WAT IS HET BUSINESSMODEL?

Bovenstaande vraag is een beetje vloeken in een kerk vol Against Modern Football-believers. En terecht natuurlijk, want voetbal is in de kern een sport en geen bedrijfstak. Toch zou deze vraag best nuttig kunnen zijn in het repertoire van de pure voetbalsupporter om het kaf (Real Madrid, Hoffenheim, Man City, De Dijk) van het koren (Rayo Vallecano, Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur, Montfoort) te scheiden. Een gezond businessmodel houdt namelijk slechts in dat wat er uitgaat in verhouding staat tot wat er in komt. En dat het uitgavenpatroon een beetje stabiel is door de jaren heen.

In het hedendaagse profvoetbal is dit simpele verhaal vaak volledig zoek. Schulden tieren welig en vele clubs worden gedragen door één enkele geldschieter. Maar ook in het amateurvoetbal zien we het inmiddels terug. Neem VVA’71 uit het dorp Achterberg (4000 inwoners) dat vorige week naar de Hoofdklasse promoveerde, terwijl het zo’n 7 jaar geleden nog in de Vijfde Klasse bivakkeerde. Inmiddels staat er in het dorp een mooie tribune, ligt er een nieuwe kunstgrasmat en voetbalt er een zootje ex-profs en topamateurs dat een uurtarief schrijft waar de gemiddelde ZZP’er jaloers op is.

Het treurige is echter dat, buiten de geldschieter(s), de spelers en de trainer het eigenlijk niemand iets interesseert. De tribune blijft leeg, trotse dorpelingen zijn er amper en in de regio zit natuurlijk niemand te wachten op nóg een historieloze, kunstmatig omhooggeschoten hoofdklasser. Met GVVV, DOVO, Sparta Nijkerk, Bennekom en Lienden (ook al dubieus) is er om de hoek al genoeg te beleven in topamateurland. We hebben het hier dan ook over een businessmodel dat te omschrijven is als absent. Een club zonder achterban die drijft op incidentele investeringen en de zoete smaak van tijdelijk succes. In Manchester, Madrid en Wolfsburg kijken er in ieder geval nog mensen naar het geboden vertier.

Advertenties

4 Reacties op “WAT IS HET BUSINESSMODEL?

  1. Ik vraag me meer af waarom je als lokaal tuincentrum in hemelsnaam een vermogen in zo’n club steekt? Meestal zijn succesvolle ondernemers rijk geworden van slim investeren en niet door het in een bodemloze put te gooien.

  2. Zojuist in de VI van vorige week het alarmerende artikel over de fikse praktijken bij onder meer Turkiyemspor en Young Boys gelezen. Daar word je dus echt niet vrolijk van en doet je in gemoede afvragen of dit nog maar het topje van de ijsberg is. En hoeveel boter bekende voetbalfiguren als Rinus Israel, Hans Kraay jr. en consorten op hun hoofd hebben.

  3. Mag ik jullie wijzen op de overeenkomst tussen het logo van VVA ’71 en de foto van Dennis Rommedahl. Heeft de man model gestaan?

  4. Pingback: CASINOKAPITALISME IN HET AMATEURVOETBAL |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s