpje op van een gefrustreerde fan.

Op de avond van de 5e Clásico werd in het voetbalwalhalla Argentinië de overtreffende trap gespeeld. Boca Juniors vs River Plate, a.k.a. El Súperclásico. Het volk uit pauperwijk La Boca (van een Maradona, Martin ‘el Loco’ Palermo en Juan Riquelme) tegen de rijken uit villawijk Nunez (Daniel Passarella, Enzo Francescoli en Javier Saviola). Mooier is er niet, zo lijkt.

‘No existe uno sin el otro’. Het duurde even, want River Plate degradeerde vorig jaar uit de hoogste divisie. Ongelooflijk! De recordkampioen (33x) speelt nu haar wedstrijden in de Argentijnse Jupiler League. Los Millionares’ worden door het hele land uitgelachen en omdat de fans dat zagen aankomen, zetten ze op ongekende wijze hun stadsdeel in brand na de degradatie. Kantoren in het stadion werden gesloopt en als klap op de vuurpijl hingen ze een bom (hier!) aan de voordeur van een bestuurslid. Extra pijnlijk was het kampioenschap van Boca in het volgende competitieduel. Alsof Ajax uit bij Telstar speelt, terwijl Feyenoord op de Coolsingel de titel viert.

Even geen Súperclásico in de competitie dus, maar woensdag was er toch weer eentje. Hoewel een potje ter voorbereiding op de competitie, ging het op de tv al weken nergens anders over. Tot vermoeienis toe. En er werd niet eens in thuisstations La Bombanera of El Monumental gespeeld, maar om commerciële redenen op 1200 kilometer buiten de stad in Chaco! Het bleek de voorbode van een teleurstellende avond.

De grootste tegenvaller was de totale afwezigheid van Súperclásicofever in de stad. Geen uitpuilende cafés, geen uitgelaten gezang en geen toeterende auto’s na het laatste fluitsignaal. Daarnaast was het voetbal bar slecht, wat bij navraag alom geaccepteerd blijkt te zijn, omdat iedere uitblinkende speler per ommegaande naar Europa verdwijnt. Boca won (2-0), maar wat vooral bleef hangen was de wens om een Súperclásico die ergens over gaat. De gemaakte hype, het uitmelken van niets, was ronduit irritant. Gezien de rust in de stad, delen de Argentijnen die opinie.

Eenvoudige conclusie: River Plate moet snel promoveren! Maar, door een ingewikkeld promotie/degradatiesysteem schijnt dit nog minimaal een jaar te gaan duren. Tot die tijd doen we het met de eindbaas uit bovenstaande film. Tiny en Lau next level.

Advertenties

2 Reacties op “WEEKENDPOST: El Súperclásico

 1. Waar zijn de dagen van Estudiantes de la Plata.?
  Onberekenbaar.
  OP de man spelen.
  Heel veel talent
  Dat is het Argentijns voetbal.
  Joop van Daele van Feijenoord kan zich die mannen nog wel herinneren.
  Helaas is het te ver weg om goed te kunnen volgen.

 2. Doet me een beetje denken aan de keer dat ik in Istanboel was tijdens een EK-wedstrijd van Turkije. Je veronderstelt dat in die voetbalknotsgekke land de hele stad in de ban is van de gebeurtenis, maar niets bleek minder waar. De (uitgaans)wereld draaide gewoon door en slechts plaatselijk was voor het scherm enige opwinding te bespeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s