IN MEMORIAM MAARTEN DE VOS

Vorige week overleed Maarten de Vos. Geruisloos. Pas ’n kleine week later kwam het in de publiciteit. Dat ook nog eens mondjesmaat. Sterker nog, er wordt vrijwel geen aandacht aan geschonken. En dat is vreemd en zeer onterecht. De jongere generatie zal het niets zeggen, maar voor sport/voetballiefhebbende en journalistiek geïnteresseerde babyboomers moet deze naam bekend, zo niet als muziek in de oren klinken.

Maarten de Vos, een typische, rebelse exponent van de zestiger jaren, is de maker van de wonderschone film Nummer 14. Waarin hij Johan Cruijff als een balletdanser portretteert en eigenlijk voor het eerst het edele voetbalspel met kunst verbindt. De Vos is ook de auteur van het memorabele voetbalboek De Ajacieden. Destijds door weekblad De Tijd betiteld als “…Misschien wel het eerste Nederlandse voetbalboek waaraan je kunt aflezen dat het niet bij de waspoeder cadeau is te geven.” Dat doet het boek niet voldoende recht. Denk ik. Want ik heb het sinds de jaren ’70 nooit meer herlezen. Toentertijd verslond ik de inside information over mijn helden als een hongerige leeuw. Niet voor niets wordt De Vos de grondlegger genoemd van het kleedkamerverhaal, het achtergrondinterview. De Ajacieden en Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen van al veel langer wijlen Nico Scheepmaker waren voor mij het Oude en het Nieuwe Testament en vormden tezamen de/mijn voetbalbijbel. Ofschoon ongelovig, ging het erin als Gods woord in een ouderling.

Waarom er zo weinig aandacht is voor het overlijden van iemand die door de Vermeegen’s (al zal Maarten zich vanwege diens ‘ontwikkeling’ in zijn graf omdraaien) en de Jansma’s als hun grote voorbeeld en leermeester wordt gezien, is opmerkelijk. Of toch ook weer niet, getuige dit intrigerende en gedenkwaardige verhaal van André Gieling uit 2008 alweer. Een treurig beeld ook, waardoor de minimaal aanwezige informatie en beelden op internet begrijpelijk worden. De voorvechter van onder meer het portretrecht in de sport en de eerste stand-up against old fashion football, heeft z’n eigen rechten kennelijk over z’n graf heen beschermd. Dat zijn pionierswerk heeft geleid tot onze stand up against modern football, mogen we  hem niet euvel duiden. Maar dit alles verklaart de al jarenlang heersende radiostilte rondom het fenomeen Maarten de Vos. En rondom zijn verscheiden. Een verklaring, let wel, geen excuus. En ik hoop dat hiermee een beetje te hebben rechtgezet. Moge hij verder rusten in vrede.

– De unieke, want enige internetfoto van Maarten komt van europeanastatic.eu

Advertenties

13 Reacties op “IN MEMORIAM MAARTEN DE VOS

 1. Mooi stuk!

 2. Iets te vroeg je bericht, er is zelfs een condoleance site voor deze held. Rust in vrede Maarten!

  http://www.maartendevos.com

  • Dat het bericht te vroeg zou zijn, begrijp ik niet. Zoiets komt nooit te vroeg. En mooi en zeer terecht dat er een condoleanceregister is. Maar dat alles doet niets af aan de opmerkelijke publicitaire rust na het bericht van Maartens overlijden.

   Mazuro

 3. Wat ik heb begrepen is dat hij al jarenlang aan zeer ernstige ziekte heeft geleden. Ik kan mij goed voorstellen dat je dat in alle rust doet en geen zin hebt in pottenkijkers. Hij is vandaar ook zeer in besloten kring begraven staat vandaag in de Telegraaf.

  RIP Maarten

  • Dat kan ik me ook heel goed voorstellen Dennis. Het is mij uiteraard ook helemaal niet te doen om pottenkijkers, maar enkel en alleen maar om de aandacht die er in de media was/is nav Maartens dood. Dat was/is in mijn opzicht veel te weinig in verhouding tot de betekenis van Maarten voor de sport/voetbaljournalistiek en de (commerciële) rechten van de sporter/voetballer. Maar wellicht komt dat alsnog.

   Mazuro

 4. Helemaal mee eens en je hebt een mooi stuk geschreven dank daarvoor.
  Kijk nu op http://www.nu.nl een mooi eerbetoon aan Maarten door Mart Smeets.

  http://www.nusport.nl/mart-smeets/2776875/maarten-vos.html

 5. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 6. Door de sport en mijn werk heb ik Maarten de Vos leren kennen. Zijn messcherpe analyses en zijn stijl om zaken op een andere wijze aan te pakken, spraken mij zeer aan. Mensen als Maarten de Vos geven kleur en geur aan het leven. Het is een voorrecht geweest hem te kennen en de gesprekken tijdens de lunch op zijn vaste stekkie in Ouderkerk staan gegrift in mijn geheugen.
  Riens Meijer

 7. Mooi teksten allemaal dank namens de familie van Maarten!

  Maarten zijn condoleanceregister.

  http://www.maartendevos.com

 8. Pingback: WIE IS DE HOLLEEDER VAN DE FOOTBALL COLLEGE TOUR? |

 9. Pingback: Gijp & Van Egmond: lichtvoetige onwennigheid op het Boekenbal |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s