ELITAIRE MEDAILLEWINNAARS EN ORDINAIRE VOETBALPRIJSVECHTERS

In het slakkentempo van een mug die zich een nacht lang heeft kunnen uitleven op een paar blootgelegen lichaamsdelen bewoog Theo Janssen zich afgelopen zondag over de grasmat van de ArenA. Hoewel dat, wat Janssen betreft, geen ongewoon beeld is (zeker niet als hij moet functioneren in een matig uitgebalanceerd elftal) geeft het een exemplarisch verschil weer tussen de voetbal- en gehele resterende Westerse topsportcultuur. Een topsportcultuur waarin talent doorslaggevend is, maar dit talent ook even vaak ‘gekocht’ in plaats van aangeboren lijkt te zijn.

Enkele dagen geleden berichtten Britse media (onder andere hier en hier) dat het Brits gewonnen eremetaal wordt gedomineerd door een vertegenwoordiging van sporters die hun opleiding hebben genoten aan een zogenaamde ‘elite’ school. De berichtgeving handelt weliswaar over de gewonnen medailles in Beijing, maar ook in London lijkt deze trend zich volgens journalistiek Groot-Brittannië voort te zetten. Het zegt iets over de dramatische gevolgen van overheidsbezuinigingen op sport en de gevolgen daarvan op de toegankelijkheid van veel (Olympische) sporten.

Wat een verademing is het dan om een voetbalsport te hebben waarin types als Janssen – met van huis uit geen enkel middel om topsportsucces af te kunnen dwingen – ten eerste het hoogste podium überhaupt halen en ten tweede zich ogenschijnlijk makkelijk kunnen handhaven zonder alle geneugten des levens op te hoeven geven. Natuurlijk vormt hij, vooral dat laatste aangaande, geen representatief beeld voor de voetbalsport in zijn algemeenheid, maar de Theo’s van deze wereld maken wel dat wij ons kunnen identificeren met de sport. Wat dat betreft wordt er dezer dagen mijns inziens toch net even iets te wonderbaarlijk en zaligmakend gedaan. Over de trainingsintensiteit en het doorzettingsvermogen; over de opoffering en het moeten stellen zonder financiële middelen om menige Olympische sport op hoog niveau uit te kunnen oefenen. En mogen wij het ordinaire aspect van ‘ons’ edele voetbalspel best wat meer en vaker koesteren.

– Het plaatje komt van willekezorg.wordpress.com

Advertenties

3 Reacties op “ELITAIRE MEDAILLEWINNAARS EN ORDINAIRE VOETBALPRIJSVECHTERS

 1. Theo Jansen moet je niet vergelijken met (elitaire) Britse medaillewinnaars.
  Theo is een noeste werker met toch wel inzicht en een fijne trap doch geen fijnbesnaarde voetballer.
  Be Britten hebben ettelijke miljoenen gestopt om maar zo veel mogelijk medailles te winnen bij bun spelen.
  Zie je de vergelijking en proef je het verschil.
  Dat de medaillewinnaars goed zijn opgeleid, waag ik te betwijfelen.
  Dat de Britten chauvinistischer zijn dan chauvinistisch vind ik wel meer dan opmerkelijk.
  Ergens heb ik wel respect voor de Britse prestaties maar in Nederland zijn er minder financiële mogelijkheden.
  Dan is bijvoorbeeld de medaille van Epke Zonderland echt goud waard.
  Ik zie Theo Jansen nog niet aan een rekstok hangen.
  Laat iedereen doen waar hij goed in is.

 2. Je hoeft alleen maar te kijken naar het verschil tussen de elitaire Britse dressuurploeg en die van Nederland.

 3. Ik kan me niet identificeren met Theo Janssen. Die is het plezier in voetbal sinds hij weg is bij Twente kwijt. Dan heb ik meer respect voor de olympische sporters die het nog echt doen omdat ze de sport die ze doen zo leuk vinden. Janssen doet het alleen maar voor de pegels en staat voor alles wat kut is aan het voetbal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s