WAAROM DANNY HESP DE VAKBEWEGING GAAT REANIMEREN

Agnes Jongerius, de Erica Terpstra van de vakbeweging, is afgetreden als voorzitter van Vakcentrale FNV. De kleurloze Tukker Ton Heerts – tevens voorzitter van de Apeldoornse Boys – mag fungeren als tussenpaus totdat de FNV opgaat in de Vakbeweging. Ingewijden fluisteren dat Danny Hesp daarna de kar gaat trekken. Terecht. Niemand is geschikter als vakbondsvoorman dan de gewezen verdediger van onder meer NEC.

Vakbondsleden zijn harde werkers die langzaam worden afgestompt door het monotone arbeidersbestaan. Havenarbeiders wier gezicht is getekend door de zeewind. Bouwvakkers die door het harde werken rugklachten hebben gekregen en nu permanent omgekeerd limbodansen. Onderwijzeressen die nog kunnen hoofdrekenen en zich zorgen maken over het onderwijs. En de automatische loonindexering natuurlijk. Armlastig was Danny niet als Eredivisie-voetballer, maar laten we niet vergeten dat Danny in de jaren tachtig een van de grootste talenten van Ajax was. Een harde tackle van Fred van den Hoorn bezorgde de Ajacied een dubbele beenbreuk. Weg topsportcarrière. Misschien waren we met Danny, in plaats van die trage Stan Valckx, wel wereldkampioen geworden in de Verenigde Staten. En Danny schatrijk.

Daarentegen volgden negentien seizoen ploeteren langs de rafelranden van het Nederlandse voetbal. Zelfs bij Top Oss, godbetert. Het linkerbeen bleef ondertussen pijnlijk. Danny gebruikte tijdens de 430 wedstrijden meer pijnstillers dan een volledige, middelgrote provinciestad tijdens een griepgolf. Dat is nog eens Ausdauer. Danny kan zich inleven in de wereld van gesneuvelde idealen en vertrapte dromen. Hij weet dat niet alleen talent, maar ook het lot bepaalt waar je in de maatschappelijke pikorde terechtkomt. Behept met dit besef is hij nu vakbondsleider bij de VVCS. Als sociale hoeder van de voetballers waakt hij over de arme schapen die niet langer meekunnen in de hardvochtige kudde die de voetballerij heet. Danny masseert de gevallenen van de grasmat langzaam richting een arbeidersbestaan. Het lot tart je alleen met een diploma, houdt hij de jongens voor. Dankzij Danny rondde Sieme Zijm een opleiding af en schrijft hij binnenkort een communicatieplan voor een visvoerfabriek in Wognum.

In een fluorescerend wegwerkersjack door een megafoon krijsen, is niet langer afdoende als moderne vakbondsleider, maar gelukkig staat Danny ook met twee poten in de virtuele modder. Waar Ton Heerts denkt dat Twitter een chocoladereep met nootjes is, gaat onze toekomstige vakbondsleider hartelijk in gesprek met zijn 2700 volgers. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, is Danny een absolute onderhandelkoning. Toen broer Ruud Hesp bij Barcelona een fooi aangeboden kreeg, trok Danny voorzitter Josep Lluís Núnez aan zijn stropdas over het bureau en fluisterde hem in zijn oor of hij dacht met een tweedehandse auto’s-verkoper van doen te hebben. Op het moment dat Rivaldo en Luis Enrique lucht kregen van Ruuds astronomische salaris, eisten zij ophoging. En Danny als zaakwaarnemer. Hij bedankte voor de eer. Danny wist dat zijn glorieuze moment nog zou komen. Als redder van de Nederlandse vakbond.

– De actievoerders komen van http://www.boekje-pienter.nl

Voorzitter Danny staat lachend op http://www.vvcs.nl

Advertenties

2 Reacties op “WAAROM DANNY HESP DE VAKBEWEGING GAAT REANIMEREN

 1. Goeie column! Een regelrechte aanwinst die populist! Wel wat langer dan we van jullie gewend zijn, maar we mogen er een heel weekend over doen, toch? Wb Danny Hesp: mooie carrière in het verschiet, maar weet zeker dat hij liever in het voetbalvak in beweging was geweest.

 2. Inderdaad een goed verhaal en eens een ander onderwerp.
  Dit nieuws was volkomen nieuw voor mij.
  Dan zie je dat we ook slimme/intelligente ex-spelers hebben.
  De voetbal sector komt in een ander daglicht.
  Dat zie ik graag.

  Maar Danny Hesp als vakbondsman ….dat is zo vreemd.
  Dat is de laatste plek waar ik een voetballer zou aantreffen.
  Die materie is zo specifiek.
  Maar dit is waarschijnlijk zijn manier van carrière maken.
  Ik denk dat er ook wel iets van idealisme in zit anders doe je dit niet.
  Dat is hetzelfde dat als je bij het Rode Kruis gaat werken.
  Ben wel benieuwd of hij zijn stempel kan drukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s