De Comeback van PEC

Jongstleden vrijdag de dertiende had FC Zwolle niet over geluk te klagen. In een kolkend FC Zwolle Stadion (de werknaam, maar nog altijd beter dan Kamasutra Wipkip Stadion of zoiets) werd het kampioenschap van de Jupliek behaald ondanks een brilstand tegen FC Eindhoven, maar dankzij een gelijkspel van ‘naaste’ belager Sparta. Aardige bijkomstigheid: de allereerste wedstrijd aan de Ceintuurbaan was eveneens een blauw-witte confrontatie tussen dwars en verticaal gestreept. FC Zwolle dus kampioen en promovendus. Mooi. Proficiat. Feestje vieren. En dat was het dan. Want per slot van rekening stond een per omgaand retourtje naar de bierkelder al bij voorbaat vast. Totdat de geniale vondst werd geopenbaard dat mogelijk straks de PEC Zwolle zal herrijzen in de Eredivisie! En dat verandert wel even de zaak!

De PH-EDN-Combinatie Zwolle: een samenvoeging van Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer. PEC Zwolle was in de jaren ’80 een vaste Eredivisionist, op ’n enkel afdalinkje na. De club van Klaas Drost, de eeuwige Crack van PEC. Van vedetten in hun nadagen: Piet Schrijvers, achtereenvolgens de Bolle van Zwolle, de Snack en het Lek van PEC. Johnny Rep en Rinus Israel: de Dikke Nek(ken) van PEC. De bakermat van Co Adriaanse, Jaap Stam en Bert Konterman. Het speeltje van de Cheque van PEC, Marten Eibrink.  Uitmondend in het Echec van PEC (Zwolle’82) als eerste failliet verklaarde betaald voetbalclub. Daarna de reddingsoperatie, geleid door ene Gaston Sporre, de latere directeur van de Kamer van Koophandel. Maar het was een pyrrusoverwinning, want PEC werd definitief lek geschoten en verwerd tot de zoveelste plaatselijke FC.

Een nietszeggende, dertien in een dozijn-vereniging. Zo’n playoffday-club, die nog één enkel keertje promoveert, maar verder zo verrassend als de gastenlijst van een tv-talkshow. Maar met deze strakke retroactie stelt PEC Zwolle in één klap haar verblijf in de Eredivisie voor langere tijd veilig! In Amsterdam, Alkmaar, Enschede, Eindhoven, ja zelfs in Rotterdam beginnen ze nu al te bibberen bij de gedachte de degens te moeten kruisen met het roemruchte PEC Zwolle. Budget omhoog? Welnee! Dure spelers aantrekken? Hoezo? Een trainer met meer status aanstellen? Waarom? Het is zo simpel als wat! Herstel je naam en gebruik de faam. Een briljant bizznizzplan: de Comeback van PEC.

– Klaas Drost komt van http://www.zwolsnieuws.nl

19 Reacties op “De Comeback van PEC

 1. Erg mooi, nu nog het uit en thuisshirt wisselen.

 2. Liefhebbend Voetbalhart

  ‘Ende Desespereert Nimmer’! Nooit wanhopen! Prachtig!!

 3. Haha, magistrale column. Al vind ik wel dat je FC Zwolle tekort doet. Wat daar is neergezet, vanaf het totale nulpunt is opgebouwd, verdient respect. Maar ik ben niettemin met je eens dat het een gouden zet is om nu de naam terug te veranderen in PEC. Al was het maar omdat het in één klap duizenden extra verkochte thuisshirts oplevert 🙂

 4. Wat een waanzinnig slecht artikel.
  Niet alleen puur negatief en quasi-leuk, maar ook grammaticaal beroerd.
  (Want per slot van rekening stond.. ?)
  Dit is niet kritisch, het is niet leuk en het als een opinie weergeeft of moet vormen, dan lijkt mij dat een onzinnige opinie.
  Ter info: het kampioenschap is niet nipt behaald dankzij een gelijkspel van Sparta, maar 2 wedstrijddagen van te voren, maar dan inderdaad door een gelijkspel van Sparta. Ze staan maar 8 punten voor.

  • Haha, ElRey, ik denk dat je deze column iets te serieus neemt jongen 😉 Het lijkt me niet dat de auteur heeft beoogd een serieuze analyse van het Zwolse betaald voetbal te geven. Los van zijn denigrerende opmerking over FC Zwolle (dertien in een dozijn club zonder kraak of smaak…), kon ik wel lachen om deze insteek.

 5. Als Voetbalblah pretendeert kritisch, knipogend en opiniërend te zijn dan is deze blog verder onder de maat. Klakkeloos wordt hier de wijd verbreide misvatting gepapegaaid dat elke promovendus uit de Jupiler League niets te zoeken heeft in de heilige Eredivisie. Een erg boute generalistische uitspraak gelet op de promovendi van de afgelopen 10 jaar. Ook is enige nuancering gelet op de actualiteit wel gepast aangezien de promovendus van 2005 dit seizoen in de bekerfinale stond en de promovendus van vorig seizoen nog volop in de race is voor de play offs om Europees voetbal.

  Nu heb ik niet de illusie dat ik de mening van hele volksstammen kan veranderen die niets hebben met ‘local clubs’ omdat ze zich liever identificeren met (inter)nationale succesclubs omdat ze daar meer behoefte aan hebben.

  Wel wil ik je meenemen naar het verre, verre oosten omdat het te ver is om de fiets te pakken en het beoordelingskader van FC Zwolle enige verruiming kan gebruiken gelet op het recentere verleden. Er is meer dan de beschimmelde boterham die hier wordt voorgeschoteld.

  Onder de namen PEC Zwolle, PEC Zwolle ’82 en FC Zwolle kent de stad en regio Zwolle slechts een korte historie in de Eredivisie van in totaal 14 seizoenen. Na de laatste promotie wist FC Zwolle zich door de salonremise tussen FC Groningen en PSV nog via de play offs te handhaven. Een wereldprestatie omdat de club werkte met de laagste begroting. Het seizoen erop was degradatie echter onvermijdelijk omdat de financiële en organisatorische basis voor een verlengd verblijf op het hoogste podium te smal was.

  Sindsdien is er echter hard gewerkt aan het verbreden van de basis om uit te kunnen groeien tot een stabiele Eredivisieclub. Zo is er in 2009 een nieuw Eredivisiewaardig stadion opgeleverd en zijn er de laatste jaren spelers afgeleverd voor de Eredivisie zoals Moisander, Reijnen, Wildschut en Botteghin. Ik weet dat de TV-kijker afgeeft op onze grijze muren, maar op de tribune heb je vanaf elke plek een goed zicht op het veld en deze verdwijnen komend seizoen omdat de tribunes worden doorgetrokken en hiermee de capaciteit van het stadion wordt uitgebreid van 10.500 naar 12.000 plaatsen. Ik weet ook dat spelers als Lachman, Van Hintum, Achenteh, Van den Berg en Maachi de gemiddelde supporter van een Eredivisieclub niets zeggen, maar dat bepaalde Eredivisieclubs ze wel graag willen aantrekken. Waar FC Zwolle in het recente verleden veel spelers niet kon behouden om sportieve en financiële redenen is de concurrentiepositie van de club nu aanzienlijk verbeterd.

  Uitgerekend op vrijdag de dertiende werd FC Zwolle kampioen. In het oosten zijn wij echter te nuchter voor bijgeloof. Elders in Nederland kan dit kampioenschap als lucky worden gekwalificeerd, maar daartoe behoren niet degenen die de afgelopen twee seizoenen de Jupiler League hebben gevolgd waarin FC Zwolle bijna voortdurend bovenaan heeft gestaan. De directe promotie is dik verdiend.

  Natuurlijk is FC Zwolle ‘gefundenes fressen’ voor pretentieuze voetbalcritici die niet veel verder komen dan nietszeggende kwalificaties omdat ze niet beschikken over enig (in)zicht in de actuele situatie en zich baseren op wat wikipediabronnetjes. Daar verbazen wij ons in onze stad en regio omdat de heersende (Randstedelijke) gedachtengang over het algemeen toch niet verder reikt dan dat alle provincialen agrariër zijn. Wat overigens in schril contrast staat tot de feiten en cijfers waaruit naar voren komt dat Zwolle al meer dan 10 jaar in de top 3 van sterkste economische gemeenten van Nederland staat.

  De directe promotie naar de Eredivisie is een collectief succes van een bloeiende stad en regio en de onvermoeibare inspanningen van zijn inwoners en toppers uit de voetbalsport als Jaap Stam en uit het internationaal bedrijfsleven Adriaan Visser. De promotie komt niet uit de lucht vallen maar is een gevolg van een structureel beleid om uit te groeien tot een stabiele middenmoter in de Eredivisie. Een proces wat nog lang niet ten einde is omdat het plafond nog lang niet bereikt is.

  Hoewel de exacte beweegredenen nog toegelicht moeten worden door voorzitter Adriaan Visser lijkt het mij logisch dat die verder reiken dan klassebehoud als gevolg van naamsverandering of dat dit bedoeld is om de topclubs angst in te boezemen. Als het goed is zijn Feyenoord en FC Twente door de onderlinge bekerduels in respectievelijk 2007 en 2010 er al achter dat Zwolle geen ‘walkover’ is.
  Het budget gaat omhoog van 4,4 miljoen naar een kleine 7 miljoen euro. Gelet op het budget is het dus eerst zaak om erin te blijven en zou het van weinig realiteitszin getuigen om (te) dure spelers aan te trekken of een trainer met meer status. Door de naamsverandering wordt teruggegaan naar de roots van de club die in 1910 is opgericht en een sterkere, dus commercieel interessantere, merknaam hersteld die nog steeds in heel den lande leeft. In Zwolle wordt het verleden gekoesterd, in het heden geleefd en toekomst geschreven door simpelweg de weg der geleidelijkheid te volgen die leidt tot een stabiel Eredivisieschap. In Zwolle bouwen wij geen (meer) toekomst op een wankele basis van gemeenschapsgeld of geld van mecenassen.

  Olé! Olé! Pee-Ee-Cee, olé!

  p.s. Vanwege het copyright dat berust op de stickert kunt u binnenkort een factuur verwachten van endedesespereertnimmer.blogspot.com. Het geld zal goed worden besteed, namelijk aan een financieel gezonde voetbalclub waar jonge, talentvolle Nederlandse voetballers (wel) de kans krijgen.

  • Haha, ElRey, ik denk dat je deze column iets te serieus neemt jongen 😉 Het lijkt me niet dat de auteur heeft beoogd een serieuze analyse van het Zwolse betaald voetbal te geven. Los van zijn denigrerende opmerking over FC Zwolle (dertien in een dozijn club zonder kraak of smaak…), kon ik wel lachen om deze insteek.

   • Zo is het Michiel! Een dubbele verdediging zelfs! ResPECt! Overigens is de betiteling ‘dertien in een dozijn-club’ (‘zonder kraak of smaak’ is jouw eigen invulling) in zoverre niet denigrerend (bedoeld) omdat het terugslaat op ‘FC’, waarmee een club zich voor de meer neutrale voetbalvolger kleurloos schaart onder vele andere (plaatselijke) FC’s.

   • Mazuro, ik doel op dit gedeelte:
    “Een nietszeggende, dertien in een dozijn-vereniging. Zo’n playoffday-club, die nog één enkel keertje promoveert, maar verder zo verrassend als de gastenlijst van een tv-talkshow.”

    Dat ‘zonder kraak of smaak’ valt er inderdaad niet letterlijk te lezen, maar lijkt me wel een correcte samenvatting van wat er in feite staat. Of heb ik hier ietwat te lange blauw-witte cq. groen-witte tenen?

    Dit gaat beduidend verder dan slechts de -inderdaad- fantasieloze afkorting ‘FC’ kritiseren. Ik vermoed ook dat deze passage ElRey als donderslag bij heldere hemel in de serieuze stand heeft gezet 😉

    Maar ik blijf het geinig vinden hoor. Overal om me heen merk ik dat de terugkeer van de naam PEC Zwolle leeft, ook ver buiten Zwolle. Het is de kracht van de geschiedenis en de grote (voetbal)verhalen.

 6. Hahaha Elrey,
  Laat je toch niet zo opnaaien door zo’n voetbalblogje dat niemand leest. Slecht voor je hart.

  • Liefhebbend Voetbalhart

   Nou, dat voetbalblogje maakt in elk geval de Zwolse/Overijsselse tongen los en hoe! Het bewijst bovendien dat het gevoel voor humor, de kunst van het lezen en de sportiviteit niet eenieder gegeven zijn. Vooral dat dreigement met die factuur is een puur zwaktebod en het provincialisme ten top. Gelukkig zijn er, gelet op vele andere reacties hier en op twitter, wel mensen die het op waarde kunnen schatten. Welkom in de Eredivisie!

 7. @Liefhebbend Voetbalhart

  Ik neem aan dat op een kritisch, opiniërend voetbalblog met een knipoog de (mentale) ruimte heeft voor aanvullende(!) opinies die geenszins is bedoeld als een persoonlijke aanval.

  Mijn opinie vloeit natuurlijk voort uit een liefhebbend Zwols gekleurd voetbalhart maar geeft de geïnteresseerde lezer ook een breder inzicht in de Zwolse aanpak die de laatste jaren zoveel vruchten afwerpt en heeft geleid tot de directe promotie naar de Eredivisie.

  Daarmee wordt de leegte in de berichtgeving rond het Zwols betaald voetbal enigszins gevuld. In de media worden promovendi uit de Jupiler League namelijk door de zgn. ‘voetbalkenners’ (waarvan sommige ook reclame maken voor energiemaatschappijen) over het algemeen nogal ééndimensionaal afgedaan als incidentele succesclubs die structureel op een ander niveau zouden thuishoren. Iets wat Mazuro overigens lijkt te onderschrijven.

  Tussen de regels door valt, overigens niet heel erg duidelijk, te lezen dat Mazuro ten principale stelt dat de naamsverandering naar Pee-Ee-Cee marketingtechnisch briljant is in al zijn eenvoud omdat P.E.C. nu eenmaal meer uitstraling heeft dan het weinig unieke en onderscheidende F.C.. Waar ik het volledig mee eens ben.

  Ik geef hierop slechts een kleine aanvulling dat de naamsverandering onderdeel uitmaakt van een bredere aanpak waaraan de laatste 3 jaar in het Zwolse is gewerkt en waarvan nu de eerste vrucht wordt geplukt door stad en regio.

  Provincialisme is een mentale attitude die ik persoonlijk voornamelijk ervaar buiten de provincie. Voornamelijk omdat er ook in Eindhoven een succesclub is die met een injectie van 40 miljoen euro gemeenschapsgeld op het veld relatief aanzienlijk minder presteert dan het kleinere broertje. Daarmee doel ik op FC Eindhoven dat ook al een paar seizoenen aardig bezig is maar ook niet de aandacht en de credits krijgt die het verdient.

  Wat ik graag nog wil delen is dat afgelopen weekend 25.000 mensen in Zwolle feest hebben gevierd zonder wanklank. Ook maakte een prachtige grachtentocht onderdeel uit van de Zwolse huldiging die maakte dat onze spelers zich (al) in Oranje waanden. Dat kan later altijd nog gelet op onze teammanager Jaap Stam, Henk Timmer naar wie de bizznizz-tribune is vernoemd en technisch directeur Bert Konterman.

  Kortom ik schat de column van Mazuro op waarde, geef een aanvullende opinie en knipoog met een factuur die endedesespereertnimmer.blogspot.com eerder kan ontvangen dan Mazuro (dus de aanvankelijke afbeelding kan weer terug). Wij uut Zwolle voelen ons welkom in de Eredivisie gelet op alle felicitaties van supporters van andere BVO’s en zullen ons beste beentje voor zetten om te laten zien dat het herrezen P.E.C. Zwolle een toegevoegde waarde is voor de Eredivisie.

  • Totaal mee eens, al moet ik er wel bij zeggen dat ik in zo’n geval niet te beroerd ben om door een blauw-witte (of een groen – witte)-bril heen te kijken. Al die ”voetbalkenners” (wat zij kunnen kan iedereen op internet wel alleen is het verschil tussen ons en die personen dat wij er geen geld voor krijgen om te gaan lullen) zijn zo on – origineel als wat. Ik zie namelijk de verwachte stand al voor het komend seizoen: Ajax 1, PSV 2 en FC Twente 3. Waarschijnlijk worden wij weer op een kleurloze 18e plaats neergegooid waarvan er twee zullen zeggen dat wij wel via de play-offs degraderen. Blijkbaar kunnen onze goeie vrienden niet bevatten dat er wel degelijk clubs zijn in de Jupiler League die met de grote jongens kunnen meedoen. Als je alleen al naar de laatste jaren kijkt, kan ik wel even opnoemen wier er zoal in de eredivisie zijn terecht gekomen.
   2000: NAC Breda, het seizoen daarop kwam het op de 9e plaats terecht. Nog steeds een stabiele eredivisionist.
   2001: FC Den Bosch, ontsnapte net niet aan degradatie.
   2002: FC Zwolle, wist zich knap te handhaven.
   2003: ADO Den Haag, wist zelfs play-offs te ontlopen. Speelde vorig jaar Europees voetbal.
   2004: FC Den Bosch, was er gewoon niet klaar voor.
   2005: Heracles Almelo, bewees ondanks beperkte middelen toch nog een stabiele middenmoter te worden. Momenteel één van de weinige clubs financieel gezond en finalist.
   2006: Excelsior: wist zich nog knap te handhaven.
   2007: De Graafschap: Wist elke keer net niet te degraderen omdat zij steeds op de juiste momenten konden pieken.
   2008: FC Volendam: Na een beroerde start degradeerden zij onverdiend.
   2009: VVV-Venlo, werd knap 14e en gaf met Honda zelfs nog een heuse international aan Japan.
   2010: De Graafschap. Die zitten er nog steeds in.
   2011: RKC: Spelen momenteel bijna Europees voetbal en spelen PSV van de mat.

 8. @Mazuro

  Toffe site overigens, met name ‘The philosophy of football’ is een originele en leuke insteek!

  • Dat is nog eens een koninklijke reactie! Met een vleugje voortschrijdend inzicht wellicht..? Maar bedankt! Ik begrijp volledig dat het voor echte clubmensen moeilijk is om ‘tussen de regels door te lezen’, zeker als je net zo’n fantastisch kampioensfeest hebt gevierd.
   Wij zijn blij dat je de moeite hebt genomen om ons blog verder te bekijken zodat je kunt zien dat wij juist clubs in de ‘lagere’ regionen een warm hart toedragen.

   ResPECt voor de gedrevenheid waarmee je de club presenteert, alleen al dáárop kan een club trots zijn.

   En we hebben al eens eerder gesodemieter gehad met een foto, vandaar.. Maar ik laat deze staan, want dat zwart-wit past zo mogelijk nóg beter in het geheel en bij de cultheld Klaas Drost, die ik met z’n afgezakte kousen nog in levende lijve heb mogen aanschouwen.

 9. Pingback: WyZyn Communicatie – Ontwerp megadoek bij PEC Zwolle

 10. Pingback: De gevoelstemperatuur van Ronald Koeman en Gertjan Verbeek |

 11. Pingback: In 2014 werd ik weer fan van PEC | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s