VEROVEREN EN (BE)TOVEREN


Het zijn altijd al veroveraars geweest, die Spanjaarden. Maar nooit was er een Armada die zó overrompelend en onoverwinnelijk was als deze vloeiend vliedende vloot. Bewonderd én verguisd vanwege het getikketak en het ogenschijnlijke gemak. Maar hoe fenomenaal ook de combinaties en het positiespel onder aanvoering van superglijmiddel Andrés Iniesta en oppersplijtpasser Xavi Hernandez, het is toch de tot in perfectie uitgevoerde balherovering die aan de basis staat van zowel Barça als deze Spaanse Armada. Er is in de voetbalgeschiedenis nooit een ploeg geweest die het leder weer zó snel in eigen gelederen brengt. Het zijn de positionering, de hergroepering, de maximale druk op bal en tegenstander die deze twee teams volstrekt uniek maken. De kracht ligt in de omschakeling, in de overrompeling. En dan hebben ze natuurlijk ook nog dat beetje techniek en handelingssnelheid om het uit te voeren.

Heroveren,  dan gaan toveren en terrein, de tegenstander en de wereld veroveren en betoveren. Wanneer ze steeds zelf de bal hebben vanwege (te) zwakke tegenstand of nihilistische oppositionele tactiek (Chelsea!), valt er niks te heroveren, dus ook veel minder te betoveren. En wordt het saai en voorspelbaar. Daar was deze finale tot halverwege de tweede helft geen sprake van! Ook al transformeerde Pirlo door het Spaanse spel toch weer een beetje tot een oude man, de Italianen verweerden zich geruime tijd manhaftig. Helaas verdween de betovering door wanhopige wissels van toch klassecoach Prandelli. En wist alleen nog El Nino onze harten te veroveren middels aandoenlijk onbaatzuchtig gedrag.

Dat na afloop uit alle hoeken kinderen te voorschijn werden getoverd om onze harten te veroveren, voelde toch een beetje aan als een teleurstellend Hollywood-einde van een mooie film. Ook al zal straks blijken dat de beelden, zoals alle EK-emoties, erin zijn gemonteerd en gemanipuleerd. Ze zijn bedoeld om teerhartige vrouwen- en opazieltjes te vertederen en ik geef toe, voor even werkte het. Maar kom op zeg! Een overwinning vieren doe je met je medespelers en je supporters. Wie is ooit met deze kinderexploitatie begonnen?! Het was geloof ik al in 2008 dat de Kuytjes, Vaartjes en Persietjes ter mediawereld kwamen. Persisteren in het mijden van de pers, maar wel je kind blootstellen aan de publiciteitsmachine! Laat dan je vader en/of moeder, nee liefst je vrouw of vriendin in de vreugde delen! Heeft het oog van de ware voetballiefhebber tenminste ook nog wat. Spanje bedankt! Het spel was betoverend en hartveroverend, maar laat de kinderen niet tot mij komen.

4 Reacties op “VEROVEREN EN (BE)TOVEREN

 1. Weg met die kindertentoonstelling! Het wordt van kwaad tot erger. Ze nemen ook al deel aan de trainingen en wie zegt dat een van die snotbellen niet heeft gelekt. Dat De Telegraaf en Jack van Gelder dáár maar eens achteraan gaan!

 2. Kunnen we over 4 jaar Spanje weer verwachten?
  Dat is mijn nachtmerrie?
  Moet ik weer naar de dezelfde spelers kijken.
  Niet alleen naar de basisspelers maar ook naar de scorende reservespelers, Torres en Mata.
  Is dat zo dan ben ik over 4 jaar ergens waar geen televisie is.
  Drie weken Amazonegeboed moet dan volstaan.
  Laat de keurtroepen van del Bosque maar aan mij voorbijtrekken.

  Nog 1 keer wil ik Spanje de lof toezwaaien die het verdient.
  4-0 in een finale was nommer vertoond.
  Italie had geen aap kans(ook al deed Balotelli mee).
  Het was een galavoorstelling en daar wilde ik het bij laten.
  Iedereen had toch al voorspeld dat Spanje zou winnen.
  Nu…dan moet je dat ook doen.

 3. De zin zin- Italie had geen aap kans(ook al deed Balotelli mee)-wordt gecensureerd.
  Iedere vergelkijking van Bolaotelli met een aap wordt bij deze uitgesloten.
  Een vergelijking met een sierlijke kraanvogel mag wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s