ODE AAN DE GROTE GERALD

Getooid met een voornaam die lange tijd een ander – piepstemmend – belletje deed rinkelen, stapt Gerald Sibon twintig jaar geleden de voetbalwereld binnen bij FC Twente. De Eredivisie blijkt echter aanvankelijk wat te hoog gegrepen voor de slungelige lobbes en hij belandt bij VVV, waar de Grote Gerald voor het eerst van zich laat horen als aanspeelpunt, doelpuntenmaker en Verrassend Vaardige Voetballer.

Qua type is Sibon geen simpele stormram of dom kopmonster. Geen John van Loen en geen Frank Demouge. Gerald Sibon bezit een veel fijnzinniger touch die niet gangbaar is bij zulke grote kerels. Wat Sibon echter bij Roda JC en vervolgens zelfs bij Ajax doet belanden, zijn de slimme kaatstjes en fijne doorkopballetjes die hij levert als aanspeelpunt en de handige hakjes en subtiele stiftballetjes waarmee hij scoorde als afmaker. Sibon is het schoolvoorbeeld van de lepe voetballer. Die kennelijk zóveel heeft opgestoken van De Boertjes dat ie uit erkentelijkheid daarvoor hun manier van praten geheel heeft overgenomen.

Ajax was wellicht net te hoog voor de Sibon van 1998 en hij vertrekt naar Sheffield Wednesday, waar hij geregeld Match of The Day haalt met loeiharde flenters en kopgoals; toch een beetje zijn Frank Demouge-periode. Daarna komt hij tot volle wasdom bij Heerenveen, waarna bij met PSV niet alleen kampioen wordt, maar ook zijn capaciteiten als mens toont middels onderstaand memorabele filmpje.

Deze capaciteiten komen ook tijdens zijn verblijf in Australië naar voren als hij in het zonnetje de supporters van Heerenveen bijpraat over zijn avonturen (hier) en eenmaal terug in het Noorden een tweede elftal coacht samen met Michel Breuer (hier). Gerald Sibon, we zullen je missen. Je was een sieraad voor de sport, zowel als voetballer als qua mens. Daar hebben we best zo’n slechte zin en uitgekauwd cliché voor over!

Advertenties

3 Reacties op “ODE AAN DE GROTE GERALD

 1. En was hij als dispensatiespeler voor Jong Oranje niet heel belangrijk met die allesbeslissende strafschop tegen Argentinie.
  Was Gerald Sibon niet de man van de vrije trappen en de man die scoorde terwijl niemand het meer verwachtte.
  Op zo’n leeftijd zo presteren.!!!!!!

  Petje af…..Sibon moet stoppen.
  Het is mooi geweest.
  Nu is Sibon nog in beeld bij Heerenveen,
  Nu is hij af en toe nog invaller en hij is nog niet afgezakt tot een oudemannenniveau..

  Je bent zowat de enige speler die tegen alle eredivisieclubs heeft gescoord.
  Dan ben je een kanjer.
  Het ga je goed.

 2. Liefhebbend Voetbalhart

  Mooi, zeer terechte ode aan een letterlijk en figuurlijk groot voetballer. En een verbale kunstenaar, want om als geboren Emmenaar te klinken als een volbloed Amsterdammer is een kunstwerk op zich.

 3. Haha, wat een held die Sibon! Dat filmpje met Ibi is nu al een regelrechte klassieker! Wat jammer toch dat we steeds minder van dit soort oorspronkelijke jongens tegenkomen in de voetballerij. Of we moeten naar het topamateurvoetbal gaan kijken, want naar verluidt gaat Gerald ballen bij Gouda. Die hebben dus goud in huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s