WEEKENDPOST: ’t Muurtje

Sporting Gijón-trainer Javier Clemente overweegt zaterdag geen spelersmuur op te stellen om het gevaar van de vrije trappen van Cristiano Ronaldo onschadelijk te maken. Een niet veel voorkomende keuze. Ach, je bent de trainert van de plaatselijke FC en dan komt De Koninklijke op bezoek. Normaal gesproken zit er anderhalve man en een paardenkop op de persconferentie, maar nu blijkt elke Spaanse journalist die een medium vertegenwoordigt, geïnteresseerd te zijn. Dus roep je dat je het wapen hebt om Ronaldo te bestrijden.

Heeft de beste man een punt? Pierre van Hooijdonk heeft ooit in een interview aangegeven dat een muurtje enkel het zicht van de keeper belemmert. Daar zit een kern van waarheid in. In mijn perceptie vormt een drietal spelers een goede barrière om de korte hoek af te schermen. En een keeper moet in staat zijn om langs drie spelers te kijken naar de bal. Een overtal aan metselaars ondersteunt de stelling van Pi-Air. Een tegenstander zou het zicht van de keeper kunnen wegnemen door nog drie spelers aan de muur toe te voegen. In dat geval zal het reactievermogen van de keeper doorslaggevend worden.

Anderzijds heeft een vrije trappenspecialist ook een oriëntatiepunt nodig voor zijn fijn afgemeten trap op goal. David Beckham zal ongetwijfeld veel hebben geoefend op het spelattribuut in de afbeelding. Ongetwijfeld heeft hij een punt in gedachten ergens boven een van de kopjes. Zonder spelersmuur zal het voor een specialist minder eenvoudig zijn om dit oriëntatiepunt te plaatsen. Zouden we zonder ’t muurtje ooit hebben gehoord van ene Juninho? En toch probeert elke keeper zijn doel dicht te metselen. Het zou mij verbazen wanneer Juan Pablo Collinas Ferreras zijn teamgenoten wegstuurt als Cristiano Ronaldo mag aanleggen vanaf 20 meter. Al moet hij er clement(i)e voor vragen, er staat een muur!

Ps 1. De archieffoto is afkomstig van AFC’34
Ps 2. Het muurtje is afkomstig van kwd.nl

Advertenties

2 Reacties op “WEEKENDPOST: ’t Muurtje

  1. De muur is best een rare constructie eigenlijk. Je offert een aantal verdedigers op om een bal tegen te houden, maar het helpt lang niet altijd.

    Ik heb nooit meer dan 4 mensen in mijn muur staan, en als er ballen komen van 25/30 meter, dan zet ik er vaak 1 mannetje voor, als de bal dan echt zo zwak ingeschoten wordt, dan kan die ene de bal ook wel oppikken. Wat hierboven al gezegd wordt, Zicht is het belangrijkste bij een vrije trap voor een keeper. Een ander nadeel van de muur is, dat jij als keeper naar de hoek van de muur gaat, omdat je verwacht dat de nemer van de vrije trap hem over de muur probeert te lepelen. Als hij hem dan hard in de andere hoek schiet, is de keeper gezien. Ook daarom zet ik vaak geen muur neer. Dan kan ik me instellen op een bal die beiden hoeken in kan gaan.

    Wat betreft die vrije trap van 20 meter, ik zou het ook vreemd vinden als het gebeurd, maar heb het zelf in de jeugd wel eens gedaan. Die kerel had die wedstrijd al een vrije trap gescoord en de ander op de kruising getrapt (met muur) en toen-ie nog een keer mocht aanleggen van cirkel 16 zette ik mijn verdedigers in de dekking. Iedereen keek me raar aan, zelfs de scheids, die al klaar stond om 9 meter te meten. Hij wist niet naar welke kant hij moest lopen. En jawel hoor, keurig netjes in mijn handen 🙂

  2. Volgens mij heeft Pierre er tijdens 010-Willem 2 ook eens eentje zonder muur ingekegeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s