VOETBAL(DE)GENERATIES

Voetbal is een bewegingssport. Dat zal niemand ontkennen. Zelfs grote voetbalfilosofen als Cruijff en Van Hanegem niet. Hoe(veel), waar en wanneer, dat zal dan weer een veelbewogen discussie opleveren. Maar sommige bewegingen keren altijd weer weder. Zoals daar is de golfbeweging. Die heeft de garantie op terugkeer al in zich. Trends, mode, hypes: je kan er gif op innemen, de return is van Agassi-gehalte. At your service! Zo ook de cultuurhistorische duiding van de verschillende voetbalgeneraties. Onlangs weer repte AZ-directeur Toon Gerbrands over de huidige game-generatie. Hij ‘ziet met eigen, lede ogen aan hoe de vele game-uren de huidige Eredivisie-generatie verpest’. Waar hebben we dat eerder gehoord? Daarvoor moet je, zoals ik, van een generatie zijn die ervaringsdeskundig weet dat golf ooit een elitaire beweging was. Leo Beenhakkers enige voetbalverrijkende verdienste bestaat uit voetbaltaal trouvailles. Hij verzuchtte eind jaren tachtig dat ‘met deze patatgeneratie geen oorlog te winnen viel’. Of de Witschges en de Roys evenveel uren in de patatkraam doorbrachten als de Mahers en de Johns nu achter de game-computer, is nooit in de statistieken opgenomen.

Maar de onderliggende boodschap is dezelfde: de jongens zijn niet goed en genoeg met hun vak bezig, dus het zijn/worden geen winnaars. Hadden de tot orakels verworden Cruijff en Van Hanegem minder hun tijd gedooid met ellenlange kaartsessies, maar zich verdiept in de sportpsychologie ‘Hoe ga ik om met een favorietenrol’, dan waren we nu wereldkampioen geweest. De Bassie– en Adriaan-generatie profiteerde van het niemandsland tussen het  kaart- en gametijdperk, had even niks anders om handen, dus werd Europees kampioen. De Boertjes, Kluivertjes en Davids waren daarentegen verstokte aanhangers van de Backgammon-beweging of uitdragers van het zonnebrilbeleid, waardoor we een titel bij voorbaat weer op onze buik konden schrijven. En dit sluit dan weer naadloos aan bij de hierna volgende new tatoe-age-generatie, die het beschrijven van lichaamsdelen tot in de puntjes heeft ‘verfijnd’ en uitgedragen. Ten koste van alweer een WK-titel.

Volgens Toon kunnen we het straks in Polen en Oekraïne dus ook weer schudden. It’s all in the game, maar dan al te letterlijk opgenomen, is de waarschuwing van de voorheen volleybalvoorvechter. Ik denk dat we Toon serieus moeten nemen. Wat kunnen we hieruit leren? Trend-, mode- en hypegevoelig als onze jongens zijn, moeten we hier gebruik van maken.  Ze moeten zich dood vervelen! Voor het komende EK is het te laat. Het game-gif  heeft zich al te wijd verspreid. En de Eredivisie kweekt haar eigen patatgeneratie. Daarbij, het is maar een EK, die titel hebben we al. Een WK, dat is het echte werk! We moeten niet alleen hopen op een soort van vacuüm op trendniveau, een overgangsperiode tussen twee hypes, maar hierin proactief zijn. Dus tegen die tijd effe geen nieuwe gadgets of wat voor hebbedingetjes dan ook in de markt zetten. Voeg daaraan toe een algeheel Wifi-boycot en een koptelefoonverbod als variant op het boerkaverbod. Laat ze tenslotte het nieuwe ‘Oranje’ uittenue promoveren tot het uitgaanstenue en die WK-titel kan ons niet meer ontgaan.

De patatfiguur komt van http://www.krabshuis.eu
– De gadgets komen van omroep.vara.nl

Advertenties

5 Reacties op “VOETBAL(DE)GENERATIES

 1. Die gadgets of hebbedingetjes worden overal ter wereld in de markt gezet. Hebben andere landen dan niet last van die ‘golfbeweging’?

 2. Maar de boodschap is duidelijk.
  Dat was met de patatgeneratie al zo.
  We hebben veel jongelui, gezegend met talent maar met een verrekte slechte mentaliteit.
  Afzien is er niet meer bij.
  Per team hebben we gewoon te veel slappelingen.
  Waar zijn de Suurbiers.Krols, Romeijns, Israels, Laseroms enz.
  Daar kon je opbouwen.
  Toen hadden we nog bijnamen als DE TANK, Het Scheermes enz.
  Je was bang om in de buurt van Nico Jansen of Jan Boskamp te komen.
  De Gamegeneratie….daar moeten we het van hebben.
  Natuurlijk is FIFA 2012 een leuk spel voor onze jonkies.
  Laseroms was zijn tijd met game warrior al ver vooruit.
  Wat een geweldig duo….Israel-Laseroms.
  Dat duo is nu 30 miljoen waard.

 3. En wat denk je dat er gebeurd als die jongens in een ver land niets om handen hebben. Ze zijn daar wel in Brazilië, ik weet niet of je het carnaval daar ooit gezien hebt, maar laten we het zo stellen: Preuts zijn ze daar in ieder geval niet.
  Mentaliteit of niet, onze jongens moeten ook buiten het veld wat om handen hebben. Dan heb ik liever dat ze rustig twitteren/gamen/facebooken met het thuisfront, dan dat ze die carnavaleske meisjes op gaan zoeken. Wie weet wat voor ziektes ze oplopen, Heitinga met een rood opgezwollen oog, Van Persie die de hele tijd aan zijn kruis krabt. Janssen eindelijk eens afgetraind, maar geen puf meer om of boe of bah te zeggen.

  En dan, ondanks alles, in de finale tegen Brazilië zelf. Ik verwacht aan de vooravond van de finale dan toch een bezoekje van de verschillende pooiers. Wat dan besproken zal worden lijkt me vrij duidelijk toch.

  Weer geen titel!

 4. Dan krijg je weer van die zwembad-incidenten en zo, moeten we niet willen. Anyway, ik voel een generatieconflict aankomen. Ben het in ieder geval niet helemaal eens met het nostalgische gedweep met bijnamen van mensen wiens voornaamste kwaliteit het was om benen te breken. Daar hebben we in het huidige elftal toch Boulahrouz voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s