D’RAN NU HET NOG KAN!

We worden een beetje moe van dat gejeremieer over de 2e plek in de Eredivisie. Terwijl er onderin een doodsstrijd gaande is met veel meer spanning, dramatiek en emotie. Hoe dan ook zijn de nakende neergang, het sidderen om lijfsbehoud en de indringende bierkelderlucht veeleer ingrediënten voor een heuse tragedie dan zo’n dansje om nota bene een voorronde van het CL-miljoenenbal.

Dat gezegd hebbende, De Graafschap komt er in Voetblah-kringen maar bekaaid af. Purrel Fränkel is nog onze ‘beste’ pleitbezorger voor de achterhoeders. Ook al kwam Purrel er dan niet altijd rooskleurig vanaf, hij haalde tenminste de publieke rangen, zelfs met een wasmachine. Misschien heeft De Graafschap ook wel de lelijkst voetballende ploeg van de Eredivisie. En dekt ‘ploeg’  geheel de lading van het spel, dat meer weg heeft van het bewerken van de grond dan het spelen op gras. De akker op De Vijverberg is daar de stille getuige van. Zeker de laatste weken is dit het Richard Roelofsen-effect. Overleven, het dichtspijkeren van het eigen doel heiligt de middelen; vrouwen, kinderen en Superboeren eerst. Degradatievoetbal heet dat. En rechtstreekse degradatie dreigt, het spook in de gedaante van Jupiler waart weer eens rond in Doetinchem.

Maar dat laten we niet zonder slag of stoot gebeuren! Nu De Graafheerschappen het onderspit dreigen te delven, schieten wij hen te hulp. Misschien wel uit schuldgevoel voor het afblazen van De Rode Lantaarn bij streekgenootje SDZZ. Beter laat dan nooit. De play-offs zijn niet meer te vermijden en daarin zijn De Superboeren op zichzelf aangewezen. Een directe afdaling kan en dient echter koste wat kost te worden voorkomen. Want een Eredivisie verdient een De Graafschap en andersom. Adel verplicht en arbeid adelt. Niet voor niets hebben De Superboeren een vrouwelijke voorzitter met de adellijke naam Clémence Ross-Van Dorp. Niks tegen Excelsior, maar die hebben de hulp van grote broer Feyenoord en het oud papier. De blauw-witte zebra’s moeten helemaal alleen oversteken.

De Graafschap gaat de laatste 3 rondes in met één puntje voorsprong op Excelsior. Komend weekend moeten De Superboeren naor Grunninge en spelen de Kralingers in de Gelredome. Hier zien we weinig licht tussen ontstaan, dus is de kans groot dat de week daarop een Vorentscheidung valt tijdens de onderlinge degradatie-clash op De Vijverberg. Op de laatste speeldag moet De Graafschap nog naar Den Haag en ontvangt Excelsior het dan wellicht nog naarstig de 2e plek nastrevende PSV. Op papier liggen de kaarten voor De Superboeren dus gunstig, Excelsior daarentegen heeft van oudsher heel wat meer ervaring met papier. Maar ook De Graafschap doet aan selfsupporting, zij het meer eigentijds: selfsupporting middels shirtsponsoring. Ook daar gaat het in de papieren zitten, want de supporters leggen gewoon negentien euri neer voor ’n shirt met D’RAN d’rop. Kijk, daar houden wij van! Alleen al dáárom dienen wij De Graafschap in de hoogste divisie te blijven eren. Dus kom op Superboeren: D’RAN NU HET NOG KAN!!

Advertenties

5 Reacties op “D’RAN NU HET NOG KAN!

  1. De Graafschap hoort bij de Eredivisie als heuken bij Normaal. Het voetbal is idd vaak niet om aan te zien, de ‘grasmat’ in De Vijverberg een aanfluiting, maar gelukkig zijn de plannen om te verkassen en om De Superboeren op kunstgras te laten ploeteren, van de baan geveegd.

    ‘Superboeren doen het niet op (met..?) rubber, maar ploegen voort in de blubber’.

  2. Dit was mijn laatste jaar als seizoenskaarthouder. Ik weet dat ik niet al teveel hoef te verwachten bij De Graafschap, maar de club is dood. De sfeer is verziekt er wordt kunstgras overwogen en elke week spelen we laf angsthazenvoetbal. De Graafschap verdient het niet om er in te blijven. De Graafschap verdient haar hondstrouwe supporters niet meer.

  3. Het is echt zo erg. Ik merk het om mij heen. Mijn generatie kan er niet meer tegen. Het goede nieuws is dat er een stroming op gang komt waarbij mijn generatie de verantwoordelijkheid wil neme/opeisen. We zien wel dat het niet aan de trainer ligt, die doet gewoon wat hij het beste acht. Het ligt niet aan de spelers, die doen hun best. Het probleem is dat er structureel verkeerde beslissingen genomen zijn waardoor de club afdrijft van wat wij zien als De Graafschap. De raad van bestuur moet weg. Daar moeten mensen zitten die nog niet verzadigd zijn, Jonge en gretige mensen die de boel weer opstoken. Voor de club is het het beste als De Graafschap degradeert. Dan krijg je iedereen mee in een opstand. Nu worden sommige mensen in slaap gesust door een sporadische overwinning. Er moet wat gebeuren. Dit is al lang niet meer De Graafschap die ik in mijn hart heb gesloten. Hans Kraaij is een pipo, maar een paar maanden terug zei hij ook iets soortgelijk bij VI. De Graafschap is een eng clubje geworden. Voor het eerst heeft hij gelijk gehad.

  4. Pingback: DE GRAAFSCHAP: D’RAN OF D’RONDER! |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s