OVER EEN WEEK BEGINT HET WK VOETBAL!


Voetblah vreest het EK een beetje. Ten eerste vanwege het net-niet gehalte van het evenement (teveel jammere oud-winnaars om écht historisch te zijn) en ten tweede vanwege het dreigend onheil (uitschakeling in poulefase; de hoogtijdagen waren toen) dat ons te wachten staat. Daarom veerden wij op bij de wetenschap dat over precies een week een heus WK voetbal staat te beginnen: het FIWC. Ofwel de FIFA Interactive World Cup. Ofwel het WK voor a-sportieve gamertjes die de godganse dag in hun jongenskamer computervoetbal zitten te spelen in plaats van zich op straat te goed te doen aan de échte versie.

Toch boeit dit mondiaal treffen tussen de bespelers van de populairste sport-game van de wereld ons wel. Immers, volgens een recensie (van de 2013 editie) op Nu.nl wordt FIFA langzamerhand zo realistisch dat het de fysieke variant begint te benaderen. En zeg nou zelf, deze slideshow van screenshots is nauwelijks te onderscheiden van de actiefoto’s die ’s maandags in de ochtendkracht verschijnen. Bovendien geldt dit niet alleen de visuele gelijkenis, maar ook de ‘gameplay’ (de bewegingen van de ledematen; het aanspelen en aannemen; de looplijnen van je medespelers etcetera), aldus maker EA Sports op haar website.

Betekent dit toenemend realisme nu dat je als gamer steeds meer in het voordeel bent als je zelf ook echt voetbal speelt, of in ieder geval het voetbal tactisch snapt? Met andere woorden: wordt de rechtsback nerveus  als jij hem, als spits van de tegenpartij, opzichtig de opbouw laat verzorgen en ook nog  eens in de rug aanloopt, zodat hij maar één kant op kan? En zou je een wedstrijd kunnen winnen door op het juiste moment te temporiseren en de bal in de ploeg te houden, wanneer het effe tegenzit? Of leg je het dan toch af tegen de ultieme beheersing van de knoppen en vingervlugheid van een ex-bezoeker van een game-verslavingskliniek. Gezien de jonge leeftijd van de deelnemers aan het FIWC lijkt vooralsnog het laatste het geval; daar doet het feit dat de dappere nerdjes tijdens het toernooi gehuld zijn in een sport-outift, niets aan af.

Neen, tot het moment dat er minimaal een topamateurvoetballer in de finale van  het FIWC staat, duiken wij met frisse tegenzin de Oranje EK-polonaise in. We zien jullie daar.

PS. Hoe zit het eigenlijk met andere sporten versus hun digitale variant? En bevordert de Wii de gelijkenis, of juist niet?

Advertenties

Een Reactie op “OVER EEN WEEK BEGINT HET WK VOETBAL!

 1. Dit interesseert een echte voetballiefhebber toch helemaal niets.
  Onze aandacht gaat uit naar echte spe;ers van vlees en bloed.
  Die games zijn geweldig mooi, de spelers zijn bijna echt maar wel heel plat en de beelden zijn mooi maar ik zit daar niet op te springen.
  Dat daar een kampioenschap in wordt gehouden, is ook nog prima maar teveel aandacht aan dit fenomeen…..neen niet doen.
  Je lezers worden niet blij van deze onderwerpen.
  Dan kunnen we ook wel een stukje schrijven over het tafelvoetbal.
  En hoe het met andere sporten zit?
  Hoe durf je zo’n vraag te stellen.

  Ik heb liever informatie over onze zwakke defensie.
  Hoe maken we die in zijn zwakte op zijn allersterkst.
  Bert van Marwijk geeft zelf al aan dat de problemen bij de backs liggen.
  Rechts zal wel Wiel worden en links met de blessure van (de toch ook zwakke) Pieters.is het voor mij een vraagteken.

  Dat is toch boeiender dan Fifa 2012 op de pc/playstatrion of Wii.
  Neem een wijs journalistiek besluit en vertel over het EK anders zijn andere media je dik voor..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s