HET CONTRAST VAN PERSIE


Louis heeft een ‘fantastisch’ gesprek gehad met Van Persie. “Ik heb dat zelden meegemaakt met een speler. Een goed gesprek op zowel maatschappelijk vlak als qua voetbalvisie.” Aldus Louis. Helaas zullen wij nooit de exacte inhoud kennen van het gesprek, want Robin verzocht Louis om dat juist binnenskamers te houden. En dat vindt Allard jammer, want Allard heeft een zwak voor Van Persie. Zowel qua mens als qua voetballer. Maar tegelijkertijd heb ik moeite om Robin te doorgronden. Tegenstrijdige berichten domineren de media, hetgeen het lastig maakt een mening te vormen over de ex-aanvoerder van Arsenal en kakelverse aanwinst van aartsrivaal Man United. Ook dat nog.

Mijn fascinatie voor Van Persie begon met een oefeninterland van Oranje onder 18 tegen, toen nog 1e Divisionist, FC Haarlem in 2001.  Zowel Robin en ik zaten in de selectie van coach Mark Wotte. We begonnen beiden op de bank. Opmerkelijke analogie met de actualiteit, maar Wotte beschouwt zichzelf niet voor niets als een evangaalist.. Na rust was Robin, die een jaar jonger was dan de rest, weergaloos. Destijds bleef hij me bij als een arrogant ventje dat verschrikkelijk goed kon voetballen. Veel beter dan iedereen op dat veld. Vrij snel daarna brak hij door bij Feyenoord. Ook daar was hij al snel veel beter dan de rest. En stak dat niet onder stoelen of banken. De gevolgen daarvan zijn bekend en feitelijk heeft Arsène Wenger zijn carrière gered. Bij Arsenal was Robin, zeker de eerste seizoenen, niet beter dan de rest.

Mijn bescheiden mening stelde ik echter pas bij na het zien van het programma Heilig Gras van Spaan die Van Persie interviewt. Daarin komt hij over als een evenwichtige professional die weet wat hij wil én waarover hij praat. Eentje die zelfkritisch is naar het verleden en respect heeft voor zijn medespelers. Die lijn trok hij door als aanvoerder van Arsenal. Niet alleen door zijn ongekende prestaties op het veld, maar ook door zijn rol als leider. Want zijn medespelers en de fans liepen met hem weg. En nog belangrijker: Wenger liep met hem weg en noemde hem “an exceptional leader”. Daar denken ze nu waarschijnlijk iets anders over, maar tot voor kort was Van Perfect voor The Gunners. Des te mysterieuzer is zijn vermeend negatieve rol tijdens het afgelopen EK. Robin zou zich boven de groep hebben gesteld, zijn eigen belang boven het groepsbelang hebben verheven en een te intieme relatie onderhouden met Affelay. Met als klap op de vuurpijl nu die overstap naar de aartsvijand. Niet bepaald eigenschappen van ‘an exceptional leader’. Grotere tegenstrijdigheden zijn nauwelijks denkbaar. Hoogste tijd dus voor weer een ‘fantastisch’ gesprek met Spaan.

– de tot stilte manende Robin komt van voetbalcentraal.nl en de Robin met een luisterend oor van voetbalprimeur.nl

Advertenties

2 Reacties op “HET CONTRAST VAN PERSIE

 1. Ik begrijp wel de ophef over Persie’s gedrag rondom het EK, maar niet de commotie over zijn transfer. Ok, de clubkeuze is tricky, maar als iemand een club jarenlang trouw is gebleven en daarvoor de nodige prijzen heeft ingeleverd, is het Van Persie wel. Wat zijn gedrag betreft deel ik de dubbele gevoelens van de auteur. Robin kan zowel sympathie en respect oproepen als weerzin en irritatie teweegbrengen. Bij tegenstanders in de PL is hij zeker niet de populairste collega vanwege elleboogwerk en vallende ziekteverschijnselen.
  Toch denk ik dat hij bij ManU nog meer furore gaat maken, mits hij zich kan beheersen bij de ongetwijfeld stevige aanpak die hem te wachten staat nav deze overstap.

 2. Bij Manchester United zijn ze heel blij met Van Persie.
  Samen met Rooney vormt hij de beste aanval van de Premier League.
  Rio Ferdinand zei dat hij geen betere aanwinst kon wensen.
  Arsenal heeft profijt van Persie gehad, nu is MU aan de beurt.
  Wellicht kan Persie MA Europees een geweldige impuls geven.
  De transfer is goed voor United en goed voor Van Persie.
  Als Persie dan ook nog goed gaat functioneren binnen Oranje dan is het allemaal goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s