TEGEN 100 DINGEN NEE ZEGGEN

“Mensen denken dat concentratie betekent dat je ja zegt tegen hetgeen waarop je je moet concentreren. Maar dat betekent het helemaal niet. Het betekent dat je nee zegt tegen 100 andere goede ideeën. Eigenlijk ben ik even trots op de dingen die ik niet gedaan heb als op de dingen die ik wel heb gedaan”.
 – Steve Jobs –

Voordat ik de quote van Steve vertaal naar het voetbal, eerst even een korte les over het containerbegrip concentratie. Concentratie is het richten van de aandacht. Nideffer heeft ooit bewezen dat iedere persoon gebruik maakt van 4 aandachtsstijlen. Als volgt. Kijk eens naar het hele scherm van je computer. Nu richt je je aandacht extern breed. Kijk nu eens naar je cursor op je scherm. Je aandacht is nu extern smal gericht. Nu denk je, best grappig experimentje. Je aandacht is nu op je gemoedstoestand gericht, oftewel intern breed.  Tot slot krijg je jeuk aan je linker grote teen. Daardoor richt je je aandacht nu intern smal.

Wanneer je gaat voetballen, maak je constant gebruik van al deze vier aandachtsstijlen. Dat gebeurt, gelukkig, onbewust en dus automatisch. Je wilt bijvoorbeeld de spits in de diepte sturen. In eerste instantie moet je het geheel overzien; waar staan de tegenstanders ten opzichte van de spits (extern breed), vervolgens richt je je aandacht op de bal (extern smal), je zit lekker in de wedstrijd en hebt zelfvertrouwen om de bal te geven (intern breed), je voelt je wreef de bal raken (intern smal). Elke speler heeft een voorkeur voor één van de vier aandachtsstijlen. Deze stijl voelt het meest natuurlijk aan. Voor een groot deel bepaalt deze voorkeur  de (favoriete) positie in het veld. Een spelverdeler is bijvoorbeeld vaak extern breed. Een mandekker extern smal.

Terug naar Steve. Hij vertelt ons dat we nee moeten zeggen tegen honderd dingen. Steve heeft gelijk. In elk van de hierboven genoemde aandachtsstijlen bevinden zich ‘dingen‘ waar je als speler op dat moment niks aan hebt. Dat kan een tegenstander zijn, het publiek, het veld of je trainer (extern breed en smal). Maar ook een mogelijke transfer, pijn aan je enkel, je faalangst, spanning in je hamstring, of een aflopend contact (intern breed en smal). Wat Steve zegt, is dus best moeilijk. Nee zeggen is namelijk moeilijker dan ja zeggen. Neemt niet weg dat nee kunnen zeggen in dit geval het verschil kan maken tussen winnen en verliezen. Dus trainers doe er wat mee! En kom je er niet uit? Schakel een expert in. Dat zou Steve ook doen.

Ps 1. De afbeelding met Steve komt van Geeky-Gadgets.com
Ps 2. De nee-lippendienst komt van theperfectyou.nl

Advertenties

Een Reactie op “TEGEN 100 DINGEN NEE ZEGGEN

  1. Is dit een marketingboodschap?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s