MAN V/H WEEKEND: John Guidetti


Deze maandagpost komt uit de koker van plaatselijke fc.

Geen twijfel over mogelijk! De 19-jarige spits van Feyenoord is de opvallendste man van het weekeinde. In Rotterdam-Zuid hield Guidetti het legioen eigenlijk heel de week al in spanning. Het AD bracht dagelijks een update onder het kopje ‘Klassieker Koorts’. Origineel gevonden, aangezien John was geveld door hevig ontstoken amandelen en een koortsaanval. Ondanks de besloten training werd vrijdag al duidelijk dat de aanvalsleider aan de aftrap zou verschijnen. Daarmee werd vrijdag al de basis gelegd voor de gisteren behaalde overwinning.

Een Feyenoord met of zonder de publiekslieveling scheelt een flinke slok op een borrel. Met de Zweedse huurling aan de aftrap staat 010 al met 1-0 voor. Het geloof in een positief resultaat verdubbelt met zijn aanwezigheid. De nederlaag vorige week in Venlo kon Koeman ook gemakkelijk ‘recht’ praten doordat zijn goalgetter ziek thuis zat. De trainer heeft die boodschap uitstekend overgebracht.

Een verdediger, middenvelder en in minder mate een keeper zijn niet onvervangbaar, maar een clubtopscoorder, die is in mijn ogen onmisbaar. Met een veelscorende spits staat een team vol vertrouwen aan de aftrap. Er zijn veel van die kleine mentale kronkelingen die soms het verschil maken. Zelf geloof ik bijvoorbeeld niet in de theorie, dat het zwart-rood gestreepte tricot van AC Milan een tegenstander imponeert. Of dat het shirt in de broek, kousen tot aan de knieën en zwart schoeisel tot een mentale voorsprong leiden. Nee, dat komt er bij mij niet in. Maar er zijn talrijke causale verbanden tussen een veelscorende spits en een goed draaiend elftal. Neem Fernando Morientes in zijn periode bij AS Monaco. Of dichter bij huis, PI-AIR!

Een bijkomende argument is dat John’s aanwezigheid een enorme boost is voor Het Legioen. Dat waardeert zijn enorme werklust en no-nonsense-mentaliteit. Daarbij doet hij, met het zwaaien van de armen het publiek opzwepend, terugdenken aan het ‘Peter van Vossen-tijdperk’. Je gaat naar het stadion om vermaakt te worden; voetbal is een belevingsproduct, heb ik dit weekend ergens gelezen. Een entertainer als Guidetti speelt in op de wensen van de gemiddelde Feyenoord-fan. Natuurlijk, u als liefhebber komt voor een splijtende pass of subtiele voetbeweging. De massa waarschijnlijk niet. Die ziet liever een volksidioot zijn tegenstander uitdagen, een zoe-jang uitdelen of de meute opjagen. Het is hem en Feyenoord gegund. John Guidetti besliste de Klassieker!

– De foto´s zijn van Metronieuws.nl en de Volkskrant

Advertenties

13 Reacties op “MAN V/H WEEKEND: John Guidetti

 1. Overigens kwam dé splijtende pass én subtiele voetbalbeweging van dit weekend van de voet van Genero Zeefuik.

 2. Als dat zo is, dan heb ik een tip voor de massa: ga eens op bezoek bij de plaatselijke fc. Daar zie je genoeg volksidioten die de meute opjagen, is de toegang stukken goedkoper en krijg je alles behalve evenementenbier tegen een veel schappelijker prijs. Lekker schelden op de linksback van de tegenstander en niet te vergeten: Het broodje bal met mayo in de rust.

  Mijn excuses voor deze off-topic reactie, maar ik floepte het er zo uit.

  Verder ben ik het wel met je eens: Guidetti is de reddende engel van Feyenoord dit seizoen. Ben benieuwd hoe ze het volgend jaar doen.

 3. Laten we ook de inbreng van Jordy Clasie niet vergeten. Deze man is misschien nog wel belangrrijker voor de Rotterdammers. Al is het alleen maar omdat hij wel een doorlopend contract heeft en dus ook nog in de toekomstplannen voorkomt.
  Hopelijk dient Ryo als voorbeeld voor Guidetti. Die moest immers ook terug dit seizoen en speelt nauwelijks bij Arsenal terwijl hij bij Feyenoord wekelijks aan de bak zou kunnen.

 4. Beetje voorspelbaar en niet echt des Voetblahs, maar alla, misschien verdient dit fenomeen in spe het wel om zelfs door Voetblah te worden gefêteerd. Zie wel zorgelijke trekjes bij een jongen van pas 19 die zich feitelijk nog helemaal moet bewijzen, maar vooralsnog krijgt ie het voordeel van de twijfel.

   • publieksspeler

    Ontbijt Peter Middendorp iedere ochtend met een goed glas azijn? Typisch Nederlands om één van de meest talentvolle spelers die we in dit land hebben te gaan beoordelen op zijn wellicht irritante gebaartjes in plaats van op zijn voetballende capaciteiten. Iemand die zo speelt en zo belangrijk is mag/moet opvallen. Het is een winnaar en mijns inziens is dat een aspect wat in de Amsterdamse selectie ontbreekt. Ik denk dat Frank maar wat graag zo’n ettertje in zijn ploeg zou hebben.

   • @publieksspeler Wie is de ‘John Guidetti’ van De Door Vriendschap Verenigd Amsterdam(se) selectie?

 5. Je hebt een punt LV. Toch wilde ik een lans breken voor John, de kritiek in de columns van VI triggerde mij.. Daarbij toonde deze klassieker aan hoe belangrijk een goede centrumspits is. Het is belachelijk dat Ajax de laatste jaren geen fantsoenlijke spits achter de hand heeft. Lees: Luque, Mido, Bulykin. Bij een topclub horen 2 gelijkwaardige centrumspitsen met elkaar te concurreren.. Zie Huntelaar en Roosenberg, waarbij de 1ste uitstekend presteerde en de 2de bij Bremen heeft aangetoond het niveau aan te kunnen.

 6. Veel te makkelijke keus dit. Niet des voetblahs en daarmee jammer.

 7. Prima column van Nico Dijkshoorn in VI. Geeft precies de haat en de waanzin weer die in de haatkuip hangt. En dan ging hij nog niet eens in op de aankomst van de Ajaxbus. Ik verbaas me er altijd over dat er zo geroemd wordt over de sfeer daar. ’t Is een en al haat. Ik zou er met mijn kinderen nooit naar toe gaan.

 8. Pingback: MOETEN WE DE HANDEL OP DE SPITS DRIJVEN? |

 9. Pingback: HET SAAISTE PSV OOIT?! |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s