DE BESTE STUURLUI BEKRITISEER JE NIET

Allard geniet van een welverdiende vakantie, daarom vandaag een een bespiegeling van twee publieke figuren door de publieksspeler.

‘Moeten we dat serieus nemen? Ik niet, ik neem het zeker niet serieus’ aldus Wesley Sneijder deze week. In eerste instantie denk je dat het gaat over de interviewkwaliteiten van zijn vrouw. Of over de oranje mafkezen op de tribune tijdens oefenpotjes tegen Bulgarije of Slowakije. Maar nee, Wesley gaf antwoord op een vraag over de opmerking dat Willem van Hanegem hem niet in de basis zou zetten. Onze nummer 10 was boos. En dat mag. Sterker nog, er is niemand zo mooi en verongelijkt boos kijkt als Wes. Maar opvallend was het wel.

Willem van Hanegem en Johan Cruijff zijn de twee beste strategen die Nederland ooit op het voetbalveld heeft gezet. De één is door zijn cynisme en tongval het grote boegbeeld van Feyenoord. De ander door zijn flair en gepaste arrogantie van Ajax. Ze schuwen het allebei niet om hun macht in de media te gebruiken door hun mening te ventileren. De Kromme in zijn AD, El Salvador via de pen van Jaap de Groot in de Telegraaf. Het is interessant om te lezen wat deze mannen vinden. Hoewel het af en toe wel lijkt of ze een liter azijn drinken voordat ze een stukje dicteren.

De beste stuurlui staan aan wal. De twee sparen niemand indien zij menen dat dit in het belang van hun club is. Ze kunnen de boel op scherp zetten door te melden wat iemand eet bij de lunch. Sommige trainers en analytici reageren hierop en trekken het zich aan. Vreemd genoeg zijn er vrijwel nooit actieve spelers die op de stukjes van de mannen reageren. Het respect voor beide heren in Nederland is groot. Johan en Willem aanvallen is niet goed voor je pr als speler. Toch deed Wesley het en daar is lef voor nodig. Tegelijkertijd wordt het verschil tussen de Kromme en El Salvador duidelijk. Kritiek leveren op Willem gebeurt weinig. Maar kritiek vanuit voetballers op Johan is nog bijzonderder. Kwestie van status of macht?

Boze Wesley komt van ww.7msport.com

3 Reacties op “DE BESTE STUURLUI BEKRITISEER JE NIET

 1. Het feit dat ie zo fel reageert impliceert volgens mij al dat ie het wel serieus neemt.

  Toch kan ik me wel vinden in z’n punt dat we niet al die ontelbare meningen even serieus moeten nemen. Cruijff en v. Hanegem zijn wel ‘beste stuurlui’ maar puur op die grond worden ze wel te pas en te onpas voor een camera of iemands schrijfblok gezet om ergens een mening over te hebben (sowieso heel erg het Nederlands journaille eigen, zo veel mogelijk meninkjes optekenen, of zelf ventileren).

  Misschien is Van Marwijk in 2010 juist wel zo ver gekomen omdat ie onverstoorbaar voor kritiek van buitenaf z’n eigen koers is blijven varen en dicht bij zichzelf is gebleven (braak-cliché overigens).

  Leuk dus dat de Kromme en El Salvador iedere dag weer hun mening zullen geven, maar ik hoop dat het NL elftal niet iedere keer braaf naar ze gaat staan luisteren en vooral doet waar ze zelf goed in zijn.

  Ohja, had ik trouwens al gezegd dat niet Bouma maar Anita mee moet naar het EK?

 2. Je moet gewoon een Ek eens ingaan zonder de bijdragen van JC en de Kromme.
  Die koppen ben ik echt beu.
  Die 2 worden betaald om het altijd beter te weten.
  Ik vraag me af of ze wel nadenken.
  Hun uitspraken hebben consequenties.
  Wesley Snijder is het niet eens met die krompoot.
  Journalistiek zit Van Henegem op een heel laag niveau.
  Deze gelouterde ex-international heeft in interviews bijna niets te zeggen en als hij iets zegt is het mopperend en morrend.
  Les 1 stuur die man op mediatraining.
  Het is ook niet prettig om naar hem te luisteren.
  Kijk, bij die gekke van der Gijp samen met Boskamp kun je nog eens lachen.

  Voetballers reageren gelaten op de genadeloze kritiek van die 2.
  Reageer je er op dan word je afgemaakt .
  Een actieve speler mag niets zeggen en is monddood.
  Dat gaat mij te ver.
  Hanegem en Cruijff waren geen goden en al was dat zo wat dan nog.

  Maar het liefst wil ik een uitzending zonder commentaar.
  Laat JC en Hanegem maar gewoon thuis kijken.

 3. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s