EENS WAREN DE HONGAREN MAGISCHE MAGYAREN

Ja, het is voor de huidige generatie moeilijk te geloven, maar ooit was Hongarije het Brazilië, zo u wilt het Spanje van de voetbalwereld. Ferenc Puskás, Sándor Kocsis en Zoltán Czibor  waren de Messi, Xavi en Iniesta van de jaren ’50/’60. Ook in de latere jaren waren er befaamde Hongaren: Ferenc Bene, Flórián Albert, Lajos Détári, Tibor Nyilasi, Antal Nagy. Stuk voor stuk mooie, technische, stijlvolle spelers. Kálmán Mészöly, de Beckenbauer van de Balkan. Rotterdam e.o. cultiveerde József Kiprich, Eindhoven werd verlicht door Balász Dzsudzsák en in d’n Anvers fêteerde men ooit ene László Fazekas. Allen Magische Magyaren omdat het magische namen zijn. Voor wie van mooie, sprekende namen houdt.

Het Hongaars is namelijk geschapen voor de welluidende voetbalnaam. Al is Dszudzsák evenzo on(voor)spelbaar en onverstaanbaar als onuitstaanbaar. Maar Gábor Király, Zoltan Szélesi en László Bodnár zijn nog steeds spraakmakend.  Alleen niet vanwege hun edele voetbalspel. Bijna in een vorig leven maakten de Hongaren ook voetballend naam en faam. Ze leken in de wieg te zijn gelegd met en voor de bal. Maar terwijl dit bij de Brazilianen, de Argentijnen, de Spanjaarden en – vooruit dan – ook een beetje bij de Italianen, Nederlanders en de Duitsers in het DNA lijkt te zijn verankerd, is de magie bij de Magyaren vrijwel geheel verdwenen. Waardoor komt dat? Het kan toch niet zo zijn dat er geen enkele bal meer in de Hongaarse wiegjes ligt. Latent moet het er nog steeds zijn, dat talent.

Dan moet er iets mis zijn met de jeugdopleiding. En wordt het dus hoog tijd dat Cruijff zich gaat bemoeien met de Hongaarse voetbalschool. De piketpaaltjes op De Toekomst zijn geslagen, Chivas Guadelajara is van hem verlost en voor zover mij bekend zijn er in Hongarije nog geen Cruyff Courts. Erwin Koeman, niks mis mee, maar Nederland heeft maar één verloskundige die weet hoe hij een bal in de wieg moet leggen. Die weet wie de beste kraamverzorgsters zijn en hoe een consultatiebureau moet worden gerund. De Hongaar wordt nog steeds voor het voetbal geboren en niemand anders dan Cruijff  kan die verbroken Magyaarse magie doen herleven. Maar voordat het Hongaarse voetbal weer school gaat maken, moeten eerst nog even de pupillen van vriend Van Gaal zich kwalificeren voor het WK. En die hebben de handen al vol aan slecht opgeleide en minder getalenteerde tegenstanders. Dus eerst de magie van Louis. Daarna worden de Hongaren weer Magische Magyaren.

3 Reacties op “EENS WAREN DE HONGAREN MAGISCHE MAGYAREN

  1. Wellicht heeft de nederlaag op het WK86 tegen de sovjet unie fatale invloed gehad. 6-0 tegen de gehate communistische bezetter. Dan vergaat je de lol wel in het voetbal.

  2. Pingback: RICARDO IS DE BESTE TRAINER TER WERELD |

  3. Pingback: De evolutie van het voetbal | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s