THOMAS MÜLLER, DE NIEUWE ENGE DUITSER


Ruud van Nistelrooy zegt zich te hebben geërgerd aan de Duitsers rondom de wedstrijd tegen Oranje en dan met name aan Mario Gomez en Thomas Müller. Aan Gomez omdat hij niet juichte na zijn doelpunten en aan Thomas Müller omdat deze het nodig vond om na afloop onze kleedkamer op te zoeken. Och Gomez, daar had ik niet zo’n moeite mee. Vond het wel iets hebben. Dat  aristocratische, niet per se voetbalhoofd, die stoïcijnse blik: perfect geschapen om ons fijntjes in te wrijven wat effectiviteit is en dat we geen schijn van kans hadden. Hoe vaak en vergeefs hebben onze ‘vedetten’ deze vernedering niet omgekeerd uitgeprobeerd? Nimmer zo dodelijk stijlvol als Super Mario. Maar die Thomas Müller!! Bah!! Een winnende tegenstander – en dan ook nog eentje uit Duitsland! – die vlak na de nederlaag je kleedkamer binnenkomt!!

We maken het iets aanschouwelijker. Visualiseer Hölzenbein die in ’74 op bezoek komt bij Van Hanegem en Neeskens, waarbij de rook nog uit de oren komt. En niet alleen van het sigaretje. Imagine Rudi Völler die, in de rug gedekt door Lothar Matthäus, de nog van de douche druipende Frank Rijkaard de andere wang toekeert. Maar ook: Ronald Koeman die in ’88 het bevlekte shirt van Frank Mill keurig komt afleveren in die Deutsche Kabine. Eenieder mag zelf bedenken welke taferelen er zich dan zouden hebben afgespeeld. Hoe onze doetjes op Müller hebben gereageerd, weten we. Althans we weten in elk geval wat ze niet hebben gedaan: Der Thomas eerst onder een gloeiend hete douche zetten, dan insmeren met zeep en linea recta retour Deutsche Kabine laten glijden. En geloof me, dit is nog het keurigste scenario dat ik inmiddels heb zitten te bedenken.

Thomas Müller, de nieuwe enge Duitser. Een Overath, Effenberg, Matthäus, Völler, Bassler en Kahn in het kwadraat. En dan moet je van goeden huize komen. Thomas is zo erg omdat hij zo onschuldig oogt en ogenschijnlijk sympathie wil oogsten. Ook mij heeft ie aanvankelijk misleid. Aardige knul, beschaafd voorkomen. Maar zoals zo vaak blijken dat de schaapskleren van de wolf. Diego had ’t al meteen gezien. Bij Bayern toonde Thomas reeds meermalen zijn ware aard. Een robbertje vechten met Robéry, gestoei met Badstuber en Gomez: Thomas is er altijd bij betrokken. Hij is dat stiekeme jongetje uit je klas dat behagen schept in uitlokking. En uitgerekend dat ettertje komt sussende woorden spreken op verboden terrein! Het zegt alles over de deplorabele gemoedstoestand van dit Oranje dat ze kennelijk ook nog blij zijn met dit verraderlijk gedrag. Een De Jong en Bommel in goeie doen hadden ‘m eendrachtig door(het)midden geschopt. En een optimale Sneijder had ‘m fijntjes herinnerd aan z’n salaris. Duizendmaal liever een roemloze afgang dan een Duits douceurtje, aangeboden door een onderdeurtje!

Onze verhoudingen met de Duitsers zijn verstoord. Dat komt door al die Hollanders die er zo nodig moeten gaan voetballen of trainen. We houden zelfs een beetje van – godbetert! – Bayern München en ik sluit zelfs niet uit dat we na onze uitschakeling supporter worden van Die Mannschaft! We spelen een belachelijke Robben-interland net vóór het EK en die Duitsers spelen het spel uiterst sluw mee. Ze schuiven de Müllers naar voren om ons te doen geloven dat ze onze Wiedergutmachung op prijs stellen en ondertussen vernederen ze ons glimlachend tot op het bot. En wij laten het ons allemaal welgevallen! Wat heb ik nou aan m’n fiets hangen! De nieuwe Duitser kan mij gestolen worden! We moeten terug naar die oude vertrouwde animositeit, je zou bijna pleiten voor de heropbouw van De Muur en een comeback van Stefan Effenberg. Maar wees vooral op je hoede voor de enge Duitser in een nieuwe gedaante: Thomas Müller!

6 Reacties op “THOMAS MÜLLER, DE NIEUWE ENGE DUITSER

 1. Wat wil je ook. Wij hebben met Robben en Van Bommel de ‘oude’ Duitsers. Daar zetten onze Oosterburen een nieuw type tegenover. Je kunt Müller ook het Duitse Paard van Troje noemen.

 2. Mooi stukje overigens.
  Het zit hem in de naam Muller.
  In 1974 liep er ook zo’n klein ventje in de spits rond bij Duitsland.
  Gerd Muller schoot ons met 2-1 uit de finale.
  En echte spits maar wel zo’n klein rotventje.
  Daar had niemand sympathie voor.
  Hij heeft later zijn trekken wel thuis gekregen….werd alcoholist en kwam in een kliniek terecht.
  Kan niet meer normaal denken die jongen.

  Thomas Muller is wat langer maar ook niet sympathiek.
  Daarom vind ik het wel aardig dat Gomez de goals maakt en niet Muller.
  Is trouwens ook een aardige gozer.

 3. Pingback: WK-SERIE: Heimwee naar De Duitser | VOETBLAH

 4. Pingback: WK-SERIE: Duitsland | Teun Meurs' schrijfsels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s