LUCIANO NARSINGH: De personificatie van het ‘in de wedstrijd groeien’

In de wedstrijd groeien. Ik geloofde nooit zo in dat begrip. Hoe kun je nou in een tijdsbestek van negentig minuten ‘groeien’? Als je in de beginfase van een wedstrijd een paar slechte passes verstuurt en toevallig in blessuretijd de winnende goal maakt, ben je dan ‘in de wedstrijd gegroeid’? Nonsens. Dacht ik. Tot ik vrijdag Luciano Narsingh aan het werk zag tegen Turkije. De eerste helft bevestigde hij wat ik al een tijdje vermoedde: Luciano vindt het profvoetbal doodeng. Hij keek zoals een hertje in de koplampen van een vrachtwagen kijkt: doodsbenauwd. Bij PSV is het al griezelig, maar op één veld staan met Wesley Sneijder en Robin van Persie, dat is voor Luciano een ware kastijding.

Het was dan ook weinig verrassend dat Luciano nauwelijks meedeed in het spelletje. Naar verluidt is hij in de 21e minuut zelfs even naar het toilet geweest, zonder dat iemand het opgemerkt heeft. In de 33e minuut zagen we Luciano weer even, toen hij een bal móést afgeven aan Arjen Robben. Maar uit blinde paniek hield hij de bal bij zich en perste hij er een halfbakken schotje uit, dat voorlangs rolde. Robben furieus, Luciano intens verdrietig. Hij voelde zich zo ongelukkig, dat hij er misselijk van werd. Luciano rende niet om vrij te lopen, maar om braakneigingen te onderdrukken.

Totdat hij ineens, als donderslag bij heldere hemel, een goede pass verzond. Dat voelde lekker! Ook pass 2 kwam bij een medespeler aan. Luciano was met stomheid geslagen. Zou hij dan toch een goede voetballer zijn? Luciano begon zich zelfs aan te bieden en, nog bijzonderder, kreeg ook echt ballen aangespeeld. De mooiste kwam in blessuretijd van zijn PSV-maatje Kevin Strootman. Want Strootman had het ook gezien: Het angstige hertje Luciano was getransformeerd in een vastberaden en angst inboezemende leeuw. Met een fraai stiftje overtuigde Luciano me: je kunt wel degelijk in de wedstrijd groeien.

Advertenties

2 Reacties op “LUCIANO NARSINGH: De personificatie van het ‘in de wedstrijd groeien’

  1. Mooi verwoord! Maar Oranje heeft wel meer spelertjes die ‘in de wedstrijd moeten groeien’, want wat zijn er nog melkmuiltjes bij zeg! Clasie, Maher, Willems: stel ze op in een jeugdelftal en ze vallen helemaal niet op qua postuur en kinderlijke uitstraling.

  2. Pingback: KOMEN EN GAAN |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s