DE LAATSTE NOOT


Collega Allard wist de situatie vorige week op een juiste manier te duiden. Het zoeken naar de verklaring van ons falen op het EK had en heeft niets te maken met objectieve berichtgeving, maar leek veel eerder een glansloos gevecht in de achterhoede van de glamourjournalistiek. Joop van Tellingen spreekt er schande van en heeft derhalve een klacht ingediend bij de NVJ met als grond oneerlijke concurrentie. Het gelul over een lek en onruststoker in het Nederlands elftal vond ie al lastig te verkroppen, maar vanaf het moment dat zijn Estelle en Ruud ook nog van hem werden afgepakt door de jongens die pretenderen ‘nieuws’ te brengen ligt hij naar verluidt met een zenuwinzinking op de IC van het OLVG.

Interessanter dan de verhalen aan de oppervlakte zijn echter twee zaken:

1. Een totaal onvermogen tot zelfreflectie, ofwel chronische zelfoverschatting. Blijkbaar weigeren we de juiste oorzaak-gevolg-relatie te trekken. De heersende mening is dat onze jongens niet voor elkaar door het vuur wilden gaan en dat daardoor de kwaliteit van het technisch en tactisch veldspel matig was.  Die redenatie volgend hoef je niet echt fundamenteel naar je eigen voetbalkwaliteiten te kijken, maar zijn het zaken als sfeer, overgave en manier van sturing die ons de das omgedaan hebben. En dat is niets minder dan een uitzonderlijk hautaine reflex. Aannemelijker is dat de groep voelde dat het niveau van een dergelijk bedenkelijk niveau was (oorzaak) en dit zijn weerslag had op de sfeer, het geloof en het, door de supporters ervaren fanatisme in de groep (gevolg). Met het gebekvecht aan de oppervlakte werd nu het gebrek aan kwaliteit verbloemd.

2. Lekker belangrijk dat ze elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Alleen in de E-tjes hebben kinderen voor het laatst het idee dat je teamgenoten je beste vrienden zijn. Pas tegen de tijd dat je op zaterdagochtend op een verlaten veld staat te ballen, waar vliegtuigen zo laag over vliegen dat je niet eens een gesprekje kunt aanknopen met je directe tegenstander over de BBQ van de avond ervoor, komt er weer verandering in het besef dat je teamgenoten vooral ook concurrenten van je zijn. Maar als dan toch wordt geoordeeld dat de groepsdynamica aan de basis stond van de teloorgang, is er maar één man die daarvoor verantwoordelijk gehouden kan worden. De manager. Dus ik weet niet wat voor evaluatie ze hebben gedaan bij de KNVB, maar ik raad Bert aan z’n spiegel nog eens goed af te doen met Glassex voordat hij er diep in kijkt.

– De wat aangeslagen Joop van Tellingen werd gespot op www.persfoto.nl

– Een half litertje Glassex is onder andere te verkrijgen op www.truus.nl

Advertenties

2 Reacties op “DE LAATSTE NOOT

  1. Helemaal mee eens, Van Marwijks beleid en werkwijze hebben een toernooi te lang geduurd en zijn uitgewerkt. Deze zelfde coach, hoe verdienstelijk ook zijn prestaties zijn geweest, kan onmogelijk nog geloofwaardig en met voldoende gezag opereren. Het zou me zeer verbazen en ook tegenvallen wanneer deze intelligente en realistische persoonlijkheid zelf die conclusie niet zou trekken. Maar ook Bert is maar een mens – en wordt wellicht verblind door revanchegevoelens – en dus moet de KNVB deze man tegen zichzelf én tegen Oranje in bescherming nemen en uit zijn huidige én onvermijdelijk toekomstige lijden verlossen.

  2. Een bondscoach is bij uitstek een trainer die zich alleen zorgen moet maken over de hegemonie binnen een groep. In tegenstelling tot een clubcoach zal hij spelers niet beter maken en mag hij zelf bepalen hoe zijn selectie eruit ziet.
    Zijn taak is dus om een groep te smeden die eenduidig een doel nastreeft. Nog meer dan dat doel behalen of niet mag/moet een bondscoach afgerekend worden op het samenstellen van die groep.
    Dat Van Marwijk nu aangeeft dat Huntelaar en vd Vaart onruststokers waren is zijn fout. Hij had daar rekening mee moeten houden. Hij heeft daarin gefaald. De enige juiste reactie van Van Marwijk zou zijn geweest dat hij toe zou geven dat hij niet de juiste groep samengesteld had en dat daarom individuen de kans hadden te ontsporen.

    Dat Huntelaar en vd Vaart zich in hun rol hadden moeten schikken staat buiten kijf. Als je een goede bondscoach had gehad had hij dat aan die jongens uit kunnen leggen en ze desnoods niet mee moeten nemen.

    Ik neem de spelers wel wat kwalijk, maar de hoofdschuldige blijft Van Marwijk. Dat hij nu zijn eigen straatje aan net schoonvegen staat hem helemaal niet netjes. Van Marwijk is niet houdbaar als bondscoach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s