WISSELEN!!

Stel je eens voor. Het is crisis, recessie, het land wordt geregeerd door hypocriete lachebekken en je bent ook nog eens wisselspeler! Reserve zonder reserves, invaller zonder geniale inval, bankzitter zonder bankgarantie. Heb je geluk, dan beland je op de tribune, kun je nog de schijn ophouden van een blessure of een schorsing. Maar zeg eens eerlijk, staat u wel eens stil bij het lot van de wisselspeler? Ongetwijfeld zitten er nu ervaringsdeskundigen op de bank dit stukkie te lezen. Die kunnen erover meepraten. Ik niet natuurlijk. Een Mazuro zet je niet op de bank. Misschien bloedt ook bij u nog het voetbalvaderhart, schrijnt nog steeds die machteloze woede over die godvergeten trainer die zoonlief niet inbracht of erger nog, hem eindeloos lang vruchteloos liet warmlopen!!

Het moeten plaatsnemen op de bank, je moeten verschuilen in de dug-out, is al een vernedering op zich. Sommige moderne lulpastoors proberen dit noodlot te verzachten door bij strenge vorst de wisselspelers binnen te houden. Hen te beschermen tegen de vrieskou en de openbaarheid. Een bijna zalvend gebaar en dus bij voorbaat verdacht. Maar waar een plek op de bank sowieso een wissel trekt op je gemoedstoestand, daar is het moeten warmlopen zonder te worden ingebracht een ware marteling. Een mensonterende daad die ook als zodanig moet worden ervaren. En dus verboden zou moeten worden. Het lijkt wel of menige trainer niet de trainerscursus heeft gevolgd, maar een traject bij de NS of ProRail heeft doorlopen. Hier ligt een taak voor de VVCS. Ook zouden notoire wisselspelers zich moeten verenigen om beter voor hun rechten op te kunnen komen.

Het is een wisselwerking, zegt u? Je stelt jezelf op, bedoel je? Gelul! Een trainer kan je maken of breken. Is het, comme il faut, een gemankeerde, gefrustreerde voetballer, dan zal ie zich wreken op zijn wisselspelers. En liefst op eentje van naam. Zoals Michael Ballack. Heb ik op zich weinig mee, maar een aardige voetbalcarrière kan hem niet worden ontzegd. Dan heb je de trainer bij Bayer Leverkusen, Ballacks voormalige en huidige club, ene Robin Dutt..? Heeft zelfs geen Nederlandse Wiki-pagina. Nooit van gehoord! Robin Hood, die kennen we tenminste! Dit Duttje bestaat het om Ballack bijna hele wedstrijden lang voor noppes te laten warmlopen! Wat er intern ook gebeurd moge zijn: dit is pure provocatie, banale belediging, misselijkmakend machtsmisbruik!! Wat zou het mooi zijn als iemand in zo’n situatie op de trainer toestapte, hem minzaam de hand schudde en dan pontificaal plaatsnam op de tribune. Hem zou een staande ovatie van het publiek ten deel vallen. En de trainert massale hoon als verdiende loon.

Elke zogenaamde coach die zich van een dergelijk soort wisselbeleid bedient, zou moeten worden verplicht om op een winterse dag met de trein naar z’n werk te moeten gaan. Dat zou ze wel leren, die onverlaten!


– de grote foto met de reservebank komt van http://www.diegoeiouwetijd.nl

Dutt en Ballack komen van http://www.goal.com

Advertenties

9 Reacties op “WISSELEN!!

 1. Oei, zeer gewaardeerde en veelal goed beslagen ten ijs komende Mazuro, de trainer RobIN Dutt heeft zowel een Duitstalige als Engelese wiki!

 2. Helemaal eens met Mazuro dat het zeer mensonterend is om minuten warm te lopen zonder zicht op een invalbeurt. Zelf mocht ik bij een temperatuur onder nul eens 85 minuten warmlopen omdat onze voorstopper, de mannelijke Kortjakje, midden in de week maar zondag niet, niet fit leek.
  Maar als speler kun je er voor kiezen naar een andere club te gaan waar je wel aan spelen toekomt. Zodra ze veel geld kunnen verdienen of ze op niveau kunnen spelen dan ondernemen spelers meteen actie, als het een keer tegenzit wijten ze het aan alles behalve zichzelf. Wat dat betreft zouden voetballers, en dan met name de echte sterren zoals Ballack, na hun 30ste alleen nog maar jaarcontracten moeten tekenen. Dit maakt ze flexibel. Maar gedreven door geld doen ze dit niet, en dat is logisch. maar dan moeten ze niet zeuren. Voetballers moeten eens leren zelf het initiatief in handen te houden!

  • Liefhebbend Voetbalhart

   Hoezeer ieder mens, dus ook een voetballer, ook verantwoordelijk is voor zijn eigen levensverhaal, niets legitimeert het verderfelijke gedrag, of beter gezegd, grove nalatigheid door spelers onnodig lang te laten warmlopen. Ik kan me nog voorstellen dat in sommige gevallen de trainer zo in de ban is v/h wedstrijdverloop dat hij het gewoon vergeet, maar dan moet de hulptrainer of de reservekeeper (want die hoeft toch bijna nooit in te vallen..) maar de taak krijgen om dit in de gaten te houden. Als voetballers idd net mensen zijn, dan horen de rechten v/d wisselspeler gewoon bij de fundamentele Rechten van de Mens! Een zeer terecht betoog voor een zwaar onderschatte en nagenoeg vergeten minderheidsgroepering! En weg met de wisselvalligheid!

   • Absoluut oneens. Er zijn in de voetballerij al regels genoeg die nergens op slaan en met de Rechten van de Mens heeft dit al helemaal niets te maken. Gebruik van zware woorden mag, maar het wordt nu wel erg dik aangezet waardoor het niet meer echt serieus te nemen is. Daarbij kan iedere speler er voor kiezen niet warm te lopen en lekker te blijven zitten.

 3. kleine kanttekening: vanuit de fysieke gesteldheid geredeneerd wordt er tegenwoordig een soort roulatie warmloopbeleid gevoerd. Dat houdt in dat in de tweede helft telkens twee wisselspelers elkaar afwisselen (bent u er nog) om warm te lopen. Daardoor blijven deze spelers niet in de kou zitten op de bank en zijn ze sneller warm voor een eventuele invalbeurt. Gezien het salaris dat de meesten opstrijken is dit ook niet eens heel veel gevraagd. Neemt niet weg dat er wel degelijk door sommige trainers een bovenstaand wisselbeleid wordt gehanteerd zoals door Mazuro geschetst.

  • Liefhebbend Voetbalhart

   Ha ha! Een ‘roulatie warmloopbeleid’! Geniaal! Kan niet anders dan voortkomen uit het roulatiesysteem dat de moderne trainer tegenwoordig hanteert. Wat een vondst om de wisselspelers daarvan niet uit te sluiten zodat ze het gevoel hebben dat er geen verschil wordt gemaakt. 🙂
   En @publieksspeler: het wisseltoevalligheidsprobleem kan niet zwaar genoeg worden aangezet! Het schrijnende leed dat hier wordt geleden, kent zijn weerga niet, zelfs niet bij de Nederlandse Spoorwegen. Een parlementaire enquête is wel het minste dat hiervoor in het leven moet worden geroepen. Weet zeker dat er velen voor zullen warmlopen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s