WEEKENDPOST: Werkloosheid oplossing vrijwilligerstekort

Afgelopen donderdag stond de klusavond gepland bij mijn plaatselijke FC. Per team dienden twee liefhebbers zich aan te melden. Het totale aantal aanmeldingen bleef ver achter bij de vereiste ‘achttien teams maal twee’. Vrijwilligers worden steeds schaarser! In de grote stad hebben de clubs daar nog meer last van dan in de hechte gemeenschappen op het platteland. Iedereen heeft het druk, vooral met het veelvuldig uitleggen dat men het drukt heeft, en voelt weinig tot geen verbinding met zijn club.

In de huidige samenleving staat het individu steeds centraler. Het paradoxale is dat altruïstische manifestaties zoals 1% club, Alp d’Huzes en Tour for Life niet aan te slepen zijn, maar dat permanente verbondenheid aan een vereniging zwaar onder druk staat. Meerdere bestuurlijke functies bij de plaatselijke FC worden opgevangen worden in één rol en auto’s rijden naar uitwedstrijden blijkt al jaren een taai probleem. Hoe dit op te lossen?

De sleutel ligt wellicht bij een ander probleem: de groeiende werkloosheid. Enerzijds zit het verenigingsleven te springen om de mensen, terwijl er anderzijds mensen thuis zitten omdat er geen werk voor ze is. Uitgezonderd mensen in de WAO, zouden werkelozen gestimuleerd moeten worden om zich in te zetten voor het verenigingsleven. Werken voor je geld! De overheid kan niemand verplichten, maar door een bonus te storten bovenop de huidige WW uitkering, wordt vrijwilligerswerk weer aantrekkelijk. De zogenoemde Melkertbanen zijn hier ooit voor opgezet. Dus VVD en PvdA, doe je voordeel met die werkloosheid!

Ps. De vrijwilliger hebben we gevonden bij de KNVB.

Advertenties

Een Reactie op “WEEKENDPOST: Werkloosheid oplossing vrijwilligerstekort

  1. Goed punt. Bij onze vereniging ondervinden we ook dit probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s