KIJK EENS WAT VAKER IN DE SPIEGEL

Voetballers zijn soms net mensen. Afgelopen zondag gaf Jan Vertonghen bij Ivo Niehe een inkijk in zijn leven. In dat schitterende Vlaams (geen probleem voor Ivo, want ook die taal spreekt hij vloeiend) sprak hij over zijn carrière en het overlijden van zijn pa. Het allermooiste was dat hij zo genoot van zijn gewone leven in Amsterdam. Zelf boodschappen doen, studeren aan de Cruijff University, iedere week pubquizzen. Jan is, op zijn salaris na, een echte Jan Modaal. Het is jammer, maar terecht, dat beste speler van de afgelopen competitie vertrekt.

Diezelfde avond zag ik Ola Toivonen voor de camera’s van de NOS zoals altijd van alles zeggen, maar niets melden. Nog een jaar bij PSV blijven is een optie voor hem. Ola, bij PSV voornamelijk bekend om zijn matennaaierij, vindt het een optie om toch in Eindhoven te blijven. Hij heeft met zijn team zojuist de grootste wanprestatie van alle 18 eredivisieclubs geleverd, doch elke zelfreflectie ontbreekt. Echter, ook mede-Scandinaviër Eriksen vindt het bij tijd en wijle nodig om te roepen dat hij het niet erg vindt om er nog een jaartje Ajax aan te plakken. De club waaraan hij alles dankt, maar waarbij hij zelden uitblinkt.

Als klap op de vuurpijl kwam ook nog het bericht dat Elia niet boos is op de bondscoach. Je kiest als speler voor een club, speelt daar nooit, en zou dan boos worden op de bondscoach dat je niet mee mag naar het EK?! Waarom vraag je dat als journalist?! Het zou goed zijn als voetballers iets meer zelfkennis hadden en zich minder zouden omringen met jaknikkers. Maar het hoort er binnen de voetballerij kennelijk bij om af en toe poep te praten. Daarom meld ik bij dezen dat ik het geen schande vind om volgend jaar nog een seizoen voor Voetblah te bloggen. O ja, en ik ben ook niet boos op Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk dat ze mij niet vragen om voor Hard Gras te schrijven.

Advertenties

2 Reacties op “KIJK EENS WAT VAKER IN DE SPIEGEL

 1. Niet wanhopen publieksspeler! Misschien word je wel genomineerd voor de Hard gras-literatuurprijs als opvolger van ons aller Sjoerd.

  Maar je hebt gelijk: de zelfkennis bij voetballers – op elk niveau trouwens – is net zo schaars als de kansen zijn van Stijn op een basisplek in Oranje.

 2. Publieksspeler niet verder springen dan je polsstok lang is.
  Als je echt goed bent, kom je via Hard Gras wel aan bod.
  Maar blijf wel zelfkritiek houden en verwijt niet dat het gros van de spelers dit niet heeft.

  Voetballers zijn over het algemeen gemakzuchtig, niet kritisch op zichzelf en ze doen maar wat op het veld,(zie Wildschut/VVV in de VI)
  Door de veel te hoge verdiensten worden ze ook niet gesitmuleerd aan zelfreflexie te doen.

  Geen enkele voetballer krijgt een beoordelings-of functioneringsgesprek.
  Geen voetballer kent de roos van Leary.
  Geen trainer houdt zijn spelers een lijst van competenties voor,,laat staan dat hij zelf competent is.
  Eigenlijk is het gewoon een dom wereldje waarin Vertonghen positief opvalt.
  Een wereldje waarin Elia, Balotelli en nog een stel van die karkassen veel te veel aandacht krijgen.
  Ze moeten eens beginnen met prestatieloon instellen in de voetballerij.

  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s