MESSI IS DE BESTE, INIESTA DE BETERE

Het was de onvolprezen, wijlen Nico Scheepmaker die dit salomonsoordeel uitsprak over de Messi en Iniesta van het Barça uit de beginjaren ’70, Cruijff en Keizer: “Cruijff is de beste, Keizer de betere”. Destijds een geliefde discussie tussen de (voetbal)intellectuelen, want die bestonden toen nog.  Zeker in de ondraaglijke lichtheid van hun eigen waan en bestaan. Die intelligentsia en avant-garde schurkten maar wat graag tegen het Ajax-succes aan en dat is altijd zo gebleven. Nu was Nico een authentieke voetbalkenner. Geen snobistische schertsfiguur die alleen maar om interessant te doen met Piet Keizer dweepte en hem prefereerde boven de door het voet(bal)volk geadoreerde Johan Cruijff. Scheepmaker deed met deze uitspraak beiden eer en recht aan, zonder de kool en de geit te sparen.

Toen ik jl. donderdag FC BarcelonaReal Madrid zag, schoot me deze trouvaille weer te binnen. Want in mij woedt al geruime tijd eenzelfde discussie omtrent Lionel Messi en Andrés Iniesta. De individuele overeenkomsten tussen beide dominante duo’s zijn evident. Qua positie en qua spelstijl. Dat laatste dan met name tussen Cruijff en Messi. De verschillen zijn talrijker, vooral tussen Keizer en Iniesta, al lijken ze me karakterologisch weer meer raakvlakken te hebben dan de andere twee. Cruijff was – weer met dank aan Nico Scheepmaker – vierbenig; Keizer was en oogde stijf links: de linke Messi en rechtschapen Iniesta kunnen het makkelijk op één been af.

Zoals ik in het geval Cruijff/Keizer niet om het surplus aan invloed, uitstraling en rendement van Cruijff heen kan, moet ik me bij eenzelfde suprematie van Messi ten opzichte van Iniesta neerleggen. Toch heeft El Blanquito bij mij een streepje voor. Op een of andere manier zijn soms diens acties, ingevingen en uitvoeringen nog nét iets genialer, briljanter, virtuozer dan die van La Pulga. Iemand beschreef Andrés’ bewegingen ooit uiterst treffend als vloeibaar. Hij dribbelt niet langs tegenstanders, maar lijkt als het ware door hen heen te vloeien. Waar Messi bijna pervers penetreert, is het Iniesta die al fluitend fluïdeert. messi_iniestaInmiddels is Nico Scheepmakers oordeel allang door de tijd achterhaald. Alleen Henk Spaan zal wellicht nog met droge ogen beweren dat Keizer op punten de betere was. De tijd dat Messi onomstreden ook de betere van Iniesta wordt bevonden, ligt in het verschiet. Tot dan blijf ik staan op mijn snobistisch quasi-intellectuele standpunt: Messi is the best, Iniesta the better one.

Advertenties

5 Reacties op “MESSI IS DE BESTE, INIESTA DE BETERE

 1. Ok, het is reclame, maar daarom niet minder briljant: Andrés Iniesta, like a puppet on a string! http://tinyurl.com/9b6g2vu

  Met dank aan onze vrienden van @SchwalbeUnited

 2. Kan ik het wel mee eens zijn. Natuurlijk zal de tijd er voor zorgen dat we Messi als allergrootste gaan zien, maar het afgelopen jaar won Messi weinig, terwijl Iniesta weer eens een van de uitblinkers was in het Spaanse elftal dat Europees kampioen werd.

 3. Elk liefhebbend voetbalhart klopt voor Het Bleekgezicht. Zoals het onweerstaanbaar klopt voor Leo. Kan me wel iets voorstellen bij de voorkeur voor Iniesta, maar de alsmaar aanhoudende weergaloze prestaties en beslissende momenten van Messi maken hem toch de allergrootste.

 4. Dat is natuurlijk heel persoonlijk.
  Iedere voetballiefhebber heeft een mening over Messi en Iniesta.
  Maar is het belangrijk wie de beste is?
  Ze spelen in hetzelfde team en hebben geen tegenstand van elkaar.

  Dat wijlen Nico Scheepmaker een verkeerd oordeel heeft, is duidelijk.
  Johan Cruyff was toch echt beter dan de goddelijke Piet keizer.
  De vergelijking tussen de jongens van Barcelona wil ik wel maken maar van Cruijff moeten ze afblijven.
  Dat is de beste die we ooit hebben gehad.
  Zelfs Van Basten mag zijn veters niet strikken.

 5. Pingback: NEEMT CL-APOTHEOSE EEN VOORSCHOT OP WK-FINALE? |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s