WEEKENDPOST: Het verguisde rugnummer 5

Het is de 34ste minuut in Estadio Mestalla als Jetro Willems naar de kant wordt gehaald. Hij is dan al keer op keer in de luren gelegd door de verguisde rechtsback Antonio Barragán. Nou ja, verguisd is misschien lichtelijk overdreven, maar de flirt met Gregory van de Wiel zegt mij voldoende. In het veld komt Erik Pieters, die nota bene international is. Ter verzachting geldt dat deze net terug is van een blessure, maar ook Pieters heeft het loodzwaar tegen de huidige nummer 3 van Spanje. Geheel onnodig pakt hij in de tweede helft een gele prent voor het vasthouden van een Valenciaan.

Linksback, er rust een vloek op die positie in Nederland. Denkend aan een echte linksback, zie ik Ruud Heus, Tomasz Rzasa, Winston Bogarde en Arthur Numan. We zijn jarenlang verwend geweest met Giovanni van Bronckhorst in het Nederlands Elftal, maar eigenlijk positioneerde ook hij zichzelf liever op het middenveld. Tim de Cler, Tom Sier, Urby Emanuelson, Royston Drenthe en Vurnon Anita werden allen te licht bevonden voor Oranje. Bij de huidige topclubs in de Eredivisie lopen, behalve Rasmus Bengtsson, zelfs geen buitenlandse spelers met rugnummer 5. AZ heeft geen rugnummer 5 uitgedeeld, maar Simon Poulsen is in Alkmaar de vaste linksback. Als die nou de wens had genaturaliseerd te worden…

Ook in het amateurvoetbal is linksback de laatst in te vullen positie in de opstelling. Linkspoten zijn nog steeds zeldzaam en als je ze hebt spelen ze liefst voorin op de flank of in elk geval op het middenveld. Een linksbenige speler met mindere kwaliteiten zou zich juist op deze positie moeten focussen. Daar liggen eenvoudig gezegd de beste kansen voor een uitnodiging van Bert van Marwijk. Maar zolang Royston en Urby op ’10’ worden gepositioneerd bij respectievelijk Everton FC en AC Milan (!), blijven de alternatieven voor rugnummer 5 uiterst  Schaars!

Advertenties

4 Reacties op “WEEKENDPOST: Het verguisde rugnummer 5

 1. Maar dan hebben we altijd nog Mark Looms, Patrick Mtiliga en – above all – Purrel Fränkel! COME BACK http://wp.me/piB3G-1ok

 2. Zelfs op rechts hebben we een probleem. Het is toch tekenend dat Van der Wiel, ondanks blessures en vormcrisis niet ter discussie kan staan, omdat we geen alternatief hebben voor die plek.

 3. We hebben problemen met het vinden cq opleiden van goede backs.
  Nu is het probleem aan de linkerkant wel groter.
  Maar dit geldt natuurlijk voor alle niveaus.
  Ik las toevallig vandaag in de krant dat Niels Vreven van Brabantia naar UNA ging.
  Deze gast was in de jeugd van PSV een geweldige linksback.
  Maar met linksbuitens heb je hetzelfde probleem.
  Mijn zoon Luka speelt linksbuiten bij Rood-Wit B2.
  IK geloof dat er in dat team nog 1 linkspoot staat.

  Linkspoten moet je koesteren en rechtspoten moet je 2-benig maken…..linkspoten trouwens ook.

  Maar de tijden zijn voorbij dat we backs als Willem Suurbier en Ruud Krol hadden.
  En Arthur Numan was ook geen slechte.
  IK denk dat Piet Romeijn het in onze tijd als back ook nog gered had.

 4. Liefhebbend Voetbalhart

  Toch, er zijn veel meer linksbenige verdedigers/middenvelders dan aanvallers, zeker in de Eredivisie dan in andere competities. Alleen in Oostenrijk lijken er meer linkse rakkers te ballen, ik geloof zelfs dat Voetblah hier al ooit een apart hoofdstuk heeft gewijd.
  Bogarde heeft bijna net zo vaak centraal of links voorin gespeeld als linksback en misschien nog wel vaker alleen op het trainingsveld rondgezwalkt. 🙂
  Maar ik vrees ook dat op de rechtsback-positie de alternatieven nog schaarser zijn dan op links, of je moet Boulahrouz als een alternatief beschouwen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s