MET CRISTIANO RONALDO OP DE SCHOORSTEENMANTEL

Heldenverering. Juist in het voetbal is er waarschijnlijk weinig mooier dan het kind dat met zijn vriendjes eerst een kwartier ruzie maakt over wie welke stervoetballer mag zijn. Het jongetje dat ’s avonds in zijn voetbal-pyjama nog een uurtje langer mag opblijven om zijn favoriete club aan te moedigen voor de tv. Heldenverering is als kind opkijken tegen de voetballer die je later ooit hoopt te zijn en in die hoop dan maar jaren achtereen een bal tegen een garagedeur staan schoppen met zijn shirt om jouw schouders.

Ikzelf ben vroeger achtereenvolgens Litmanen, Beckham en Zidane geweest, tot het besef doordrong dat een rol in de marge van het amateurvoetbal het hoogst haalbare was. Zidane is inmiddels technisch directeur bij de Galácticos, misschien wel de sterrenhemel voor het kleine voetbalverliefde kind. Ik was afgelopen weken op bezoek in de engelenbak die een podium biedt aan deze verzameling sterren en werd daar bevestigd in twee observaties. Eén: een voetbalstadion moet je NOOIT bezoeken als er niet wordt gevoetbald. En twee: heldenverering kent een houdbaarheidsdatum.

Bij de rondleiding in Santiago Bernabeu mag je op het stoeltje zitten van José Mourinho en verbaas je je over de kasten vol met gewonnen prijzen. Serieus: waarom staat de Bronzen Schoen, die Huntelaar in het shirt van Ajax in 2008 won, in Madrid? Voor de rest doen de steriliteit, de stijfheid en vooral de stilte in een stadion met 80.000 plekken de echte voetballiefhebber pijn in de ziel. De echte pijn wordt veroorzaakt door mannen van middelbare leeftijd. Mannen die een kinderwagen voor zich uitduwen, geflankeerd door een ongeduldige vrouw. Als een kind in een snoepwinkel struinen ze door de prijzenkast van Real Madrid. Ook zij hebben jaren geleden in pyjama voor de tv gelegen, juichend voor helden als Robert Prosineçki en Fernando Hierro. Nu dragen ze een shirt met Cristiano Ronaldo en slaan fictief een arm om zijn schouder voor een foto op hun schoorsteenmantel. Heldenverering kent een houdbaarheidsdatum.

Advertenties

3 Reacties op “MET CRISTIANO RONALDO OP DE SCHOORSTEENMANTEL

  1. Machtig stuk!

  2. Mooi fenomeen inderdaad, net als van die gasten die dan reserve tweedeklasse spelen en in een shirt van Arjen Robben lopen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s