STRENG IN DE LEER VAN (C)OPA MUNDIAL

In de loop der tijd is de uitrusting van een voetballer voortdurend veranderd. Haarbandjes, neuspleisters, slidingbroeken en tegenwoordig colletjes en lange thermoshirts onder een shirt met korte mouwen. Steeds werd er nieuwe technologie ontwikkeld en geïmplementeerd. Het Nederlands elftal loopt zelfs in gerecyclede colaflessen. Veelal ingegeven vanuit de veelvuldig becommentarieerde commercie. Maar ook het belangrijkste gereedschap van de voetballers is de laatste jaren geweld aangedaan. Clarence Seedorf was revolutionair en recalcitrant op rode Diadora’s. Nu haalt iedere centrale verdediger een wit voetje.

Maar de voetballerij is bang voor veranderingen, dus verbieden clubs hun spelers kleur te bekennen. Een speler moet zich onderscheiden door zijn spel, niet door zijn schoenen. Vooral Louis van Gaal, bij wie het collectief heilig is, gebruikte dit argument. Adidas kan zijn geluk dan ook niet op met Cruijff, die juist het individu belangrijk maakt. Het schijnt dat er een speciale Revolution Boot komt: een schoen met alle kleuren van de regenboog, zodat een speler zich lekker kan onderscheiden door zijn schoeisel. Maar ja, wat als al je teamgenoten die schoen dan ook kopen?

Die kleuren zorgen voor keuzestress en een jaar later zijn die schoenen er niet meer. Je past de schoen, trekke hem aan en weg is ie. Maar één schoen houdt, als een klein Gallisch dorpje, dapper stand: de Copa Mundial. Vandaag haalde ik mijn 15e paar uit de doos. Once you go black, you never go back. Iedere keer sta je te springen bij het zien van het nieuwe kangoeroeleer. Alweer 23 jaar oud steekt alleen de Puma King hem naar de kroon. In een snel veranderende tijd, waarin je schoenen bestelt via internet, bieden Copa en de pinnige World Cup houvast. Deze schoen pas je niet. Het is alsof je iedere week naar dezelfde bakker gaat, je weet wat je hebben wilt. Maar het mooiste is dat het een tijdloze schoen is. Gedragen door oude trainers, bijna dertigers en junioren. Allen passen de schoen en trekken hem aan. Een schoen die na ruim 20 jaar nog steeds voldoet en populair is, zou hij ooit verdwijnen? Laten we hopen van niet.

– De kicksen komen van http://www.greavessports.com/copa-mundial-p3458

Advertenties

2 Reacties op “STRENG IN DE LEER VAN (C)OPA MUNDIAL

  1. Laat mij maar lekker conservatief en bang voor verandering zijn, maar als ik zo’n Bert Bierbuik op rechtsback met paars-gele voetbalschoenen zie spelen (nja, eerder hobbelen) in de reserve 4e klasse dan moet ik daar wel om lachen ja. En Thijs Trukendoos op 10 heeft vaak nog net wat gekkere schoentjes aan, alleen laat die de doos eromheen zitten. Hou toch op zeg! Leer nou eerst maar eens ballen, kun je daarna altijd nog gekke schoentjes dragen.

  2. Pingback: ADIDAS PLEEGT HEILIGSCHENNIS |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s