DE RENAISSANCE VAN HET STEDELIJKE VOETBAL?


Mr Voetblah is vandaag de publieksspeler die onderstaande post voor zijn rekening heeft genomen.

Amateurvoetbal kent al decennia lang een provinciale dominantie. De Veluwe (rondom Spakenburg) en De Bollenstreek (rondom Katwijk) zijn de zaterdagbolwerken, terwijl de zondag in Groesbeek haar onbetwiste hoofdstad kent. Een voor de hand liggende verklaring is dat deze dorpen en regio’s geen dominante profclub hebben, waardoor zij zich vol op de Plaatselijke FC kunnen storten. En aangezien wij het amateurvoetbal een warm hart toedragen, besteden we regelmatig aandacht aan bovenstaande oorden.

In de stad leeft het amateurvoetbal dus niet zo. In steden als Eindhoven en Amsterdam zijn (uitzonderingen daargelaten) de Top– en Hoofdklassers als sneeuw voor de zon verdwenen: roemruchte namen uit het verleden als Brabantia, DBS, Blauw Wit, DWS, DCG en DWV gaan door het leven als anonieme eerste, tweede of zelfs derdeklassers met kantines vol van vergeelde vergane glorie. In Amsterdam zijn de sponsoren verdwenen en is de publieke belangstelling miniem; net als de animo om jeugdleider te zijn of een commissie te bevolken. De accommodaties zijn geen prioriteit van het stadsdeel, zodat het achterstallig onderhoud op menig sportpark welig tiert…

Maar toen was er plots licht in de duisternis! Een man die vond dat de glorie van weleer moest wederkeren; die de handen uit de mouwen stak en weer leven in de brouwerij bracht. Iemand die vond dat Het Amsterdamsche Voetbal (HAV) meer verdiende dan drie verdwaalde kolommetjes in Het Parool of De Telegraaf. Zijn naam is Mathijs Groenewoud en hij koos terecht voor de historie van de ‘sch’. Toegegeven: Rotterdam en Eindhoven gingen hem voor, maar wij denken dat dit initiatief wel eens zou kunnen gaan leiden tot een heuse renaissance van het (hoofd)stedelijke amateurvoetbal.

Ps. Bovendien heeft HAV een belangrijke troef in handen: levende legende Ton Ojers is de mascotte van de website en dat is uiterst vermakelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s