DE CENSUUR VAN HANSIE HANSIE EN VLADIMIR POETIN


Een smakelijk portret van een kleurrijke voetballer’, zo typeert de achterflap. ‘Smakelijk’ is echt een woord dat Hans Kraay Jr. past. Je hoort hem al desbenoemd lachen, je kent het type vrouw dat bij zo’n omschrijving past. Het boekje Achter de kleedkamerdeur van Iwan Tol over Kraay Jr. is inderdaad best te pruimen, als tussendoortje op vakantie welteverstaan. En aldus geschiedde. Na Peter d’Hamecourts Koningsdrama over Vladimir Poetin, las ik over Hansie Hansies belevenissen met Ruud Gullit, George Best, Guus Hiddink, Ruud van Nistelrooij, Willem van Hanegem, Mick Jagger en Louis van Gaal. De hoofdpersonen beider boekjes kruisten elkaar niet, maar dat lag niet aan Kraay Jr.; Hans de avonturier kent ze namelijk allemaal.

Vladimir Poetin loopt niet zo te koop met zijn kleedkamerverhalen. De stabiliteit van Rusland is daar niet mee gediend en dus blijft het hoofdstukje Privé in d’Hamecourts boekje ongeschreven. Daarom bedient de scribent ons met een schier eindeloze opsomming van intimidaties, liquidaties, smaad, volksverlakkerij, stemfraude en voorbeelden van ondermijning van de rechtsstaat. Het is een ronduit schokkend relaas, maar een biografie van de grote leider kunnen we het niet noemen. Censuur is Vladimir Poetins middle name en dus kwam d’Hamecourt niet in de buurt van een persoonlijke ontmoeting, laat staan een intieme ontboezeming.

Iwan Tol zal zijn portret juist als open boek omschrijven, maar dat is Kraay Jr. stiekem allerminst. Hij trouwde drie keer, maar geen woord over waarom het misging. Hij marcheerde schuins, maar over zijn avontuurtjes lezen we niets. De relatie met zijn vader? Slechts een instemmend geknik met Hugo Borsts Vader en Zonen komt ons tegemoet. Verholen censuur middels jolijt en onderbroekenlol was wellicht een treffender aanprijzing geweest. De lieve kwajongen (ondanks een schorsing van 24 wedstrijden), de ideale schoonzoon (ondanks 3 huwelijken), de publiekslieveling (ondanks 13 clubs) en last but not least ‘die vrolijke meneer van Lachen met homevideo’s‘ (het meest ongeïnspireerde tv-programma van de Nederlandse televisie). Net als succes kent censuur vele vaders.

Advertenties

5 Reacties op “DE CENSUUR VAN HANSIE HANSIE EN VLADIMIR POETIN

 1. Blijkbaar moet iedereen een boek schrijven.
  Over de voetballerij of niet.
  Ik zit niet te wachten op Kraay jr.
  Wat heeft die nu te melden?
  Een nietszeggende voetballer, een 2e rangs presentator en nu dan dit boek.

  Ik denk dat ik ook maar eens een boek ga schrijven.
  Denk wel dat ik iets meer te zegen heb dan Kraay.
  Kijk we hebben Gijp, daarna Ibrahimovic en dan nu weer Kraay.
  De markt wordt overspoeld met rommel.
  We hebben Cruijff, we hebben Smeets
  Ik kan en wil het niet bijhouden.

  Voor iedereen/iedere sporter is er blijkbaar een gat in de markt.
  Het is geen zeldzaamheid meer als je met een boek komt.
  Gijp vond ik nog wel te pruimen maar Gijp is best wel gezellig en heeft humor.
  Die heeft wat te vertellen maar Kraay niet.
  Het bevestigt weer eens te meer dat het een loser is.
  Het net niet personage.
  Zijn vader heeft beslist meer te melden.
  Die heeft wat meegemaakt met Feijenoord.
  Neen, houd deze Kraay maar klein en geef hem niet te veel speling anders doet hij nog gekkere dingen.
  Hou oud is hij eigenlijk?

 2. Dan maar even een marktonderzoekje uit eigenbelang? Zitten de Voetblah-lezers te wachten op de biografie van ik noem een Andy van der Meyde of Purrel Fränkel? Just to be sure

 3. Ik zit sowieso te wachten op een biografie van Purrel Fränkel.
  Over het algemeen vind ik die biografieën van voetballers niet zo heel interessant. Als je er 1 hebt gelezen heb je ze allemaal gelezen. Wat ik wel vreemd vind in de opsomming van Trapatoni is de vermelding van Ibrahimovic. Als er 1 iemand interessant is, dan is hij het wel. Die gast is gewoon een psychopaat. Ik ben wel benieuwd naar een kijkje in zijn ziel. Ik zou graag een boek van een psychiater die de psyche van de beste spits van de wereld analyseert.

 4. Ibrahimovic was het meest interessant.
  Waarvan akte.
  Het is niet allemaal bullshit

 5. Ik vind dat het standaardwerk on de voetbalbiografieën nu wel wat ondersneeuwt. “Deze neger buigt voor niemand” is nog altijd maatgevend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s