TRAINER ZOEK(T) EEN HOBBY

Voetballen is de belangrijkste bijzaak in het leven. Het merendeel van de mannelijke bevolking beoefent deze sport als hobby, als een liefhebberij of bezigheid ter ontspanning voor in de vrije tijd. Na hun actieve carrière kiezen sommigen ervoor om trainer te worden. Meestal is dit ingegeven door liefhebberij, maar het is ook zeker een bezigheid ter ontspanning voor in de vrije tijd. Het mooie aan hobby’s is dat je er meerdere kunt hebben. De ene keer wat gemakkelijker te combineren dan de andere. Soms wordt je hobby zelfs je werk, maar wat doe je in zo’n geval ter ontspanning in je vrije tijd?

Dan kun je natuurlijk een nieuwe hobby zoeken. Maar met name voor veel voetbaltrainers schijnt dit een lastige opdracht te zijn. Zij gaan in hun vrije tijd het liefst iets doen met voetballen. De wedstrijden van je kind bekijken, of op de andere dag van het weekend kijken bij de plaatselijke FC, waar die oud-teamgenoot nu trainer is. Je oude club bezoeken is als coach ook een goed excuus om maar niet thuis te hoeven zitten. Voetbalgek als ze zijn, is er voor hen niets leukers dan de hele week vullen met voetbal.

Maar voetballers voor wie voetbal een bezigheid is ter ontspanning voor in de vrije tijd, hebben ook nog andere liefhebberijen. Schaatsen of wintersporten bijvoorbeeld. Al denkt niet iedereen er zo over… Toch, tegenwoordig is er meer dan de lokale club, waardoor sporters alternatieven hebben. Daar kun je je als trainer druk om maken, je kunt het ook accepteren. Geef spelers lekker vrijaf zodra er een goede ijslaag ligt. Want je kunt je team nu wel de keiharde poolvlaktes opsturen, maar dan verdwijnt de liefhebberij als sneeuw voor de zon. En ontspanning is het dan ook niet. Onder spanning presteren spelers veelal minder. Het is aan de trainer om te zorgen dat de mannen ontspannen zijn en er zin in hebben zodra er weer gevoetbald kan worden. Laat ze tot die tijd lekker schaatsen. Kun jij die tijd mooi gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe hobby!

Advertenties

2 Reacties op “TRAINER ZOEK(T) EEN HOBBY

 1. Toch geen Ajax-toestanden in de Voetblah-gelederen zeker? Binnen ’n week enerzijds een schaatsschotschrift én, daar recht tegenover, een vurig(..) pleidooi(..) voor deze oer-Hollandse beweging als glijmiddel voor de voetbalstroefheid in barre, winterse omstandigheden. Gaat de klapschaats werken als een splijtzwam binnen de redactie? Wordt er een wig gedreven tussen de ogenschijnlijk zo gladjes verlopende samenwerking?

  Laat ik om het ijs te breken wat verzoenende woorden bezigen. Dit is een botsing der culturen. Die van de pure, professionele, monomane liefhebber versus de moderne, multi(ple) choice -taskende, zappende, amateuristische hobbyist. De een is eeuwig veroordeeld tot en overgeleverd aan het edele balspel, de ander geeft zich net zo gemakkelijk over aan de/het carnavalsbal, dus ook aan de folklore van het schaatsen in het algemeen en de Elfstedentocht in het bijzonder.

  Het is typerend dat Publieksspeler (waaraan dit predicaat te danken..?) rept over ‘hobby’, terwijl het voor degenen die hij bekritiseert veel meer een liefde, passie of – inderdaad – obsessie is.

  U begrijpt dat mijn liefhebbend voetbalhart meermalen is gebroken, ijs en weder dienende.

 2. Allereerst is hier mijns inziens geen sprake van Ajax-toestanden in de Voetblah-gelederen. Maar wellicht moeten we een commissie instellen om een onderzoek te doen 🙂 Deze post is zeker niet bedoelt als pleidooi voor het schaatsen. Of de eerdere post wel als aanklacht tegen het schaatsen is bedoeld, is aan de lezer.

  Als voetballiefhebber en beoefenaar van de hobby voetbal houd ik van het voetbalspel. Een spel dat gespeeld wordt op een veld waar de bal rolt en waar je slidings kunt maken en kunt vallen zonder een vehoogde kans op blessures. Dat maakt voetbal namelijk leuk, en voetbal moet leuk zijn. Jezelf eeuwig veroordeeld voelen aan het edele balspel wekt de suggestie dat je geen keuze hebt, terwijl die er wel is.

  Voetbal is een hobby en veel mensen vergeten dit. Liefde maakt immers blind, helemaal als het een obsessie wordt. Maar uit passie kan iets moois ontstaan en die passie voor voetbal zit in het spel. En het edele voetbalspel vraagt een goede ondergrond en goede omstandigheden. Als die ontbreken, de KNVB besluit niet voor niets alles af te gelasten, dan doen trainers er goed aan naar alternatieven te zoeken.

  Als je dus een echte liefhebber bent dan zoek je naar bruikbare alternatieven om met (je) sport bezig te zijn om zo in vorm te blijven. Daarbij moet je zeker naar andere sporten kijken. Al weet ik maar al te goed dat de conservatieve voetbalwereld liever niets aan- en overneemt uit andere sporten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s