PRATEN MET DE PERS IS ACHTERHAALD

De keuze van Persie om niet met de pers te praten werd door veel vrienden van de pers bestempeld als minachting van het volk en belachelijk. Spelers van het Nederlands elftal zijn van het volk en dus moeten ze wat zeggen. Terwijl Robin natuurlijk gelijk heeft dat hij niet met de pers hoeft te praten als hij dat niet wilt. Je kunt je alleen wel afvragen of het verstandig is. In een tijd waarin voetballers hard werken aan een imago zou een persvoorlichter of zaakwaarnemer hen moeten wijzen op de imagoschade die dit met zich meebrengt. Dus faalde Kees Jansma tijdens het EK. Anderzijds is het moeilijk om iemand die compleet onafhankelijk is, te verplichten tot iets.

De oorzaak van de verontwaardiging ligt volgens mij dieper. De macht van de pers neemt door social media steeds verder af en dus zullen ze zich meer moeten bezighouden met oorzaak en gevolg in plaats van het scoren van quotes. Een speler bepaalt namelijk zelf wanneer hij zijn zegje doet. Dat zij daarmee de regie in handen hebben, kunnen veel sportjournalisten maar moeilijk accepteren. Zo twittert Labyad dat hij nog in bed ligt en deelt Gregory van der Wiel zijn laatste nieuws via zijn eigen website. Daar heeft hij geen bevriende journalist meer voor nodig.

Frénk van der Linden had dus gelijk toen hij bij Studio Sportzomer zei dat sportjournalistiek weinig te maken heeft met journalistiek. Ze maken liever vriendjes dan dat ze zaken aan de kaak stellen. Niemand stelt een kritische vraag en als Bert Maalderink dat wel doet, vinden we hem irritant. We willen namelijk een vrolijke goed-nieuwsshow, maar dat kunnen de spelers nu zelf. En als er dan echt nieuws is, dan doen ze dat niet via de pers, maar via Twitter of Facebook. Kanalen waarmee ze veel meer mensen bereiken binnen hun doelgroep: de jongeren die hen zien als helden. Waarschijnlijk zal dit voor veel sportjournalisten de ww betekenen, maar het heeft zeker tot gevolg dat degenen die echt mooie verhalen schrijven of met primeurs komen overblijven.

– Voor uw eigen persmoment kunt u terecht op www.brinkmanskookwinkel.nl

2 Reacties op “PRATEN MET DE PERS IS ACHTERHAALD

  1. Goed verhaal! Maar om nu uitgerekend het superego Frénk van der Linden op te voeren als kroongetuige!! Deze onvermijdelijke ‘meester’-interviewer is niet meer dan een omhooggevallen schoolmeester die niemand liever dan zichzelf hoort praten.

  2. Pingback: GEEF STURING AAN JE CARRIÉRE |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s