NAMEN, NUMMERS EN BIERBUIKEN

Namen en nummers. Onlosmakelijk verbonden aan de hoofdrolspelers op het voetbalveld. In een tijd waarin een speler een merk is, vormen rugnummer en naam een een-tweetje. Spelers vermelden het getal in hun Twitteraccount, scheren het in hun haar of tatoeëren het op het lichaam. Kun je het ook niet vergeten. Commercieel allemaal erg interessant, want de lange namen zorgen voor extra omzet doordat er meer letters op de shirts moeten. Daarnaast creëert het herkenbaarheid, zeker bij de fans.

Waar vroeger alleen een rugnummer op het shirt stond, vermelden fans nu ook de naam van hun idool. De iets triestere figuren zetten hun eigen naam, of nog erger, hun bijnaam erop. Iedereen kent die figuren, beetje type snackbarhouder. Een lichaam dat al jaren niet meer op een actieve wijze aanwezig is geweest op een sportveld en dan wel nummer 10 met daarboven bijnamen die veelal eindigen op iets met –ie. Het shirt net iets te strak en voor, na en tijdens de wedstrijd een bakje patat. Nog erger: de boven beschreven personen, maar dan in een shirt met Robben en nummer 11. Het ziet er niet uit en waarom je als grote, stoere vent voor Arjen kiest is mij sowieso een raadsel.

Maar het is ook mooi. Deze fans zijn namelijk bereid om ieder jaar het nieuwe Ajaxshirt met nummer 10 en Litmanen erop te kopen. Nóg mooier zijn de fans die een shirt kopen dat niemand wil hebben of dat je met goed fatsoen niet durft te dragen. Ze trainen bij de plaatselijke FC, gehesen in een shirt van Internazionale met nummer 45 en Balotelli erop. Dit zijn over een paar jaar collectors items. Ooit zat ik in de klas met Martin, die droeg op de HBO nog wedstrijdshirts van PSV. Op zich al triest, toch ook aandoenlijk. Het was namelijk het blauwe uittenue met daarop prijkend nummer 22. Maar het allermooiste was de naam: Gakhokidze! Volwassen mannen in foute voetbalshirts, het hoort er gewoon bij!

Gakho  komt van http://membres.multimania.fr/psv/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s