LESSEN TREKKEN VOOR DE TOEKOMST

Er is veel te doen over de voetbaljeugdopleiding tegenwoordig, maar eigenlijk is dat altijd al zo geweest. In mijn optiek is het niet zozeer de opleiding, maar veel meer de begeleiding die van doorslaggevende aard is. En begeleid word je nu eenmaal van geboorte af aan. Je ouders, je familie, de crèche, de school, de opleiding, je partner zijn dienaangaande vrijwel onontkoombaar. Heet je een talent te zijn, dan krijg je er vanzelf nog een zootje begeleiders bij. Al dan niet gekwalificeerd, al dan niet met de beste bedoelingen. Ik bedoel maar: je kunt het meest prestigieuze onderwijs ‘genieten’, wanneer dit niet in de juiste richting wordt gestuurd en niet puur en alleen in het belang van het talent wordt begeleid, dan kun je het schudden.

Ik moest daaraan denken toen ik het bericht las dat ‘Willem II het 14-jarige toptalent Frenkie de Jong optimaal gaat begeleiden’. En tegelijkertijd schoot me ene Marcel Meeuwis te binnen. Die moet ongeveer net zo oud zijn geweest toen hij bij datzelfde Willem II – destijds nog een fiere, alom gerespecteerde Eredivisieclub – werd gepresenteerd als de nieuwe Cruijff en al werd begeerd door Anderlecht.  We weten allemaal hoe het Marcel is vergaan. De nieuwe Cruijff is ie niet geworden en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Maar da’s ook logisch, zal de meester zelf beamen.

Nu hoeft Frenkie de Jong niet de nieuwe Cruijff te worden om toch een florissante voetbalcarrière te ontwikkelen. Ietsje minder mag ook. Echter, wij vrezen nu al het ergste. Al hopen we van harte dat we het mis hebben. Maar wil je een jeugdig iemand ‘optimaal begeleiden’ dan is het juist gevraagd om dat niet te benadrukken, laat staan in de publiciteit te brengen. Afgezien van het feit dat het een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn, heeft het een averechtse, contraproductieve werking. Het verhoogt intrinsiek de druk, schept een irreëel verwachtingspatroon. Iets wat je met je uitgesproken ‘optimale begeleiding’ juist zou willen/moeten vermijden.

Ook het feit dat de huidige td van Willem II, Marc van Hintum, een verleden heeft als voetbalmakelaar, doet onze wenkbrauwen fronsen. Al spreken zijn vakbondsactiviteiten weer in zijn voordeel. Maar de boodschap is even simpel als dringend: gun je Frenkie een Rijkaardige carrière, houd ‘m dan in de luwte! Vermijd dit soort persberichten, want alle kranten en sites melden het en schrijven erover. Zelfs Voetblah.. Dat Van Hintum waarschuwt en daar zal ie ongetwijfeld van onder de indruk zijn. Maar bovenal is dit bedoeld voor Frenkie zelf en zijn naasten, die gespeend zijn van club- of eigenbelang. Hoed je voor zelfbenoemde ‘optimale begeleiders’! En maak eens een praatje met Marcel Meeuwis. Die weliswaar Cruijff niet is opgevolgd, maar hoe dan ook beter te volgen is.

Advertenties

2 Reacties op “LESSEN TREKKEN VOOR DE TOEKOMST

  1. Liefhebbend Voetbalhart

    Och, bij andere clubs beginnen ze nog veel eerder met ‘optimaal begeleiden’. Achtjarigen worden al via de ouders gepaaid en lekker gemaakt. Maar een waarschuwinkje kan geen kwaad, al zal het niet veel uitmaken ben ik bang.

  2. Pingback: DE NIEUWE BERGKAMP, MESSI EN MEEUWIS |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s