WEEKENDPOST: Koninklijke cijfers

Niet alleen tussen de kalklijnen woedt de hevige strijd tussen de Spaanse grootmachten Real Madrid en FC Barçelona. Ook qua schuldenlast en de inlossing daarvan leggen ze elkaar het vuur na aan de schenen. En waar Barça baltechnisch veelal de boventoon voert, blijven de Blaugranas begrotingstechnisch vooralsnog  het antwoord op de grote rivaal schuldig. De omzet-teller van Real Madrid bleef afgelopen seizoen steken op € 514 miljoen. De Koninklijke is naar eigen zeggen de eerste sportclub die de grens van 500 miljoen doorbreekt. Een ongekend hoog bedrag wanneer we een vergelijking maken met het bedrijfsleven. Zo is de omzet van Real ruim drie keer zo groot als de omzet van De Efteling, maar ook 1/8 van de jaaromzet van C1000. De supermarktketen heeft dan wel 422 winkels operationeel om deze jaaromzet te behalen.

In perspectief: Ajax behaalde een netto bedrijfsresultaat van € 97.1 miljoen in het seizoen 2010/2011. De Amsterdammers haalden over dit seizoen 1/3 van de omzet uit sponsors, 28 % uit wedstrijd recettes, 10 % uit seizoenskaarten, 10 % uit Business-seats en Skybox-plaatsen, 9 % uit merchandising en 7 % uit tv- en internetinkomsten. Real Madrid behaalde over dat zelfde seizoen alleen al € 183.5 miljoen inkomsten aan tv- en internetrechten. Onoverbrugbaar in het kader van Fair-Play.

Een terrein waarop veel winst valt te behalen, zijn de wedstrijdrecettes. De Koninklijke harkt € 123.6 miljoen binnen met haar sterrenensemble, terwijl de Amsterdammers een bescheiden € 27 miljoen ophalen. Aangezien A.F.C. Ajax Amsterdam nog altijd een wereldnaam is en sponsoren AEGON en Adidas ook voldoende naamsbekendheid hebben, zouden de hoofdstedelingen veel meer cash kunnen ophalen. Die weg werd ooit ingeslagen door Maarten Fontein, tegenwoordig actief voor de UEFA. Haast is dus geboden voor de godenzonen, voordat ook straks deze fontein is opgedroogd.

– De plaatjes hebben we, hopelijk met permissie, geleend van onze vrienden van www.catenaccio.nl

Advertenties

Een Reactie op “WEEKENDPOST: Koninklijke cijfers

  1. Is Voetblah een cijferkanon geworden?! Sorry hoor, maar mijn liefhebbend voetbalhart bloeit niet op van deze duizelingwekkende bedragen en percentages. Eigenlijk vind ik hier geen bal aan. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s