CHAUVINISME, HET VROLIJKE BROERTJE VAN NATIONALISME

Chauvinisme viert hoogtij dezer dagen. Met de winst van Marianne Vos in Londen zijn we opeens allemaal weer de wanprestatie van het Nederlands elftal in Charkov vergeten en weet niemand meer welke wielrenners er in Frankrijk voornamelijk op het asfalt lagen. Chauvinisme is het vrolijke broertje van nationalisme, het broertje ook dat afkomst wat minder hoog inschaalt dan de kleur van het shirt dat je aantrekt. En dus juichen we deze zomer net zo hard voor Eelco Sint Nicolaas en Wesley Sneijder als voor Lornah Kiplagat en Ibrahim Affelay. Wat je roots zijn is niet belangrijk, als je maar presteert met die driekleur op je borst. Toch vroeg ik me afgelopen weekend even af waar de grenzen van het chauvinisme precies liggen. Waar stopt onze tolerantie, met de nadruk op ‘onze’ in deze discussie, en gaat over tot scepsis bij een gebrek aan identificatie?

Dat gevoel krijg je bijvoorbeeld als je zit te kijken naar de tafeltenniswedstrijd tussen Yanfei Shen en Lue Xi, uit Spanje en Frankrijk. Echter, dé vraag van afgelopen weekend luidt: hoe tolerant is het chauvinisme van Zwitserland? Zwitserland, dat in de SVP/UDC, het broertje van de PVV, de grootste partij kent. Zwitserland, dat sinds jaar en dag een in zichzelf gekeerd, zoveel mogelijk neutraal politiek beleid voert. Ik vraag me af hoe dat Zwitserland afgelopen zondag heeft zitten kijken naar de Olympische voetbalwedstrijd Zuid-Korea – Zwitserland. Aan de ene kant het volstrekt homogene Zuid-Koreaanse team waarin Kim, Park en Lee de overgrote meerderheid vormen, aan de andere kant de Zwitsers, een vreemdelingenlegioen met Albanees, Kroatisch, Kosovaars, Macedonisch, Duits, Chileens en Nigeriaans bloed. Hoe hebben de leiders van de partij die verantwoordelijk is voor posters als deze, gekeken naar ‘hun’ nationale elf in Londen?

Toegegeven de Zwitsers verloren en geven zo de SVP vast weer een stok om mee te slaan, maar dat het kleine voetballand Zwitserland überhaupt aanwezig is op de Olympische Spelen en in tegenstelling tot grootmacht Spanje zelfs nog zicht heeft op de volgende ronde, moet zelfs in de meest felle nationalist het (Olympisch) vuur van het tolerant chauvinisme doen aanwakkeren. Bovendien, tegen de kinderlijke onschuld van een Innocent Emeghara is toch geen Zwitsers kruid gewassen.

– De voetballers komen van http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Innocent+Emeghara

5 Reacties op “CHAUVINISME, HET VROLIJKE BROERTJE VAN NATIONALISME

  1. De Zwitserse speler die op zijn zacht gezegd laatdunkende opmerkingen had over Koreaanse spelers is toch naar huis gestuurd.
    In de trant van …we maken ze af/het zijn Mongolen ed.
    Dat kan toch niet thuishoren op Olympische Spelen.

  2. Goed stuk! Het blijft vreemd om een Chinese tafeltennisster voor Holland te zien strijden, net zo ‘goed’ als het raar is om Bart Veldkamp als schaatsBelg te zien stayeren.

  3. Elco van der Geest is de nieuwe Bart Veldkamp trouwens

  4. Als ik Huntelaar was, liet ik me ook tot Belg naturaliseren.

  5. Pingback: GENADEBROOD EN SPELEN « Oude en nieuwe primeurs in…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s