GASTCOLUMN: De kortste weg naar Europees voetbal?

Deze post dateert van ruim ’n jaar geleden en sluit goed aan bij de huidige, hijgerige transferperikelen. De scribent is onder de naam Cardoso onlangs toegetreden tot onze vaste redactie.


Noot Voetblah vooraf: zoals aangekondigd wederom een gastkolom. Ditmaal tekent Tim Cardol, ook een van onze trouwe volgers en vaste commentatoren, voor een bijdrage uit de duistere spelonken van de transfermarkt. En toeval of niet, net als in de vorige gastcolumn speelt ook hier het Poolse voetbal een prominente rol. Uit voorzorg hebben we de man in kwestie anoniem gehouden.

Zoals eerder al werd opgemerkt in een bericht gedurende deze korte voetballoze zomer, staat het de Voetblah-scribent volgens de statuten niet toe de pen vuil te maken “aan hijgerige transfergeruchten; Voetblah is niet de zoveelste online verzameling voetbalnieuwtjes.” Toch komen er in die transfercarrousel af en toe pareltjes voorbij, die het verdienen uitgelicht te worden.

Zo viel mijn oog onlangs op een bericht rond Telstar, dat in de zoektocht naar een nieuw Jupiler League-waardig elftal was gestuit op een ‘fantast’ die zijn hele CV  bij elkaar had gelogen. Dat ontlokte bij mij toch enige verwondering over het gemak waarmee een plekje in het Nederlandse profvoetbal, hypothetisch gezien, te verkrijgen is. Het betrof een Poolse spits die, naar eigen zeggen, al een rijke carrière achter de rug had. Hij was op proef geweest bij FC Twente, had ervaring bij diverse internationale profclubs, kortom: hij was een gelouterde voetballer op de Europese velden.

Een rondje over het internet bleek een ander beeld te geven. Zo’n ‘rondje over het internet’ biedt een hoop ruimte om de ‘fantast’ in de mens de vrije loop te laten. Hoe gaat dat te werk op de burelen van Telstar? Is er zoiets als een Football Manager-achtige database waar je direct alle cijfertjes en prestaties van de speler  kunt ophalen, of hebben we hier te maken met een onvervalst rondje Google?

Welnu, het laatste is het gemakkelijkst, maar de verrassing is er niet minder om. De ‘spits blijkt niet zozeer een neusje voor de goal te hebben als wel een neusje in diezelfde goal. En wel als sluitpost van het nietige RSV Urbach, ten oosten van Stuttgart. Niettemin vond het scoutingsapparaat van De Witte Leeuwen het toch nog nodig even een dubbelcheck te gaan doen bij FC Twente om zich ervan te verzekeren dat het zich niet zomaar een nieuwe Traumspielerdoor de neus geboord zag.  Deze ‘droomspeler’ schopte het uiteindelijk niet tot het Tata Steel Stadion, maar Toon Beijer geeft aan dat deze kwestie  niet op zichzelf staat. “Sinds vanochtend heb ik al zes cv’s van voetballers binnen gehad. Ze komen overal vandaan. Van Zuid-Amerika tot Nigeria. Ik heb een dagtaak aan het checken van die cv’s. Er worden zelfs foto’s gemanipuleerd.” Toon Beijer is naast assistent-trainer ook technisch directeur (Waar is Andries Jonker als je hem nodig hebt?) en dus ook belast met cv’s checken. Deze spitsvondige keeper was nog wel na te trekken, maar hoe zit dat met Anders Andersson uit Zweden, Michaël Müller uit Duitsland of Cissé uit Ghana?

Het creatief invullen van je cv kan zodoende wel eens de kortste weg naar voetballende, Europese roem zijn. Vanuit de Jupiler League is die weg  immers niet meer zo lang.

Tim Cardol

Advertenties

5 Reacties op “GASTCOLUMN: De kortste weg naar Europees voetbal?

  1. hahaha, eigenlijk wel grappig dit.

    Ik vind het trouwens een vreemde gewaarwording hoor, dat spelers zichzelf aanbieden bij clubs. Als je goed genoeg bent, dan val je heus wel op.

  2. Liefhebbend Voetbalhart`

    Wat een verhaal! Je moet maar durven. Maar die Polen zijn tegenwoordig niet te vermijden, op welk vlak dan ook. Let wel, ik heb niks tegen Polen. Maar met een spits en een ballenvanger mag je toch wel spreken van tegenpolen. 🙂

  3. Voetblah, dank voor het plaatsen van dit stuk.

  4. Ik moest nu de naam Stijn Stijnen weer langskwam op VI.nl ook even aan het CV rommelen denken 🙂 http://www.vi.nl/Nieuws-item/195806/Stijnen-was-ook-actief-op-fanforum-SC-Heerenveen.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s