SUFFE SLOGANS EN MAFFE MASCOTTES

Wij zijn niet vies van wat blahblah en vooral binnen het voetbal is er veel blahblah. Sommige voetballers zeggen intelligente dingen, maar bezigen ook vaak minder slimme teksten. Zo keek Arjen Robben afgelopen weekend nog een aap in zijn kont. Waarschijnlijk ontsnapt uit de mouw van zijn directe bewaker. Ik geef het je echter te doen om na 90 intensieve minuten direct voor een camera een fatsoenlijk verhaal te houden in Algemeen Beschaafd Nederlands. Voetballers moeten snel reageren na een wedstrijd en kunnen minder lang nadenken over wat ze gaan zeggen. Ongecensureerd en authentiek. Want topsport is emotie.

Op de communicatieafdeling van de UEFA hebben ze langer de tijd. Ver van tevoren wordt voor het EK een mooie slogan bedacht. In 2000 Football without Frontiers, want voor het eerst door twee landen samen. Creatiever was de naam van de mascotte: Benelucky. Gelukkig legt Wikipedia nog uit dat dit een woordspeling is op Benelux en tevens een samentrekking van het Latijnse woord ‘bene’ en het Engelse ‘lucky’, samen bedoeld als ‘goed geluk’. En ook dit jaar zijn de creatievelingen weer hard aan de slag gegaan.

Je ziet de mannen van Multilul al zitten. “Twee landen, een historisch moment: Creating History Together”. De open deur ingetrapt en zonder enige authenticiteit. Een slogan die op ieder ander toernooi geplakt kan worden en niets zegt over de organiserende landen en waarom het onderscheidend is. Dan de mascottes: Slavek en Slavko! Allitererend als altijd. Wie zit er in dat pak en zet je dat op je CV? Tuurlijk, met daarbij de referentie van Frantisek Laurenic dat “de mascottes de organiserende landen positief promoten.” Alsof mascottes hun club bewust in diskrediet brengen. Mooi, Slavek en Slavko op een bankje in het park met een blik Schultenbräu en dan onzedelijke opmerkingen maken naar voorbijlopende vrouwelijke Zweedse fans. Nee, zo zijn ze niet, want “ze zijn jong en dynamisch, net als Oekraïne en Polen”. Polen een jong land? Oekraïne dynamisch? Wel een geluk voor de fanatieke EK-kijker: de wedstrijden worden alleen maar beter, de slechtste twee matches zijn immers al gemaakt!

– De WC-eend komt uit het nest van www.reclamewereld.blog.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s