WEEKENDPOST: Vrije handel geen optie

In de wintertransferperiode wisselden minder spelers van club dan vorig jaar. Toch zijn er altijd weer eigenaren die fors in de buidel tasten om het seizoen te doen kantelen. De VFL Wolfsburg is één van die clubs met een in paniek verkerende geldschieter. En dus werd de portemonnee getrokken. Een kleine 27 miljoen werd geïnvesteerd in een achttal spelers. Altijd fijn voor de sfeer in de spelersgroep! ‘Toevallig’ werd er vorig seizoen 27 miljoen overgemaakt naar Wölfe voor Dzeko. Toch opvallend dat men, om het tij te doen keren, steeds maar eerst de zaak op de spits laat drijven!

Volkomen terecht blijven de transferperiodes een terugkerend onderwerp van discussie. Het is regelrechte competitievervalsing. Een speler die het verschil maakt bij een subtopper, wordt weggekocht door de top. Dan wordt dit gat weer opgevuld door een opvallend sterk spelende knaap van een degradant. En deze scout op zijn beurt weer een talent in de Jupiler League. Conclusie: op microniveau wordt het gat naar de top nog groter en op macroniveau wordt de competitie sterker, omdat er eerder wordt door geselecteerd. Talent krijgt tenslotte sneller een kans om een stap omhoog te maken. Waar wil dit verhaal naartoe?

Hoe zou het voetbal er uitzien als er helemaal geen transferperiodes zouden bestaan? Een vrije spelersmarkt die gecorrigeerd wordt door vraag en aanbod? De Europese Unie stimuleert immers vrije handel. Twee goede wedstrijden van Ebicilio en Newcastle United doet een bod. Een niet functionerende El Hamdaoui: per direct verkoopbaar aan Fiorentina. Dreigt Chanturia door te breken bij Vitesse, dan kan Ajax een call optie op de buitenspeler nemen. Daarmee behouden de hoofdstedelingen het recht om de speler tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen. Voor deze optie betalen zij echter wel een premie aan de ArnhemmersFeyenoord die Romeo Castelen wil terughalen, maar dan wel het risico wil afdekken op een nieuwe blessure. Fortis is bereid dit risico te hedgen, maar alleen in ruil tegen een premie.  Dat maakt het interessant! Maar gelukkig ook ondenkbaar. Want één ding is zeker: vrije handel gaat tegen de schuldsanering in. Dat heeft de huidige crisis wel aangetoond!

– Het eerste plaatje is afkomstig van hyperiongaming.com
– De tweede afbeelding komt van
greekshares.com

Advertenties

Een Reactie op “WEEKENDPOST: Vrije handel geen optie

  1. Vlak bij VFL Wolfsburg die maniakale Felix Magath niet uit! Over mallotig langs de lijn acterende trainers gesproken.. De auteur heeft absoluut een punt w.b. competitievervalsing. Die tussentijdse transferperiodes zijn de doodsteek voor een sportief verlopende competitie en vergroten alleen maar de toch al aanwezige verschillen in mogelijkheden van de clubs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s