VOETBALKIJKMINUTENSTATUS

Al vaker sprak Voetblah haar verbazing en verwondering uit over de voetbalsupporter als zodanig. Een bijzonder volk is het zonder meer, maar ten tijde van een Wereld- of Europees kampioenschap is de voetbalsupporter al helemaal een diffuus archetype. Om het wat makkelijker te maken op die momenten van intense beroering, stel ik al sinds jaar en dag voor om een stelregel te gebruiken voor mensen die met ‘recht’ en reden iets mogen zeggen over onze jongens, bondscoach, opstelling en/of tactiek. Naar de rest hoef je niet te luisteren. Sterker nog: van mij mag je ze de mond snoeren.

De regel is simpel: een minimum aantal vlieguren (d.w.z. kijkuren) van voetbalwedstrijden uit diverse competities en uit verschillende landen. Suggesties voor het aantal minimaal vereiste voetbalminuten, verschillende competities in verschillende landen en interlands zijn welkom in de comments! Ik stel me zo voor dat een of andere handige IT-er een app maakt waardoor het mogelijk wordt om (zonder mogelijkheid tot frauderen) vast te leggen hoeveel minuten voetbal iemand in zijn hele leven geconsumeerd heeft. En dit aantal minuten is gewoon publiekelijk toegankelijk. Dat wil zeggen: je kan te allen tijde in je omgeving zien, via Facebook, Foursquare, Twitter of whatever, wie er op dat moment fysiek in je nabije omgeving is en wat zijn ‘voetbalkijkminutenstatus’ is.

Na een wat lastige en hobbelige introductie van deze tool, zul je zien dat gebruik op den duur gemeengoed wordt. Op z’n minst op het moment dat ‘ons Oranje’ het weer eens goed gaat doen op een eindtoernooi. Want zeg nou zelf… er is toch niets vervelender dan de interpretatie van ‘met de punt naar achteren spelen’ te moeten aanhoren van uw buurvrouw in de trein van Eindhoven naar Helmond zonder dat je erom gevraagd hebt?! Oplossing? Hup… Appie erbij en checken hoeveel minuten ze in haar leven daadwerkelijk naar voetbal heeft gekeken. Is dat aantal niet toereikend voor het doen van dergelijke uitspraken over het Nederlands elftal, dan druk je haar met de neus op de feiten en zal ze de rest van de rit netjes haar mond houden en, mocht je dat op prijs stellen, naar jou luisteren. Jij hebt immers meer minuten op je conto staan! In heel veel gevallen (zelfs t.o.v. trainers, analytici en voetballers zelf) een uitstekend wapen om ‘de verstand van voetbal-pretentie’ te kunnen weerleggen. Ik heb wel genoeg van al die 16 miljoen bondscoaches.

Ps. De Treineken-foto is afkomstig van www.create.boomerang.nl

Advertenties

9 Reacties op “VOETBALKIJKMINUTENSTATUS

 1. Haha, gelijk heb je. Mevrouw Froger bij de campingzender om de derde helft vol te lullen, weg ermee! Mannen die op het NOS-journaal zeggen dat Frankrijk een outsider voor de EK-titel is, omdat ze nog steeds denken dat Laurent Blanc en Didier Dechamps meedoen, mogen wat mij betreft ook een enkeltje Saba of St. Maarten aangeboden krijgen.

  Weg met het foebelplebs, en vanaf nu alleen nog maar mensen die ook eens V.V. Bal op ’t dak 2 – OKB (Op Klompen Begonnen) 3 of, ala Boskamp, Shenjin City – Quguang FC uit de Chinese 2e divisie gezien hebben. Mensen die het kaf van de koren kunnen scheiden. Mensen die zich niet laten leiden door scorebordjournalistiek. Als alleen die mensen overblijven, maak ik ook nog eens kans de familiaire EK-toto te winnen 😀

 2. Top idee. Persoonlijk luister ik nooit wanneer mensen die zelf niet gevoetbald hebben of een sport hebben beoefend die bij voetbal in de buurt komt. Kortom, korfballers, hockeyers, basketballers en volleyballers. Heel eenvoudig, eerst vraag ik welke sport ze zelf doen of deden en dan bepaal ik of ik naar ze luister.

 3. Ja, mooi plan. Of streven, kunnen we beter zeggen. En dan nog ijdel ook, vrees ik. Het kenmerk van de onwetende kenner (is hier een vrouwelijke variant op..?) is nu juist dat ze gewetenloos en onstuit(end)baar zijn. Die laten zich echt niet afschrikken door een tekort aan voetbelminutentegoed. Nee, dit vereist veel rigoureuzere maatregelen. Een algeheel stadion- en openbaar vervoerverbod om te beginnen. Of definitieve verbanning naar een desolate schaatsarena in de polder.

 4. Haha, klinkt interessant. Telt het zien van trainingen ook nog mee of wordt dat een aparte app??

 5. Mooi filmpje.
  Mooie supporter.
  .

 6. Ik ken supporters van mijn eigen voetbalclubje die al zestig jaar geen wedstrijd hebben gemist, maar die ik nog nooit op een zinnige opmerking heb kunnen betrappen. Heel sympathiek koppel, maar over voetbal praat ik niet met ze.

  De stelling is te simpel. Er zal een formule uit moeten rollen waarin meerdere aspecten zijn meegewogen. Intelligentie en voetbalintelligentie moeten meegewogen worden. De eerste zou je via een IQ-test kunnen bepalen, de tweede is in afwachting van een onomstreden test. Iemand die Van Bommel een betere voetballer vindt dan Affelay zou dus een lager coefficient krijgen, om maar een voorbeeld te noemen.

  Eerste voorstel formule:

  VU x IQ x VI

 7. Pingback: DE MAKKELIJKSTE BAAN TER WERELD |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s