EEN HISTORISCHE ZATERDAG

Afgelopen zaterdag speelden wij in een vriendschappelijk kader tegen Xerxes/DZB. Nee, het gaat hier niet om het nieuwe speeltje van Dirk Zcheringa. We hebben het hier over de roemruchte Rotterdamse club Xerxes dat in 2000 fuseerde met DZB. Het roemruchte zit hem dus vooral in het woord Xerxes. Dat begint al bij het bordje dat je de weg wijst naar het complex: Sportpark Faas Wilkes.

Zet je vervolgens voet in de kantine, dan waan je je in een soort museum. Onder anderen Willem van Hanegem, Ab Fafié, Bep van de Heijden, Coen Moulijn en Eddie Treijtel prijken levensgroot aan het hellende plafond. Allen in het horizontaal blauw-wit gestreepte shirt. Een touwtje of knoopje bij de hals. Ze kijken op me neer. Een aantal meters (lees jaren) verder loop ik Bart Latuheru, Nico Jalink en Jan Everse tegen het blauw-witte lijf. Zij vertegenwoordigen een latere Faase in de rijke historie.

“Goh”, denk ik. “Mooie club zeg.” Mijn ogen zakken weer naar beneden en aanschouwen een jongen met een pet scheef op zijn kop die zijn iPhone als een soort jukebox gebruikt, 50 cent schalt uit zijn telefoon. Voor datzelfde bedrag koop ik een bakkie koffie en kijk uit over het kunstgras. Het contrast kan niet groter zijn. Dan vallen mijn ogen op Faas. De muziek lijkt hem weinig te doen, ondanks het feit dat hij vroeger wel van 50 cent hield. Ach, tijden veranderen. En dat is maar goed ook. Zolang we af en toe maar stil staan bij Faases zoals deze.

– foto komt van http://www.xerxesdzb.nl

Advertenties

3 Reacties op “EEN HISTORISCHE ZATERDAG

  1. En was in het museum dan ook de prachtige tijd van 1980 waar te nemen, waarin Xerxes in de duinen van Katwijk voor 8000 man het algemeen landskampioenschap na een 2-0 voorsprong verspeelde? Ik geloof tegen een clubje in rood en wit, dat uiteindelijk met 3-2 won.

  2. Ja, mooie club XerxesDZB. Zeker na de aanpassingen aan het terrein vorig jaar en de naamswijziging. Wat ook nog mooi is dat ze bijna in een soort 2-3-5 systeem spelen, passend bij de oude tijden van Wilkes. 😉

    • Ja, het aloude stopper-spilsysteem, met echte binnenspelers. Zoals ook Kees Rijvers, Franske Bouwmeester en Rinus Bennaars waren. Die goeie ouwe tijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s