DE HONGERSTAKENDE VOETBALLEREmanuele Pesoli heeft zich vastgeketend aan de hekken van de Italiaanse KNVB. Reden: hij is voor drie jaar geschorst inzake Italië’s meest recente omkoopschandaal. Een nieuw hoofdstuk in de rijke historie die Italië heeft als voetbal en maffia elkaar de hand schudden. Ook Nederland is niet veilig voor de uitwassen van match-fixing zoals Iwan van Duren en Tom Knipping in Voetbal & Maffia al schetsten, maar in Italië waar de georganiseerde misdaad lijkt te zijn uitgevonden zijn de verhalen allemaal net even wat spraakmakender dan die verdwaalde Belchinees op de tribunes.

In 2006 bijvoorbeeld viel Juventus’ teammanager van vijftien hoog naar beneden. Een ongeluk voor sommigen, maar de invloed van het toenmalige Calciopoli-schandaal op Pessotto’s gemoedstoestand wordt vaak genoemd. En nu in het jaar dat Juventus-manager Antonio Conte voor tien maanden wordt geschorst voor zijn bijdrage in de nieuwste Scommesopoli-affaire, is daar Emanuele Pesoli, een modale 31-jarige verdediger van AC Siena, die er van wordt beschuldigd hier en daar wat opzichtig overtredingen, corners en vrije trappen te hebben veroorzaakt in ruil voor een zeker pensioen.

Een pensioen dat in de huidige financiële situatie in de Laars van Europa meer dan welkom is. Gianluca Buffon was er zelfs toe bereid een zak Rolexen naar de sigarenboer te brengen. De crisis maakt mensen creatief, ook in het voetbal. Maar het ‘creatief boekhouden’ van de voetballers heeft een keerzijde. Hield voetballiefhebber Silvio Berlusconi zijn speeltjes nog opzichtig de hand boven het hoofd, technocraat Mario Monti hoeft geen vrienden meer te worden op zijn oude dag, en dus is zelfs het stopzetten van de Italiaanse competitie voor twee jaar een optie. Emanuele Pesoli is gestopt met eten nu zijn leven “is verwoest”. Als Monti zijn plan doorzet, zullen meer modale voetballers in Italië hun pensioen in gevaar zien komen. De hekken van de Italiaanse KNVB gaan zware tijden tegemoet.

PS. Bij de redactie is geen ander voorbeeld van een hongerstakende voetballer bekend. Bij ons weten is dit middel voorbehouden aan politiek activisten, asielzoekers en Russische fabrieksarbeiders. Mochten wij iemand over het hoofd zien, horen we dat graag.

Advertenties

5 Reacties op “DE HONGERSTAKENDE VOETBALLER

 1. Een paar maanden terug was de (voormalig?) Palestijns international Mahmoud Sarsak in het nieuws, vanwege zijn hongerstaking, toen hij door Israel gevangen gezet werd. Naast Pesoli de enige voetballer die mij als hongerstaker te binnen schiet – al zijn de omstandigheden compleet anders… http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/06/palestinian-hunger-strike-fears-life

 2. Voetbal en misdaad kan toch heel goed samen.
  Omkoping is een algemeen geaccepteerd verschijnsel in de voetballerij.
  Wat is er simpeler dan een wedstrijdje verkopen en je zakken vullen.
  Naast het topsalaris is dit een mooie bijverdienste.
  Af en toe wordt er eentje gepakt en dan is het weer stil op de omkoopvelden.
  In Italië, België en Duitsland gebeurt dit regelmatig.
  Italie is het voorbeeld waar van alles in de doofput verdwijnt.
  Forse straffen helpen niet.
  Werd Juventus niet eens teruggezet en kreeg Inter niet eens 10 punten aftrek?.
  Ik vind dit wel mooi, gebeurt er tenminste iets in de Serie A.
  Nederland is veel te braaf.
  Hier zijn er best mogelijkheden.
  Theo Jansen kan zo’n wedstrijd tegen AZ best verkopen maar hij durft niet.
  Je kunt trouwens in 8 minuten moeilijk een wedstrijd beslissen.
  Of hij had die bal er echt in moeten schieten.

 3. Er is een keur aan voetballers te bedenken die van hun clubs best eens een weekje in hongerstaking zouden mogen gaan inderdaad. 🙂

 4. Ik kan me herinneren dat er een paar jaar geleden een Oostenrijker in hongerstaking ging, nadat het nationale elftal met 7-0 had verloren. Hij zou pas stoppen als de spelers persoonlijk bij hem langs zouden komen om zich te verontschuldigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s