VOETBAL IS VOOR KAMELEONS

Frank de Boer zei iets onhandigs over homo’s en motoriek. Dit soort uitspraken zijn een verademing voor opiniërend Nederland dat bijkans niet meer wist waarover ze moesten schrijven in komkommertijd.  Voetblah-scribent Cardoso deed ook een duit in het zakje. Maar opvallender was dat voormalig Ajax– en De Graafschap-speler Rody Turpijn zich mengde in de discussie. U weet wel die Turpijn van het rijtje Berck Beelenkamp, Splinter en Turpijn. Rody was het oneens met De Boer. Homo’s zouden geen problemen hebben met het harde spel, ze zijn immers geen sissies, aldus de gewezen aanvaller. De oud-voetballer verwart motoriek met incasseringsvermogen. Nog vreemder wordt het als hij zijn verklaring geeft voor het geringe aantal (oud)-profvoetballers dat openlijk homoseksueel is. De profvoetballerij is een machowereld en homo’s houden niet van harde jongens met een grote mond. Volgens Turpijn zijn homo’s misschien wel fysiek geschikt voor voetbal, maar zijn ze minstens zo labiel als Winny de Jong tijdens een fractiecrisis.

Turpijn beledigt via een omweggetje. Het is alsof je vriendin een nieuw probeersel in de keuken heeft gemaakt, waarvan de smaak je doet denken aan uitgekotste kalfslever. “Vind je het vies?”, vraagt ze. “Nee”, zeg je om haar niet te beledigen. “Je mag het zeggen hoor als je het lekker niet lekker vindt!”. Je antwoordt: “Nee, het is niet vies, maar het smaakt gewoon anders”. Dat eufemistische ‘anders’, dat is hoe Turpijn homo’s beziet. Nee, het zijn geen motorisch gestoorde mietjes. Het zijn namelijk gewoon mentale vaatdoeken met de mondigheid van een derderangsvolkszanger die is getroffen door een poliep. Mietjes dus.

Waarom nemen wij toch altijd klakkeloos aan dat profvoetballers keihard moeten zijn? Denken we echt dat alle profvoetballers potentiële kampbeulen zijn die lachend een vrije trap in de kruising schieten nadat ze drie flessen wodka kapot hebben geslagen op hun voorhoofd? Is het per se noodzakelijk om over lijken te gaan? Als ik kijk naar gracieuze voetballers en vriendelijke persoonlijkheden zoals Dennis Bergkamp, Lionel Messi en Jari Litmanen, geloof ik daar niets van. Natuurlijk, ze zijn vastberaden  en onverstoorbaar. Zij gaan niet over lijken, maar laten in diverse werelden een andere kant van zichzelf naar voren komen. Net zoals Turpijn zelf heeft gedaan. In de voetbalwereld was hij namelijk bekend als Rody. Nu hij als Volkskrant-columnist en consultant voornamelijk in contact komt met intellectuelen draagt hij een hoornen bril en heet hij Roderick.

– De ‘mietjes’ komen van amazing.lach.nu/mietjes

Advertenties

3 Reacties op “VOETBAL IS VOOR KAMELEONS

 1. De voetbalwereld is geen doorsnee van de maatschappij.
  Bekijk inderdaad het aantal homosexuele spelers.
  Hetzelfde geldt voor scheidsrechters en grensrechters.
  Mochten de sporters homo zijn dan komen ze niet uit de kast en dit is vanzelfsprekend in dit harde metier.
  Maar eigenlijk is het van de zotte.
  Een homosexuele spits die er 3 in legt is toch heel waardevol.

  Zlatan bijvoorbeeld is het niet en straalt dat ook uit.
  Lees zijn boek maar.
  Macho/macho en nog eens macho.

  Voor mij is er plaats voor vriendelijke, zachtaardige spelers.
  Een homocoach lijkt me geweldig.
  Jammer dat Advocaat en Van Gaal hetero zijn.

  Ik vraag me af of je wel een contract krijgt als je Gay bent.
  Die naam wil een club niet hebben.
  Henk Krol van de Gaykrant heeft nog werk genoeg.

  Hopelijk staat er in de 21e eeuw een speler op die en Gay is en verrekkes kan voetballen.

  Maar dit fenomeen zie je niet alleen in het voetbalwereldje.
  Hoeveel homosexuele/lesbische spelers/speelsters zie je op de Olympische Spelen in Londen?
  Leve de spoter…..homo of hetero.

 2. Hier wordt gesteld dat niet alle voetballers keihard hoeven zijn, maar je kan het ook omdraaien. Waarom kan een homoseksuele voetballer niet ook gewoon een sluipmoordenaar met een Materazzi-karakter zijn? Volgens mij is er nog nooit een wetenschappelijke studie geweest die heeft aangetoond dat homo’s per definitie zachtaardiger zijn en altijd lief voor iedereen.

  • Sterker nog, er zijn voorbeelden te over van meedogenloze homo’s, valse nichten, keiharde potten. Kijk naar stukken/films van Fassbinder, Paul de Leeuw die toch niet bepaald een mietje is en naar de topsportvrouwen, waarvan algemeen aangenomen het lesbische gehalte toch niet gering is.
   Het betoog van Turpijn is inderdaad belachelijk stereotyperend en wordt hier meer dan terecht vlijmscherp gefileerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s