DE MAN VAN HET WEEKEND: Kalusha Bwalya


[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=nD-rGqlLrjI%5D
Vaak zijn wij van Voetblah voor de underdog. Dus als het bescheiden Zambia in een continentaal toernooi van het grote Ivoorkust wint, doet dat ons sowieso deugd. Maar er zijn verschillende redenen om extra blij te zijn voor het land uit Midden-Afrika. Het schattige puppy-hoofd van penalty-misser Rainford ‘Master’ Kalaba bijvoorbeeld en de legendarische gehurkte omarming tijdens de bloedstollende strafschoppenserie.

Maar de voornaamste reden voor ook onze vreugde is het feit dat de overwinning op Ivoorkust plaatsvond vlakbij een vreselijke plek in de geschiedenis van het Zambiaanse en Afrikaanse voetbal. Op 28 april 1993 verongelukte namelijk de Zambiaanse selectie tijdens een vliegramp ter hoogte van Libreville in Gabon. Nadat gisteren de laatste penalty het net raakte, zal een stukje van het verdriet zijn vervangen door vreugde over de eerste Afrika Cup-winst in de geschiedenis van het land. Als het hoopgevend slothoofdstuk van een vreselijke tragedie.

Reden twee geldt iemand uit onze jeugd: Kalusha Bwalya. Een doelgerichte linksbuiten die speelde in het kielzog van ene Romario. Stiekem goed voor 25 goals in 100 wedstrijden voor PSV. Voetbalnomade met 11 clubs op zijn naam, gewezen president van zijn land en thans voorzitter van de Zambiaanse bond. Kalusha had eigenlijk in het neergestorte vliegtuig moeten zitten, maar vloog niet mee. Hij is een overlever; een hoopgever en sinds gisteren ook een échte winnaar. Kalusha Bwalya: gefeliciteerd. Je hebt dit verdiend!

Een Reactie op “DE MAN VAN HET WEEKEND: Kalusha Bwalya

  1. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s