PROFCLUBS: PAK JE VERANTWOORDELIJKHEID!

De voorbereiding is in volle gang. Dat betekent voor veel profclubs in eerste instantie een rondje langs de amateurvelden. VI wijdt daar zelfs een rubriek aan: Pezen in de Provincie. Inderdaad, een slim idee. Want de ongereptheid en het pure van het amateurvoetbal in combinatie met het strak georganiseerde, misschien zelfs geënsceneerde circus van het betaalde voetbal, levert mooie verhalen en beelden op. Vanuit de profclub bezien, is deze tour langs de velden ook nog eens een goed marketinginstrument. De spelers komen weer onder het volk. Zijn aai- en aanraakbaar. Prima reclame. Daarnaast is het leuker én effectiever dan een normale training, zo’n potje tikken.

Ook de amateurclub spint garen bij de komst van hun grotere broeders. Het sportpark  en dus de kantine staan lekker vol, het levert mooie PR op – met een beetje geluk plaatst VI een foto met de hoofdsponsor in beeld – en alle vrijwilligers weten weer waarom ze ‘hun cluppie’ helpen. Kortom, alleen maar winnaars en de clubkas wordt flink gespekt. Want 3000 kaartjes à raison de € 10,- schiet lekker op. Als de helft dan ook nog eens een natje en een droogje neemt, kan die langverwachte tribune eindelijk worden gebouwd. Mede mogelijk gemaakt door PSV, Ajax, AZ of Feyenoord. De topsport stimuleert de breedtesport. Letterlijk in dit geval.

Jammer genoeg gaat die vlieger niet op. De betaalde clubs vragen doorgaans een bedrag tussen de € 20.000,- en € 35.000,- voor hun komst. Een snel rekensommetje leert ons dat de profclubs dit jaar met 3 oefenpotjes tegen hun minder vermogende broertjes misschien wel een ton hebben mogen bijschrijven. Vanuit het perspectief van de profclub een logische gang van zaken. Elke amateurclub wil tegen Ajax, PSV of Feyenoord ballen. Tja, en dan kun je als profclub een mooi bedrag vangen, conform vraag en aanbod. Het staat echter in geen verhouding. Want die € 30.000,- is voor een amateurclub echt een enorme berg geld. Terwijl een profclub datzelfde bedrag elke maand zonder blikken of blozen aan een speler overmaakt. Wanneer je dan bedenkt wat die € 30.000,- voor de amateurclub kan betekenen: nieuwe tenues voor de E1, meer douches, fijnere ballen, nieuwe hesjes, betere en meer trainers/leiders: nieuwe doelen (letterlijk en figuurlijk). Kortom, stuk voor stuk elementaire zaken om überhaupt te kunnen voetballen krijgen een injectie. Zaken die een profclub nu juist niet (meer) nodig heeft.

Zou het daarom niet een mooi gebaar zijn als alle clubs collectief besluiten het amateurvoetbal te steunen? In een persbericht maken zij bekend dat zij, in het kader van breedtesportstimulering, vanaf nu zonder vergoeding tegen amateurclubs zullen aantreden. Zonder die breedtesport was er namelijk nooit topsport geweest. Dus profclubs: pak je verantwoordelijkheid!

Twente-aanwinst Robbert Schilder vonden we in de Twentse Courant

Advertenties

5 Reacties op “PROFCLUBS: PAK JE VERANTWOORDELIJKHEID!

 1. Maar hoe bepaal je als profclub dan tegen welke ploeg je wilt gaan aantreden? Lootjes trekken?

 2. Dit is wat je noemt vraag en aanbod. De clubs kunnen ook naar buitenland voor miljoenen. En dan heb je niets hiermeer. En de amateur clubs verdienen er echt wel aan als ze het goed aanpakken. Maar dat willen mensen nietbzien die alleen maar kijken naar de kosten en niet naar de baten. Zo kost voetbal ruim 330 miljoen euro belasting geld per jaar, landelijk en lokaal samen. Iedereen zeurt erover dat dat veel te veel is. Niemand hoor je dat het ruim 900 miljoen euro belasting geld oplevert en dat het meer dan 20.000 mensen een baan bezorgt, direkt en indirekt.

 3. Tja, dat is een stukje uitvoering. In eerste instantie gaat het erom dat het idee omarmd wordt.

  Maar qua uitvoering zijn vele oplossingen te bedenken: koppel het aan fair play, een goed beleid, clubs die getroffen zijn door diefstal/brand/andere onvoorziene zaken. lijkt me een prima klusje voor onze voetbalbond…

  • Ja maar er zijn zoveel clubs die wel iets van hulp gebruiken kunnen.
   Ik snap ook wel dat het veel geld is, maar de amateur clubs weten dat en betalen het. Dat doen ze niet zonder reden.
   En er komt bij waarom moet een grote club het gratis doen of voor weinig? Het is een markt werking. Vraagt Ajax nog maar 10% dan is er voor kleinere clubs die betaald voetbal spelen niets meer te verdienen. Een club als Fc Emmen, Sc Veendam, Cambuur, ect ect ect, krijgen nu 2500 euro, dan zou dat nog maar 250 euro zijn.
   Je vraagt toch ook niet aan iemand die de jackpot wint of die iedereen die ziek is, brand heeft gehad of wat dan ook of die al die mensen geld wil doen.
   Natuurlijk zijn het giga prijzen, maar zelfs met die priizen staan de amateur clubs in de rij om het te betallen.
   Mischien als wereld wijd alle clubs stoppen met dit soort dingen dat er wat gaat veranderen.

 4. Pingback: DE MOOISTE PERIODE VAN HET JAAR |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s