SCHEURGRAS


Dit wordt een stukje heldenverering pur sang. Bovenstaande heren vergastten ons onlangs nog op drie onvergetelijke zondagavonden. Nadere toelichting overbodig. Het verdere eerbetoon geldt een attribuut en wel de Hard Gras-scheurkalender. Waarmee en passant de Hard Gras-literatoren en -kalendermakers worden geëerd. Want ik heb nog wat goed te maken na een eerdere, teleurstellende Hard Gras-ervaring. De verwachtingen ten aanzien van je helden zijn nu eenmaal hooggespannen. Niet toevallig – en niet alleen in dit geval – waren Koot & Bie met hun Bescheurkalender de voorlopers van de Hard gras-scheurkalender. Dat gelukkig de scheurtraditie heeft voortgezet.

Ook al is het dan minder om je te bescheuren – het tovert ofwel de glimlach, dan wel de verwondering, maar bovenal toch de voetbalnostalgie en -pikanterie te voorschijn. En het is een must en lust voor feitjesfetisjisten! Op zich al een veel mooier woord dan hun cijfermatige lotgenoten, toch? Zonder deze caleidoscopische kalender zou mijn leven niet half zo rijk zijn geweest! Had ik bijvoorbeeld nooit iets vernomen, laat staan gezien, van de moeder aller sportbeha’s. Wist ik dus niets van het bestaan van Brandi Chastain, die het bestond om in het puriteinse, hypocriete Amerika haar shirtje uit te trekken na haar beslissende penalty in de WK-finale voor vrouwen in 1999. Wat toen – voor miljoenen tv-kijkers en 90.000 toeschouwers! (de best bezochte vrouwenvoetbalwedstrijd ooit) zichtbaar werd, dat zouden wij as a matter of speaking nauwelijks een blik waardig gunnen. Ik bedoel maar, als de enige echte Ronaldo zijn shirt zou uittrekken, dan zou het tenminste nog enigszins op een wereldcup lijken. Maar de verenigde Amerikaantjes (copyright Gijpie) waren in alle staten.

Nooit zou ik hebben geweten wie de echte man van glas is. Namelijk een scorende keeper. Één keer slechts, maar wel eentje om nooit te vergeten! Was Jimmy Glass in dienst van Bournemouth AFC nog de schlemiel v/d dag door de bal in eigen doel te werken tijdens de verloren finale van de Football League Trophy, daar revancheerde hij zich amper een jaar later bij zijn nieuwe club, Carlisle United. In, natuurlijk, de 95e minuut, bij de stand 1-1 die degradatie uit de Third Division voor zijn club zou betekenen, toog onze man van Glass naar voren bij een corner en jawel.. de afvallende bal kwam voor zijn voeten terecht en de rest is history. Het was pas Jimmy’s derde wedstrijd voor Carlisle en – naar later bleek – tevens zijn laatste. Het leverde hem wel  de 72e plaats op in de Top 100 van Meest Memorabele Sportmomenten van het tv-station Channel 4. Bovendien inspireerde het Jimmy Glass tot een heuse autobiografie, One Hit Wonder. Op de ongetwijfeld aanwezige feitjesfetisisten en stadionautisten onder onze lezers annex blogbroeders na, hadden u en ik dit zonder de onvolprezen Hard Gras-scheurkalender nooit geweten. Waarvan akte.


Brandi Chastain komt van http://www.sportsblink.com
– De Hard Gras-kalender is afgescheurd van http://www.kalenderwinkel.co

Advertenties

Een Reactie op “SCHEURGRAS

  1. Liefhebbend Voetbalhart

    Jacobse & Van Es zijn telkens weer een feest om te horen en zien. Ook bij mij thuis is de Hard Gras scheurkalender vaste prik en onmisbaar voor de geestelijke ontwikkeling. Elke school zou dit op de boekenlijst moeten hebben staan. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s